Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Lord Tor:

– Jeg vet hva hemmeligheten er!

Tor Bastiansen klipper og Tor Bakken blir fornøyd, kunde gjennom 35 år eller mer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Sier Tor Bastiansen (67), om hvordan være frisør i hele 50 år. Så langt har familien drevet salongen gjennom fire generasjoner - nå overtar datter Lill styringa.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2016 kl 19:59

SAGENE/KJELSÅS: I øs pøs regnevær var det ekstra hyggelig å komme inn i den frisørsalongen i Grimstadgata på Sagene. Salong Lady og Lord, som har vært navnet siden før 2. Verdenskrig.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke tok med superkokken for å uanmeldt teste maten de eldre får servert på Myrer Omsorgsboliger. Hvordan det gikk?

Siste dagen

Tor Bastiansen - herrefrisør i 50 år - fra Kapellveien og Kjelsås er i full gang med å klippe en annen Tor, Tor Bakken. Som reiser helt fra Oppsal til Sagene for å fikse sveisen.

– Her har jeg klipt meg i rundt 35 år tror jeg. Jeg kommer jo tilbake, servicen er topp, resultatet blir bra, sier Bakken.

Men det er en helt spesielt lørdag, blant annet med blomster, kaker og flere som bare stikker innom for å slå av en prat. For det er nemlig siste dagen til Tor på jobb salongen i Grimstadgata.

– Det blir litt rart det at ikke Tor skal jobbe her mer. Men jeg får bruke en av de andre, det går vel bra det også!

LES OGSÅ: I denne elvedammen blir det ikke lov å bade før langt ut i juli

1936

Helt tilbake til 1936 åpnet frisørsalongen på Sagene. Da var det Dagmar Hansen som åpnet, men i 1960 kjøpte moren til Tor, Mary Bastiansen, salongen. Tor gikk på Sandaker Skole, traff sin kjæreste Lise, og senere kone, i femtenårsalderen. Paret bestemte seg for at de også skulle bli frisører.

– I 1971 startet vi begge i min mors salong. Før det hadde jeg jobbet som frisør i Vinkelgården ved Majorstua. Men siden jeg nå var på plass på Sagene, så måtte jo nytt navn på plass også. Ikke bare Lady, men også Lord, altså Salong Lady og Lord.

Så kom datter Lill inn i salongen noen år senere, og også hennes sønn og datter, Jesper og Julie, Tors barnebarn. Alle med kjærlighet for frisøryrket.

Skravla sitter løst i Grimstadgata, i den ganske store frisørsalongen. Familien eier også lokalene selv, og det jobber fem personer til sammen i salongen.

Tor er i farta, som om det ikke skulle være siste arbeidsdag etter 50 år.

– Klart litt vemodig blir det jo, jeg kjenner jo så mange som klipper seg her. Men det er på tide. Jeg har jo så mye annet jeg også skal bruke tiden min på. Jeg jakter, har jo elghund vet du. Flyr i Marka, sykler og går på ski. Og så elsker jeg å være på hytta i Rondane.

Nå tar Lill Bastiansen over styringa i salongen på Sagene, her med stamkunde Lina Christensen fra Bislett. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Eldre og dynamisk

Ja, han virker ikke akkurat slapp og sliten etter et langt arbeidsliv. Kan man snakke om eldre dynamiske? Det kan i hvert fall virke som energien til frisør-Tor går langt uttapå både neste, og kanskje neste derigjen generasjon.

Så tenker han litt, men saksa går, og legger til.

– Men jeg må si at jeg virkelig har elsket denne jobben. Så mye hyggelige folk. Ikke bare kundene, men det er veldig trivelig miljø her blant oss som jobber her.

For det er ikke bare familie som jobber i salongen. Ann Kathrin fra Nesodden nikker samtykkende til det Tor sier. Hun har jobbet i salongen i hele 32 år.

Tikker og går

Og det tikker og går på Sagene, stort sett «jevne lister» som Tor kaller det.

– Med fornuftige priser, topp service og topp kvalitet.

Etter 50 år i bransjen skal han få lov til å få med det i avisa.

Han andre Tor, i stolen, som sannsynligvis har hatt sin lengste frisørtime noen gang, med stadig avbrytelser både fra journalisten og folk som stikker innom for å vise hvor mye de har satt pris på frisøren gjennom alle disse årene, nikker.

– Det der underskriver jeg på, sier Tor den andre.

På jobb siste lørdagen til Tor, fra venstre Annette Merli, datter Lill Bastiansen, Ann Kathrin Løkke og Tor Bastiansen, utenfor Salong Lady og Lord. Tors barnebarn, Jesper og Julie var ikke på jobb da Nordre Aker Budstikke var innom lørdag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Vidal Sassoon

Men det må jo ha vært litt av en forvandling å følge med på - for bransjen gjennom alle disse årene.

– Ja, litt av hvert har det vært! Det som kanskje er en stor endring nå fra tiår tilbake, er jo at det virker det som det fotballspillere og andre kjendiser som styrer hvordan folk skal se ut på håret.

Som bringer oss inn på den berømmelige Vidal Sassoon, en tidligere frisør og moteskaper. Som nok var skyld i at mange unge jenter lot lokkene falle, og i stedet valgte en veldig kort slags bob, krøllet håret innover, for så å gre det i en fjærlignende sveis bakover.

– He, he. Ja Vidal Sassoon gjorde seg stort bemerket i frisørbransjen. Det var tider, mimrer Tor tilbake til sent 70-tallet og 80-tallet.

Freddy

Men hvorfor ikke starte på Kjelsås eller Grefsen da, du er jo lokal derfra?

– Nei, når min mor drev her, så ble det jo naturlig å jobbe på Sagene i stedet. Og jeg ville jo ikke kaste meg ut i konkurransen med han frisørkongen der oppe. Det var jo han som hadde markedet der, ler Tor og mimrer litt videre.

Vi skriver selvsagt om Freddy Frisør på Grefsenplatået.

LES OGSÅ: Disse damene har noe virkelig spennende på gang

Barbel Schaab og Jon Hagen fra Maridalen, stikker innom for å hilse på med blomster, på Tors siste dag i frisørsalongen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Lill tar over styringa

Litt lenger inn i lokalet holder datter Lill på med annet hår. Håret til Lina, fra Bislett.

– Her er det kunder fra hele byen. Selv om noen flytter fra Sagene, så opplever vi veldig ofte at de likevel kommer tilbake hit for å ordne håret, sier Lill.

– Blir jo rart at han blir borte herfra da. Men jeg unner han jo så å nye pensjonisttilværelsen. Han har jo vært her seks dager i uka - fra 08.00 til 17.00 i så mange år. På tide med litt fra da, mener datteren, som nå tar over styringa på Sagene.

– Jeg bare gleder meg til å fortsette her jeg, her koser vi oss faktisk veldig på jobben!

LES OGSÅ: Ikke vanskelig å forstå at en arkitekt fra London kan falle totalt for vakre Akerselva

Hemmeligheten

Tilbake til frisørlorden Tor, som fortsatt har et par timer igjen av det å jobbe.

Frisøryrket er jo tøft, hvordan har du klar å jobbe som frisør i alle disse årene, uten belastningsskader og andre skader som har gjort at du kunne fortsatt lenge ennå?

– Jeg har snakket med fysioterapeuter og kiropraktorer om nettopp det. Man må slappe mer av i overkroppen når man jobber. Jeg vet hva hemmeligheten er - det er jo å ikke få skuldra opp i øra!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...