Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tradisjon i mer enn 40 år

Jakter sannhet og kjærlighet i Frognerparken

ATTRAKTIVT: Fra venstre teaterhøgskolens andreårselever Johannes Blåsternes og Marius Karlsrud og med i årets sommerteater Pinocchio i Frognerparken. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vi husker selv hvilket eventyr det var å tre inn i det store blå sirkusteltet ved Monolitten, sier Marius og Johannes, teaterhøyskoleelever og med i årets sommertradisjon og Pinocchio.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2015 kl 21:42

KORSVOLL/KJELSÅS/FROGNERPARKEN: Johannes Blåsternes (27)og Marius Karlsrud (26) er andreårselever ved Teaterhøgskolen. Tradisjonen tro, og for 41. år på rad, skal andreårselevene sette opp sommerteater for store og små, i Frognerparken.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Pinocchio

I år er det elevenes egen versjon av Pinocchio som skal spilles,60 forestillinger fra 17. juni til og med 19. juli.

– Vi som står på scenen i år kan selv huske hvilket eventyr det var å forlate det yrende parklivet og tre inn i det store blå sirkusteltet ved Monolitten, stedet der alt var mulig. Det er en stor ære for oss å får være en del av denne tradisjonen, sier de to skuespillerelevene.

Les også: Fra 17. mai i Nordre Aker

Og det er gleden over å gi barna en unik teateropplevelse som driver.

– For mange vil dette bli deres aller første møte med scenekunsten, og dermed noe de kanskje vil huske for resten av livet. I forestillingen vil vi ta barna på alvor og la dem være med på å skape en historie som vil leve videre i deres fantasi. Slik deler vi et øyeblikk sammen i en helt ny verden. Magi!, ifølge Marius og Johannes.

I sommerteatret møter skuespillerne kanskje det mest ærlige publikummet som finnes, nemlig barna.

– Det krever ekstra mye av oss å formidle til et publikum hvor kanskje mange ikke har sett teater før. Men samtidig er vi sikre på at dette blir erfaringer gull verdt å ta med videre. Teaterprosjektet er ikke et obligatorisk etter studieplanen, men noe vi selv brenner etter å gjennomføre, sier de to skuespillerelevene.

Koster

Men det er mer enn skuespillerkunst som skal til for å få et helt sommerteater på plass. Allerede første studieåret starter forberedelsene til det som skal bli sommerskuespillet sommeren ved andre studieåret ved Teaterhøgskolen. Gjennom teaterprosjektet lærer elevene hvordan man realiserer en produksjon fra bunnen av som friteatergruppe.

Ikke minst må pengene også på plass, noe støtte fra blant annet skolen og kommunen, men prosjektet er også avhengig av sponsorer. For blant annet leier elevene inn profesjonell regissør, og som skal ha lønn. Også regiassistent, musikere, kostymedesignere, og lyd­ og lysfolk.

I fjor kom den store overraskelsen om at kommunen forlanger nesten 50.000 i leie, for grusplassen i Frognerparken disse få ukene.

– Det nesten komiske er jo at kommunen ved Kulturetaten, gir 100.000 til
prosjektet. Det er høres mye ut, men når da samtidig Bymiljøetaten skal ha
forhåndsbetalt leie på nesten 50.000,­ så forsvinner jo de pengene rett tilbake til
kommunen, sier de to unge skuespillerne.

De fortsetter.

– De resterende 50.000 fra Kulturetaten, er det regler for hva kan
brukes på. Kun til typiske investeringer for å få teateret på plass, ikke til for
eksempel lønn til de eksterne som vi leier inn.

Derfor er det viktig å på forhånd få tak i sponsorer, som er med å dra teaterlasset.

Men sommerteateret i Frognerparken er veldig populært. Fjorårets forestillinger gikk såpass med overskudd at det også ble lønn til alle skuespillerelevene.

Lønn

– Vi gjør jo dette utenom skolen og skal jo helst tjene penger til å leve i høst og
neste år. Vi får jo lite tid til jobb ved siden av studiene, så denne sommeren med
forestillingene er den muligheten vi har for å tjene oss opp noen sparepenger, sier
gutta.

Som også inviterer flere sponsorer.

– Det er i snitt 10000 som kommer på sommerteateret i løpet av disse ukene, så dette må jo være en veldig fin måte å få profilert bedriften sin på, oppfordrer gutta.

Pinnocchio

Pinocchio, av Martina Montelius, har fasinert barn og voksne i generasjoner, og i bunn og grunn er en fortelling om å vokse opp. Den nysgjerrige Pinocchio blir fortalt hva som er rett og galt, men ender opp i håpløse situasjoner.

– I Pinocchio har vi funnet en stemme som tar barna på alvor uten å rette moralsk pekefinger mot noen. Samtidig som Montelius’ versjon bevarer den eventyrlige, fantasifulle og hjertevarme kjernen som er i historien.

– Gjennom Pinocchios nysjerrighet, tar vi barna med på en reise gjennom en faretruende verden på jakt etter sannhet og kjærlighet, forteller Johannes og Marius.

Kristina Kjeldsberg har oversatt stykket som spilles i Frognerparken i sommer, og har også regien. I tillegg til Marius og Johannes er også Ameli Isungset Agbota, Henrik Eilif Borge, Mari Strand Ferstad, Mathilde A. J. Skarpsno, Sverre Breivik, og Vetle Bergan aktører i stykket.

. Mer om sommerteater og billetter her.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...