Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

– Jeg ville ikke kjørt på slike dekk som bussen har

56-bussen havnet i grøfta, like ved Linderudkollen, i april i 2017. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

KOMMENTAR: – Onsdag ble flere busser innstilt, som på Solemskogen. Hadde de røde bussene i Oslo, som også må kjøre på bratte og svingete veier, vært godt nok skodd, så hadde bussene kommet greit frem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2018 kl 13:35

Det kom ingen buss nummer 56 til Solemskogen om morgenen, onsdag. Tiden gikk,ingen busser kom, hverken klokken 07.00, klokken 08.00 eller 09.00. Den første jeg observerte, kom klokken 10.00.

Lange rekker av mennesker måtte gå den lange veien fra Solemskogveien og videre nedover Lachmannsvei og Grefsenkollveien, de første i mørket. Fortauet var ikke måkt.

Ruter opplyste på forespørsel at årsaken til at bussene ikke gikk, var underkjølt regn og dermed glatt veibane.

Dette stemmer ikke med de faktiske forhold. Jeg var ute på veien på Solemskogen klokken 07.00. Det var mildt og sludd i lufta.

Klokken 07.15 kjørte jeg nedover med egen bil. Selv med min gamle, forhjulsdrevne For med kinesiske vinterdekk hadde jeg ingen problemer på turen fra Solemskogen til Storo og retur. Det var bare mye slaps på grunn av stadig salting, hver eneste dag og dårlig måking, så det sprutet mye fra hjulene.


Slapset skyldes nok at det saltes, men ikke måkes før det kommer mer enn fire centimeter snø i døgnet. Men når det snør noen dager i strekk, så kan det bli en del slaps, slik det var denne onsdagen.

Det store problemet i dag var likevel ikke føret. Problemet ligger et helt annet sted. Jeg har sett på dekkene til Ruter-bussene. Ikke ville jeg ha kjørt med slike dekk vinterstid. Uten å påberope med ekspertise når det gjelder dekk, så antar jeg at Ruter-bussene kjører med såkalte helårsdekk.

Antagelig er det skodd slik fordi det er billig å kjøre med samme dekk sommer som vinter. Man slipper to sett dekk, og slipper å skifte dekk. Jeg har kontaktet folk med mer ekspertise på dekk, og som opplyser at helårsdekk er dårlige om sommeren og enda dårligere på vinterføre i Norge. Og at helsårsdekk passer bedre i mellom-Europa.

Vinterdekk for norske forhold har mykere gummi og grovere knaster. Hadde de røde bussene i Oslo, som også må kjøre på bratte og svingete veier, vært godt nok skodd, så hadde bussene kommet greit frem, også på onsdag. En del slaps hadde ikke vært noen hindring.

I løpet av fjoråret kjørte Solemskog-bussen av veien minst to ganger, og måtte trekkes opp igjen på veien. Den ene hendelsen var ved Småvannsdalen, den andre ved innkjøringen til Linderudkollen. Heldigvis ingen personskader fra disse hendelsene.


Men for å slippe uhell og innstilte busser, og for å bevare Ruters omdømme, håper jeg Ruter vil vurdere andre og gode nok dekk på bussene som trafikkerer bakker og svinger, slik som det er på veien tur/retur Solemskogen.

Jan Wurtzel, beboer på Solemskogen

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Ruter, om dekkene på bussen og innstillinger, slik som på onsdag. Som ikke bare skjedde på Solemskogen, men blant annet også i Maridalen. Pressevakt Sofie Bruun i Ruter svarer lokalavisa følgende, på mail:

Vi har sjekket loggen for morgenen 31. januar. Busslinjen ble innstilt på grunn av underkjølt regn, og at en valgte å vente på salting. Underkjølt regn gir svært vanskelige kjøreforhold også for privatbiler med vinterdekk. Det har allerede vært flere tilfeller i vinter hvor politiet har advart mot å kjøre når det nettopp er underkjølt regn.

Ruters operatører kjører med busser som er utstyrte med helårsdekk. Dekkskifte skjer hver høst slik at bussene skal ha nye dekk til vintersesongen. I tillegg til helårsdekk, skal bussene være utstyrte med kjetting. Svært ofte er det helt andre årsaker enn dekk som fører til innstillinger: Annen trafikk som av ulike årsaker hindrer fremkommelighet, mangelfull brøyting, salting eller strøing. Enkelte steder er veien svingete og bratt og blir på vinteren smalere og glattere pga snø i veibane eller brøytekanter.


Alle disse årsakene kan føre til at vi må innstille busser. Det er til syvende og sist føreren som har siste ordet om han eller hun anser både kjøretøyet eller kjøreforholdene for forsvarlige. Enkelte ganger er det helt nødvendig å innstille busser og heller vente til kjøreforholdene er blitt bedre.

LES OGSÅ: Nå får disse bussene flere avganger, slik at du enklere kan dra på skitur

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...