Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Jeg er bare Anders, men jobben er en mektig posisjon

STATSRÅDEN I NYDALEN: Sikkerheten ved Justis– og beredskapsdepartementets kontorer på Gullhaug Torg er godt ivaretatt. Minister Anders Anundsen (39) blåser det såpass mye rundt at det er greit å ha noe å holde fast i. Foto: LARS WEIMOTH

Han fikk den vanskeligste jobben i regjeringen. Anders Anundsen (Frp) merker at det blåser på toppen, men står fortsatt støtt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.07.2015 kl 20:48

NYDALEN: Det heter seg at man sitter i regjering, men mannen som leder rundt 400 ansatte i Justis- og beredskapsdepartementets kontorer på Gullhaug Torg i Nydalen har vært nødt til å stå i stormen ved flere enn én anledning.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Under press

Mange var spente på hvordan Fremskrittspartiet ville håndtere regjeringsmakt. Ny blåblå politikk skulle settes ut i livet og nye mennesker plasseres på taburettene rundt Kongens bord. Juristen og hobbygitaristen Anders Anundsen (39) ble en av dem.

Snart to år har gått. Det er for tidlig å avsi en dom, men det har utvilsomt blåst mest rundt ørene på justis- og beredskapsministeren. Asylbarna, mobilspionasje, beredskap, tiggeforbud, fengselsplasser i Nederland og Mulla Krekar er bare noen av utfordringene.

– Du tror du kan forberede deg på denne jobben, men det er egentlig ikke mulig. Overgangen er for stor, sier Anundsen når vi møter ham på kontoret i Nydalen.

– Jeg svømte på dypt vann de første ukene, det skal jeg innrømme. En blir revet ut av det livet man har og satt inn i en rolle der en skal ha kontroll på alt, sier han.

Til tross for stort ansvarsområde og høyt press, er det en blid mann med tilsynelatende lave skuldre som kommer oss i møte i de lite prangende lokalene i Statsrådseksjonen.

– Velkommen. Det er så fint vær, skal vi sette oss ute? foreslår Anundsen.

Jeg svømte på dypt vann de første ukene, det skal jeg innrømme

Ved elvens bredder

Justis- og beredskapsdepartementet har hatt lokaler i Nydalen siden høsten 2011. Det beste med beliggenheten synes ministeren er nærheten til Akerselva.

– Vi er i et veldig moderne og fint område. Det er ekstra fascinerende med bruset fra elva. Man kjenner på naturen rett utenfor døra. Største utfordringen er avstanden ned til Stortinget og andre departementer, sier vestfoldingen med regjeringsleilighet på Skillebekk og familie i Stavern.

ÅPEN DØR: Han leder rundt 400 ansatte i Nydalen, og Anders Anundsen (FrP) liker godt å gå rundt i gangene i departementet og slå av en prat med dem - noe ikke alle var like vante med. Foto: LARS WEIMOTH

Mer rekker vi ikke å snakke om før en medarbeider bryter inn med en lavmælt beskjed om at statsministeren må ha en prat med ham, «på TOPSEC- linjen om få minutter». Justisministeren får en konsentrert rynke i pannen.

Da han ti minutter senere kommer tilbake, sitter en spent politisk rådgiver og en nysgjerrig journalist og venter.

Anundsen slår avvæpnende ut med armene.

– Slapp av gutter, vi er ikke i krig, sier han, smiler bredt og setter seg.

Hva de to snakket om, får vi ikke vite. Ikke overraskende.

Gutteaktig sjarm og sprek galgenhumor fra en mann med en alvorlig jobb får vi derimot. Det kan være gode ventiler i et ellers høyst seriøst embete med ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, kriminalitetsbekjempelse og kriminalomsorg, innvandring, domstoler, lovarbeid og polarområdene – blant annet.

Jeg savner å benytte byens kulturtilbud og steder som Sognsvann og Nordmarka

For få kalde øl

Jobben som statsråd er altoppslukende. Som stortingsrepresentant og leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen var Anders Anundsen travel. Nå er fritid nærmest ikke-eksisterende.

– Jeg får brukt Oslo alt for lite, og savner å benytte byens kulturtilbud og steder som Sognsvann og Nordmarka. Jeg skulle gjerne sittet mer ved bryggekanten og nytt en kald øl, sier 39-åringen.

Flere politiske motstandere og aviskommentatorer har gitt uttrykk for at Anders Anundsen ikke burde inneha den travle statsrådposten i det hele tatt. Men til tross for kjøret, høringene og kritikken, står han relativt støtt.

Sjefen, Erna Solberg (H), er fornøyd med sin våpendrager i Justis- og beredskapsdepartementet.

«Jeg vil gjerne få rose justisminister Anders Anundsen, som har stått som en bauta i stormen, og kommet med konstruktive forslag til politiske løsninger», sa Erna til VG i kjølvannet av høringen om asylbarna.

Ingen dårlig attest fra Jern-Erna som på mange måter ga ham uriasposten i regjeringen; en Frp-politiker til topps i Justis- og beredskapsdepartementet i en mindretallsregjering med nye løsninger. Det var neppe noen som så for seg at det skulle gå knirkefritt.

Og for å følge Ernas ligning noe videre:

Om bautaen faller, faller også regjeringen?

Vel. Slik var det politiske bildet for noen uker siden. Nå tar politikken litt sommerferie. Et av få pusterom for en topp-politiker.

Vi spør Anundsen om han noen gang har vurdert å trekke seg.

– Jeg er statsråd til jeg ikke er det lenger, og slike ting er det statsministeren som bestemmer, svarer statsråden med et raskt smil.

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide (KrF): Det har gjort noe med relasjonen mellom KrF og Frp. Den blir aldri den samme

Har stor leveringskraft

I sin nærmeste krets har han tre statssekretærer og en politisk rådgiver. Han er tydelig på at lederjobben for alle de 400 ansatte og for folk i de mange underliggende etater er viktig for ham.

– Ministerposten er også en lederjobb. Jeg er opptatt av å være synlig og tilgjengelig og liker å spasere rundt i gangene og slå av en prat. Det var flere som ikke var så vant til det, sier Anundsen.

Han beskriver Justis- og beredskapsdepartementet som en arbeidsplass breddfull av faglig tyngde, og er mest imponert over den leveringskraften departementet har i seg. Den største overraskelsen i jobben handler om maktmennesket en justisminister er:

– Jeg er bare Anders, men ministerjobben er en mektig posisjon. Det merker jeg. Det er mye kraft i rollen. Derfor prøver jeg å være en åpen fyr og by på meg selv. Jeg skal leve videre som menneske også når denne jobben går videre til en annen.

LES OGSÅ: Vilde ble mobbet og trakassert på stranda. Da hun fortalte om den ubehagelige opplevelsen var responsen overveldende

Er ikke mediesky

Flere medier har skrevet om at Anundsen er ordknapp og nærmest unngår pressen når det reises kritikk mot ham og departementet. Særlig var dette tema i de månedene asylbarnsaken sto på som verst. Det opplever statsråden som en urettferdig framstilling, men tar likevel en smule selvkritikk.

Jeg kunne vært tydeligere i media på det store bildet underveis. Det vil nok være en bedre strategi i slike saker

– Det skulle være høring i asylbarnsaken. Jeg har stor respekt for Kontroll- og konstitusjonskomiteen (KKK), og media visste at jeg ikke kom til å gå i detaljer før den var avholdt. Men jeg kunne vært tydeligere i media på det store bildet underveis. Det vil nok være en bedre strategi i slike saker.

I dag er det Martin Kolberg (Ap) som leder KKK. Anders Anundsen var også kjent som en tøff og tydelig leder av samme komité i perioden 2009-2013.

– Hva ville du gjort annerledes hvis du i den jobben hadde møtt deg selv som justisminister?

– Det er litt farlig å svare på, men i generelle vendinger kan jeg si at jeg var opptatt av en svært faktabasert framferd. KKK er en ekstremt viktig komité som jeg har stor respekt for. Den forvalter mye makt. Det må gjøres med omhu.

POLITITOPP: Ved utgangen støtte statsråden på politidirektør Odd Reidar Humlegård. Stemningen var god, men de håpet å ikke måtte snakke med hverandre i sommerferien. Foto: LARS WEIMOTH

Statsråd Anundsen stiller i hvert fall opp for lokalavisa, og fotografering både utenfor kontoret og utendørs er en smal sak å få ham med på.

På vei ut av Gullhaug Torg 4a møter vi politidirektør Odd Reidar Humlegård og et kobbel av politiledere ved heisen. De to herrene har hatt mye å snakke om i det siste, med både varsler-saken i Bergen og ny politireform på agendaen.

Stemningen er jovial. De er på samme lag.

– Jeg håper vi ikke snakkes i sommerferien, sier Anundsen til Humlegård.

De knegger barskt og trykker hverandres hender med ønsker om en «fredelig ferie».

For bakteppet er vevet i alvor. I Justis- og beredskapsdepartementet er dette ingen spøk.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...