Nordre Aker Budstikke

Jakob (17) fra Grefsen jobber for å få slutt på barneekteskap

Jakob Volan (nummer tre fra venstre) var med og møtte utviklingsministeren (til høyre), tirsdag morgen. Foto: Plan International Norge

Denne uka møtte han utviklingsministeren, og kom med råd om hvordan man bør bekjempe barneekteskap.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2018 kl 10:14

GREFSEN: Fremover skal Utenriksdepartementet arbeide med en strategi for Norges innsats mot barneekteskap globalt. Tirsdag møtte Jakob Volan fra Grefsen og andre ungdommer utviklingsminister Nikolai Astrup (H) for å gi ham innspill til strategien, ifølge en pressemelding fra Plan International Norge.

Jakob er ungdomsambassadør for Plan International Norge og med i en ungdomsbevegelse som kaller seg Wedding Busters. De jobber for å få slutt på barneekteskap innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål.

URO

URO (Ungdommens rettighetsorgan), Plan Ungdom og ungdomsbevegelsen Wedding Busters står bak innspillet. De har jobbet sammen med ungdom fra Tanzania, Zambia og Malawi for å kartlegge utfordringer og behov.

Ungdommene kommer med fem anbefalinger:

  • Støtte ungdomsdrevet aktivisme
  • Involvere ungdom på en meningsfull måte
  • Skaffe riktige data og god statistikk
  • Støtte jenters tilgang til helsetjenester og seksualopplysning tilpasset ungdom
  • Inkludere marginaliserte og sårbare jenter

– Viktig

– Det er viktig at ungdom kommer med et slikt innspill og at utviklingsministeren ser at dette er en sak mange bryr seg om. Astrup takket oss for innspillet og sa at det er bra at vi engasjerer oss. Han lyttet til oss og sa han ville ta innspillet vårt til etterretning, sier Jakob.

– Vi håper på at utviklingsministeren vil sette barneekteskap på agendaen, ta det opp internasjonalt, vise at det er et problem vi bryr oss om og at vi må samarbeide med andre land for å få slutt på det. Det er mulig å få slutt på barneekteskap innen 2030, slik FNs bærekraftsmål sier, bare folk bryr seg nok. Verden har gjort fremskritt på mange områder, og nå må vi få slutt på barneekteskap, legger han til.

Kari Helene Partapuoli er generalsekretær i Plan International Norge:

– Barneekteskap er et enormt globalt problem og et grovt brudd på barns rettigheter. Hvert år blir 12 millioner jenter gift som barn, ofte med store konsekvenser for jentenes liv og helse, sier hun.


– Det er veldig bra at ungdom engasjerer seg for en sak som angår så mange unge mennesker i verden. Ungdom må bli hørt og tatt på alvor, og vi håper at deres stemme også blir tydelig i Norges arbeid mot barneekteskap globalt.

Utviklingsministeren bekrefter at han vil ta med seg innspillene fra ungdommene:

– Dette er en utrolig viktig problemstilling. Hver dag er det nesten 40 000 unge jenter som blir giftet bort. Det er helt uakseptabelt. Det er altfor mange barn som inngår ekteskap. Dette er innspill som vi vil ta med oss i arbeidet med strategien mot barneekteskap, sier Astrup.

Fakta om barneekteskap

Kilde: Plan International Norge

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...