Den kommunale husleien tredoblet:
«Jeg ble redd og sluttet å spise»
Det fortalte psykisk utviklingshemmete Marion, til ordfører Marianne Borgen og de mange fremmøtte i møtet om gjengs leie i kommunale boliger.
Publisert: 26.02.2019 kl 10:40
Sist oppdatert: 26.02.2019 kl 14:12
SAGENE: Etter at kommunen innførte «gjengs leie», eller markedsleie, for kommmunale boliger i Oslo, har flere fått kraftig økning i husleien. Blant annet har familiene til flere psykisk utviklingshemmete fortalt om husleier som er både doblet og tredoblet.
LES OGSÅ: Psykisk utviklingshemmete Katrine og Pål har fått mer enn doblet husleien
– Horribel leiepris i forhold til standard
I bydelsutvalgsmøtet (BU) 14. februar fortalte også talsmann for beboere i kommunale boliger om situasjonen. Han mener at noen også betaler mer enn gjengs leie, i forhold til standarden på de kommunale boligene.
– Er dette måten å skape et godt boligområde og et trygt sted å bo? Når beboerne til slutt ikke har penger igjen til mat engang? Godt bomiljø må være fokus, ikke at kommunen skal ta høye inntekter ut fra leiepris som er helt horribel i forhold til standard, sa han i åpen halvtime i BU-møtet.
Møte på mandag
Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap) tok signalene, og inviterte til dialogmøte for «alle», mandag 25. februar klokken 19.00 i Sagene Samfunnshus. Og det var smekkfullt i det store rommet Stoltenberg hadde leid for anledningen; Dialogmøte om gjengs leie, eller markedsleie, i kommunale boliger.
Ikke bare var det smekkfullt, det var også mye engasjement. Flere sterke historier fra og om kommunale boliger kom på bordet.
Helge Stoltenberg (Ap) ønsket velkommen, og sa at han var nærmest rørt av det store oppmøtet. Han fortalte at bakgrunnen for invitasjonen til dialogmøtet er alle historiene om beboere i kommunale boliger, funksjonsfriske og ikke funksjonsfriske.
– Dette skal være den beste byen å bo i, da kan vi ikke ha det sånn! Nå vil vi høre på dere, og lære mer om hvordan det er å bo i disse leilighetene, sa Stoltenberg, og la samtidig til at evalueringen av gjengs leie i kommunale boliger tar tid.
Kanskje blir ikke evalueringen ferdig før i forbindelse med budsjettforslaget for 2020, sa han.

Ordfører Marianne Borgen (SV) og bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene, Harald Stoltenberg (Ap). Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Debatt i bystyret onsdag
Men det han og ordfører Marianne Borgen (SV) kunne fortelle, er at det i onsdagens bystyremøte, klokken 18.15, er satt av tid til debatt om gjengs leie i kommunale boliger, og ordføreren oppfordret interessert til å ta plass på galleriet i Rådhuset. Debatten kan også følges på nett – møtet streames via kommunens nettsider.
Mange historier
Det kom mange innspill og historier i løpet av kveldens møte. Sterkt inntrykk gjorde psykisk utviklingshemmete Marion (52) som fortalte at hun nærmest hadde sluttet å spise, da husleien i omsrogsboligen hun bor i, ble rundt tredoblet forrige sommer.
– Jeg slutta å spise for å spare penger, og ble lagt inn på Ullevål sykehus. Nå er det noen som passer på at jeg spiser. Det er mamma og pappa som hjelper meg å betale regninger og når jeg skal på ferie. Hjelp meg da, jeg har ikke råd til å kjøpe noen ting! sa Marion.
Andre i salen påpekte at det er viktig å ikke sette svake grupper opp mot hverandre i debatten om gjengs leie i kommunale boliger.
– Dette handler ikke bare om gjengs leie og kommunale boliger, men mye om hvordan denne byen skal være. Hvis ikke de som har minst får den hjelpen de trenger, så blir jo forskjellene i denne byen enda større, sa en annen kommunal boligbeboer.
En trebarnsmor fortalte at hun jobbet til hun ble syk, med to jobber, for å klare å betale husleie til Boligbygg.
– Jeg hadde to jobber i tre år, så sa kroppen stopp. Å takke ja til en kommunal bolig er som å si ja til å komme i fattigdomsfella.
En pensjonist som bor i kommunal leilighet og som hadde fått husleieøkning på 6000 kroner fortalte at høy husleie også gjør at mange dropper forsikring. Klarer de ikke betale husleie får de anmerkninger, som igjen fører til at man kanskje ikke får mobilabonnement og så videre.
– Frys husleia fra 2015
Flere krever at byrådet gjør noe nå:
– Jeg oppfordrer flest mulig til å gå på bystyremøtet på onsdag, og foreslår at husleie fra 2015 fryses nå! Så kan dere bruke så lang tid dere bare vil til å finne ut hva som er fornuftig. Det trues med inkasso overfor beboere i kommunale leiligheter, som ikke har råd til å betale den nye husleia - men hvor skal de flytte? sa en annen.
Leieboerforeningen var også på plass i møtet, og understreket at de har mange henvendelser om dagen om gjengs leie og kommunale boliger.
– Dette går for sakte, sa leieboerforeningens representant, og fortale om fagfolk som ikke forstår leieprisene Boligbygg setter på leiligheter, og at det bør være fratrekk for dårlig bomiljø.
Det ble også fortalt om bydel som oppfordrer foreldre til å kjøpe bolig til sine funksjonshemmete barn, men med de boligprisene som nå er i blant annet Nordre Aker, så blir det fort for dyrt.

Flere fra Nordre Aker møtte også i møtet i Bydel Sagene, mandag kveld, om gjengs leie i kommunale boliger. Fra venstre Torill Berntsen, Haga, Jan Haga og Karin Kirkenes.
Anerkjenner problemet
Marianne Borgen (SV) takket for at hun fikk komme:
– Vi har et system i dag som ikke er bra, og vi må gjøre noe med dette. Sånn skal vi ikke behandle folk. Hvilke grep vi skal ta må diskuteres. Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er den ansvarlige byråden på dette feltet, og jeg vet at det jobbes på spreng for å komme med tiltak så raskt som mulig. Så lenge vi anerkjenner at vi har et problem, forplikter oss å gjøre noe med det, sa Borgen.
Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg i Bydel Sagene takket de fremmøtte, og lovet å bringe innspillene videre til Rådhuset.
– Det gjør så klart et stort inntrykk å høre alle disse historene, blant annet om Marion som sulter seg, fordi hun ikke har råd til å betale husleie! Dette skal vi følge opp, så får vi også se hva som skjer i bystyremøtet onsdag, sa Stoltenberg til lokalavisa etter møtet. Engasjementet inspirerer til å invitere til flere dialogmøter, la han til.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!