Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

500 år siden Reformasjonen:

– Jeg sender i dag en spesiell hilsen og takk til dem som gjenfinner gamle ferdselsveier

Gjengrodde stier kan også være kulturminner. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ILLUSTRASJON

– Vi som bor innerst i hovedstaden er så heldige å ha fått en fantastisk flott «jubileumsgave» - gamle ferdselsårer gjennom Nordmarka er blitt gjenfunnet og publisert av Maridalens Venner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2017 kl 13:32

At Martin Luther 31. oktober 1537 med en hammer bokstavlig talt slo fast at det var feil å kunne kjøpe seg fri fra synder med avlat, vet veldig mange å sette pris på.

I dag feires derfor 500 årsdagen for Reformasjonen i kirken. Men det er også en svært viktig merkedag å minnes utenfor kirken, for fra i dag er det lett å huske at alle kulturminner i Norge som er eldre enn 500 år er automatisk fredet! Det er fordi Kulturminneloven har en klokkeklar forankring i Reformasjonen.

Derfor er det på sin plass nasjonalt og lokalt å sende en gratulasjonshilsen også til oss som er opptatt av å ta godt vare på minner fra fortiden. Vi bør takke for at lovverket er så raust at det gir automatisk beskyttelse av alle kulturminner. Ikke bare gamle hus og gjenstander, men også slikt som gamle ferdselsveier. Det siste er det mange som antakelig ikke er klar over. 

Derfor sender jeg i dag en spesiell hilsen og takk til dem som gjenfinner gamle ferdselsveier! Vi som bor innerst i hovedstaden er så heldige å ha fått en fantastisk flott «jubileumsgave» i og med at gamle ferdselsårer gjennom Nordmarka er blitt gjenfunnet og publisert av Maridalens Venner.

På venneforeningens hjemmeside ligger årboka for 2017 tilgjengelig. Takk til stifinner og forfatter Ståle Pinslie og venneforeningen for et fantastisk flott arbeide. Dere har bokstavlig talt gått foran med et godt eksempel: offentliggjort funnene digitalt på nettet.


Til forskjell fra andre kulturminner ønsker dere sterk slitasje på de stiene som er gjenfunnet. Som Luther må det forventes både bifall og motstand. Det viktigste er å få alle funn eldre enn 500 år dokumentert og registrert i databasen Askeladden slik at de er lett synlige når planer lages. 

Gratulerer med dagen og God tur - også på gjengrodde stier.

Stein Øberg
Grefsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...