Nordre Aker Budstikke

Ble nominert til Jenteprisen:

Kaisa fra Korsvoll sluttet i jobben og reiste til Afghanistan

– Jenter er halvparten av en generasjon som har mulighet og kapasitet til å bidra å forme verden, sier Kaisa Markhus. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Vi hører ofte om hvor grusomt flyktninger har det, spesielt jenter. Nå som jeg har vært i Afghanistan ser jeg at jentene ikke er stakkarslige. De er kjempe sterke, sier Kaisa Markhus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KORSVOLL: Høsten 2019 sluttet Kaisa Markhus i jobben sin i Norge og dro til Afghanistan for å være klatreinstuktør for jenter. Ett år senere ble hun nominert til Plan Internasjonal Norges Jentepris 2020 for arbeidet sitt i Afganistan.

Ascend Athletics har i seks år jobbet med unge jenter i Afganistan. De bygger opp selvtilliten deres gjennom klatring og sport. Programmet er gratis og de kan være med i to år.

– Hver dag jobber jeg med 25 unge afghanske jenter mellom 15 og 25 år, og gjennomfører et helhetlig program med styrke, utholdenhet, yoga og timer om psykisk helse og teambuilding. I timene får jentene være unge jenter, i motsetning til når de er hjemme og må jobbe, sier Markhus.

– Mange av jentene går på skole på dagen, men de er bare på skolen i to timer. Dersom de ikke er med i noe program drar de hjem og jobber for familien. De som er med i programmet vårt får trene to til tre timer hver dag.

Kaisa Markhus som klatreinstruktør i Ascend i Afghanistan. Foto: Privat

Jenteprisen

Plan Internasjonal Norge har i mange år valgt å nominere og dele ut pris til enkeltpersoner eller organisasjoner som jobber med å redusere ulikheter, urettferdighet og vold mot jenter. Prisen blir delt ut på Jentedagen 11. oktober. I år var Markhus én av de nominerte.

– Jeg visste først ikke hvem som hadde nominert meg. Jeg fikk bare en mail fra Plan om at jeg var nominert og at jeg skulle sende informasjon om arbeidet mitt.

Jenteprisen 2020 gikk til Stine Sofies Stiftelse for arbeidet sitt med barn og unge utsatt for vold og overgrep. Markhus er uansett glad for nominasjonen.

– Alle de nominerte gjør en viktig jobb. Jeg vant ikke, men å være nominert gir fokus på arbeidet i Afganistan. Det er veldig fint for organisasjon vår og veldig viktig for jentene. Forhåpentligvis får folk mer kunnskap om jenters situasjon i Afghanistan.

– Jentene kan gjøre en forskjell for landet

Markhus forteller noen av jentene som har gjennomført programmet har opprettet turgrupper på skolene sine. En av jentene fra programmet mistet søsteren sin i en eksplosjon, og ville bli daglig leder i en minneorganisasjon for søsteren. Hun ble inspirert av Ascend og ville også jobbe for å bedre jenters situasjon.

– Vi prøver å gi jentene selvtillit til å være forbilder og ledere. Formålet med Ascend er å lære dem om klatring så de kan bygge opp selvtillit, lære dem om mental og fysisk helse og bli motivert til å ta et skritt videre i samfunnet. Det er de som endrer Afghanistan, ikke jeg.

– Som regel blir mange av jentene igjen i Afghanistan, men vi vet det er mange flyktninger. Vi ser alltid noen som har dratt til forskjellige steder i Europa. Noen flykter fordi de ikke er trygge. Andre kan ha fått et utdanningsstipend eller lignende. Jeg har forståelse for at man vil dra når man er i et land med krig og undertrykkelse og får oppleve at livet kan være annerledes. Men det hjelper jo ikke å bygge opp et land. Alle de som drar forstår jeg godt og alle de som blir er jeg veldig stolt av. Det er de som kan gjøre en forskjell for Afghanistan.


Ascend gir jentene i programmet busspenger og lunsj. Markhus sier det er viktig for at jentene skal gå være med i programmet.

– En jente i Afghanistan er i utgangspunktet en byrde for familien. Om en jente hadde spurt om å være med i et program men hadde trengte busspenger for å komme seg dit, hadde foreldrene sagt nei. Derfor er det viktig vi gir de busspenger og lunsj.

Ascend jobber med å gi jenter selvtillit gjennom klatring. Foto: Privat

Hvordan de kan forme verden videre

Det første året Ascend jobbet i Afghanistan var det få av jentene som visste hva klatring var. Årene etter ble arbeidet mer etablert og det ble gjennomført mye testing av hvor det er trygt å klatre. Markhus sier de drar ut i nærområdet én gang i uka og til fjellområder lenger unna én gang i måneden.

– Afghanistan er ikke et trygt land og du kan ikke ha faste rutiner. Vi kan være ute så lenge det ikke er samme sted flere ganger. Vi må lage et usystematisk system om hvor vi kan dra fordi det er begrensninger med hvor og hvor ofte vi kan klatre ute.


– Jentene lever under ekstremt press fra familiene sine og samfunnet og de har få muligheter. Det er for eksempel ikke obligatorisk å gå på skole, det er familien som bestemmer om de skal eller ikke. Da er det lett å nedprioritere jenter siden de giftes bort.

Ascend har mye fokus på mental helse og mestring. Der lærer de at de ikke er svake, men undertrykte.

– Nesten ingen afghanske jenter får spørsmålet "Hva vil du bli når du blir stor?". Når vi stiller de det spørsmålet kvikner de til og forteller de har mange ideer og ønsker.

– Jenter er halvparten av en generasjon som har mulighet og kapasitet til å bidra til å forme verden videre. Det er viktig å få frem.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...