Nordre Aker Budstikke

16-åring i marihuana-rus:

- Jeg er så lei av champagne

Hele skoleklasser røyker marihuana i Oslo vest.

ROPER VARSKU: Politioverbetjent Hanna Persson ser en skremmende utvikling i rusbruken blant ungdom i Oslo vest.Foto: Vidar Bakken

Ungdom i Oslo vest har et voldsomt forbruk av narkotika. Foreldrene må våkne, mener Hanne Persson ved Majorstua politistasjon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2018 kl 13:01

Denne artikkelen er fra 2013!

OSLO VEST: - Jeg kan dessverre ikke berolige noen. Jeg dypt bekymret og mer bekymret enn noen gang med hensyn til ungdoms narkotikaforbruk. Vi opplever at nesten hele skoleklasser på ungdomsskoletrinnet røyker marihuana, sier politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon.

Sosialt akseptert

I mange år har hun vært leder av forebyggende avsnitt ved politistasjonen og har sett en foruroligende utvikling.

- Det er dessverre blitt slik at det nå er sosialt akseptert å røyke marihuana eller hasj blant store ungdomsgrupper i Oslo vest. Forsøkene med forebygging og holdningsskapende arbeid på skoler og overfor foreldre har ikke hatt særlig virkning. Vi kommer inn på fester på ungdomsskoletrinnet hvor samtlige deltakere har ruset seg, sier Persson.

- Det blir ikke bedre når vi ser at dette ikke lenger bare er knyttet til private fester. For mange er bruk av marihuana og hasj blitt en del av hverdagen. Økningen av bruk de siste årene er omfattende, sier Persson, som mener at de individuelle undersøkelsene om ungdoms rusbruk ikke sier hele sannheten.

45 anholdt for rusbruk

- Vi ser helt klart at tilstanden er mye verre enn det disse undersøkelsene tilsier. Etter å ha erkjent at de vanlige forebyggende tiltakene har liten virkning, har vi sett behovet for mer målrettede tiltak, sier hun.

I fjor vår aksjonerte politiet mot to ungdomsskoler.

- Vi drev regelrett etterforskning for å ta rusbrukere og ikke minst selgerne. Dette ble gjort i samarbeid med skolene. I løpet av kort tid hadde vi 45 ungdommer inne som ble anholdt for rusbruk, som ble fulgt opp med bekymringssamtaler, sier hun.

- På denne måten fikk vi vist at elevene faktisk kan bli tatt av politiet, også de som er under 15 år. Det har en preventiv virkning overfor dem som tror at de ruser seg i et «lovtomt» rom. Med målrettede aksjoner vil vi ta flest mulig i en tidlig fase av rusutviklingen, å få satt en stopper for det og synliggjøre det for foreldrene.


Gjennom bekymringssamtaler med de anholdte, hvor foreldrene også blir involvert, har ny informasjon kommet fram.

Alarmerende

Foto: Illustrasjonsfoto: Sirus

- Det de forteller, er alarmerende. Tidligere var det slik at enkelte røyket hasj eller marihuana, men de fleste vegret seg. Nå er det blitt slik at noen står for innkjøp. Så blir det mekket på festen hvor jointen eller vannpipa går rundt, uten at noen vegrer seg, sier hun.

Det er i mange miljøer blitt slik at du er den som er utenfor om du ikke deltar i «festlighetene».

- Du kan oppleve å bli den som ikke blir invitert med vennegjengen om du ikke aktivt røyker. For mange utvikler dette seg så til at man blir «forelsket» i rusen og gjerne tar med seg dopet og ruser seg litt foran PC-en mens de er på Facebook. Til og med på skolen, hvor selgerne står i kø, ruser de seg, sier Persson.

Ut av russituasjonen

- På enkelte fester, hvor det deltar barn under strafferettslig alder (15 år - journ.anm.), har noen blitt svært dårlige av rusen. Da har deltakere ringt AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral-journ.anm.) for å få hjelp. Det ikke alle vet er at politiet også blir varslet. Det er forstemmende å komme inn og møte ti ungdommer under 15 år som alle er ruset på marihuana, sier Persson.

Hun ser det som positivt at foreldre som blir gjort oppmerksom på sitt barns rusbruk tar det på fullt alvor.

- De blir fortvilet og mange får barnet med på et frivillig urintestprogram. Vi vet at det virker og mange kommer ut av russituasjonen.

Lei av champagne

Tidligere ble starten for bruk av narkotika ofte assosiert med unge i andre deler av byen som hadde problemer, hvor rusen ble én vei å gå.


- Det er ikke slik lenger. I all hovedsak er det ressurssterk ungdom som kjeder seg og som har fått alt opp i hendene. Det er ungdom som har opplevd mer av verden enn mange andre opplever i løpet av et helt liv. Livet blir kjedelig, og de vil prøve noe nytt, sier Persson

Hun illustrerer dette med en historie, hvor en yngre, ruspåvirket jente ble brakt inn av politiet. I politibilen ble hun dårlig og spydde ned i sin egen håndveske.

På forespørsel om hun syntes det var stas å røyke dop repliserte hun: «Jeg ville jo bare ha det gøy. Jeg er så lei av champagne.»

Særegent for Oslo vest

- Man skal vite at ungdom i de vestlige bydeler ofte er trendsettere for resten av byen og senere for hele landet. Vi kan ikke sitte rolig å se på at narkotika skal få full aksept i ungdomsmiljøet som en naturlig del av ruskulturen, sier Persson.

Hun fortsetter:

- Vi har mer enn nok med å håndtere ungdommens forhold til alkohol. Den omfattende bruken av marihuana og hasj i ungdomsgruppa er et særegent fenomen for Oslo vest, som er ukjent for politiet i andre deler av byen.

Ny farlig cannabis

Persson roper varsku, og det sterkere enn noen gang tidligere.

- Mange er ikke klar over at cannabis i løpet av de siste årene er blitt enormt mye sterkere enn tidligere, sier Persson.

Innholdet av det ruspåvirkende og avhengighetsskapende stoffet THC i marihuana og hasj er ifølge politioverbetjenten skyhøyt og svært skadelig på både kort og lang sikt.

- Samtidig er det ulike former for syntetisk cannabis på markedet. Det er helt uvisst hvordan sammensetningen av stoffer er i disse ruspreparatene. Det er et villnis av stoffer som kan ødelegge barna, understreker Persson.

Forbildene doper seg

- Det er også bekymringsfullt at ungdoms forbilder, om det er kjendiser knyttet til musikk, idrett eller annet, ofte lefler med for eksempel marihuana.

Det gjentas veldig ofte i amerikanske ungdomsfilmer som en del av sjargongen og festlivet.

- I mange år har skoleelever stiftet bekjentskap med narkotika i andre land og brakt med seg «spenningen» hjem. Noen debuterer i tidlig alder på festivaler. Alt dette påvirker ungdomsmiljøet når så trendsetterne bringer det inn i festmiljøet.

Vær til stede

- Dopet svekker hukommelsen, sløver barna ned med følgen at flere dropper ut av skolen eller karakterene blir vesentlig dårligere. Jeg kan ikke nok understreke at foreldrene må være til stede i barnas liv. Følg med på barnet ditt. Sett grenser. Hent og bring til fester. Samarbeid med andre foreldre i nabolaget eller gjennom skolen, oppfordrer Persson.

 - Av erfaring vet vi at barn liker at foreldre bryr seg og setter grenser. Kommuniser tydelig og gå ikke i fella med frihet under eget ansvar. Ikke overlat barnet til seg selv og la hjemmet ditt bli et fristed for festligheter når du reiser bort. Ditt barn er i en situasjon hvor bruk av narkotika er blitt en trend, hvor tilgangen på narkotika er stor, hvor det er stort sosialt press kombinert med manglende sosial kontroll. Da er det grunn til å rope varsku.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...