Nordre Aker Budstikke

Jenteturen til «Køben» bytta ut med Kikut

Jenteturen til København ble byttet ut med marka og Kikut for denne jentegjengen - fra venstre: Christina Dannow, Ingrid Lønrusten Rogstad og Karina Wessel Hilland. Foto: Christine Amdam/Skiforeningen

Det ble ikke shopping, men det ble definitivt champagne!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2020 kl 08:06

Denne saken ble først publisert i Skiforeningens magasin «Marka», men deles med tillatelse med Nordre Aker Budstikkes lesere. Det er Skiforeningen som eier og drifter Kikutstua

NORDMARKA: I fjor var vi i Stockholm og i år var planen København. Vi hadde sett oss ut det nye hotellet til Petter Stordalen. Åpningstilbud, basseng og badstu på takterrassen, myke deilige hotellsenger, god mat, shopping. Alt hva en jentegjeng i småbarnsfasen kan drømme om.

Men så var det plutselig ikke så greit å dra til utlandet lenger. Hva med et spahotell i nærheten av Oslo? Eller en tretopphytte? Det er jo så populært for tiden. Så foreslo en av jentene sykkeltur til Kikut i tråden på Messenger. Alle var gira.

– Jeg har aldri overnattet på Kikut jeg.

– Jeg har vel aldri vært på en ordentlig sykkeltur i Marka heller.


Turen mellom Ringkollen og Kikut er variert og morsom. På den første trillestien er det ikke noe problem å sykle. Foto: Christina Dannow.

Fremoverlent sykling i bratt motbakke

Da var det avgjort. Å sykle rett i ryggen langs blomstene i Kongens Have på vei til en deilig lunsj i Nyhavn, skulle byttes ut med fremoverlent sykling i bratt motbakke. På grusvei og trillesti. Mil etter mil.

Var vi skeptiske?

Nei, egentlig ikke. Selv om vi nå skulle på tur i vår egen bakgård føltes det ut som om vi skulle på eventyr. I København har vi vært mange ganger. En av oss har til og med bodd der i en årrekke. Dette var noe nytt. Ganske deilig å få beveget litt på kroppen også. Ikke minst skulle vi få frisk luft.

Lett sekk

Da helgen for jenteturen nærmet seg begynte detaljplanleggingen. Vi fikk kjøpt billetter til sykkelbussen til Ringkollen, og det sparer oss for noen av de bratteste motbakkene. I tillegg skulle vi få komme lenger inn i Marka enn noen av oss noensinne hadde vært.


– Skal vi ta med håndkle og lakenpose?

– Badetøy?

Vi er i gang i Messenger-tråden igjen. På Kikut kommer du frem til oppredde senger og håndkle. Ergo kunne vi stryke det fra lista. Badetøy skulle selvsagt med. Og mat. Men bare til sykkelturen på lørdagen. Vel fremme på Kikut venter tre-retters middag. Neste morgen serveres frokost og du kan smøre matpakke til hjemturen.

– Har alle ekstra slange? Og hvem har pumpe? Det kan også være lurt å ha med lappesaker.

Heldigvis har én av oss vært mye på sykkeltur i Marka før, og sørger for at alle får skaffet det de trenger dersom uhellet skulle være ute. Å måtte trille sykkelen med punktert dekk mange mil gjennom Marka er ikke noe man trenger å oppleve.


– Da har jeg pakket ferdig! Gleeeeeder meg!

Det er siste ord i chatten fredag kveld.

Kos i sentrum

Etter en times busstur opp til Ringkollen er vi klare for eventyr. Sykkelruta er peilet inn på forhånd, og vi har lastet ned kartet i iMarka-appen slik at det er tilgjengelig om dekningen skulle forsvinne. Vi har hele dagen foran oss på å sykle de i underkant av tre milene det er til Kikut. Eller det vil si, vi må rekke middagen klokken 18.

Vi stopper ofte. Det er veldig ustabilt vær, og klær må av og på. Vi sykler side om side der det er mulig og prater. Det er jo egentlig det som er det viktigste med å dra på jentetur; skravling, sladring, kall det hva du vil.

– Sjekk der a! Masse bringebær! Vi spiser det vi orker.


Det er deilig å ha hele dagen foran seg slik at man kan kose seg underveis. For oss handlet det ikke om å sykle fort eller samle mange mil. Foto: Christine Amdam/Skiforeningen

Kringla er det siste vannet i vassdraget som munner ut i Langlivannet. Det er et sentralt veikryss ved vannet, der veien nordvestover går opp mot området rundt Storflåtan/Damtjern. Foto: Christine Amdam/Skiforeningen

Lunsjen spiser vi ved Hauken. Solen skinner og vi vurderer om vi skal ta et bad. Vi får svar på snapchat at der så det nydelig ut. Nede i byen høljregner det. Vi prater og prater og plutselig kjenner vi noen regndråper vi også. Da passer det perfekt at vi kan søke ly under trærne, og i og med at vi har god tid kan vi like gjerne vente med å sykle videre til regnet roer seg.

Bad i Bjørnsjøen

Etter et siste stopp ved Kringla kommer trillestien gjennom Fyllingsdalen. Vi går av sykkelen og triller den snaue kilometeren med ulendt terreng. Vi får litt følelsen av at vi er i en tropisk jungel. Med bregner på alle kanter og damp i luften etter regnværet som har gitt seg. Det er kanskje ikke alle som synes det er kjempemoro å måtte gå av sykkelen og trille, men for oss er det et fint avbrekk. Praten går enda lettere i sakte tempo.

Vi avslutter turen med å sykle langs Vestre og Østre Fyllingen før vi sykler inn på tunet på Kikut. I god tid til middag. Badstuen er dessverre korona-stengt, men vi får endelig tatt oss en liten svømmetur i Bjørnsjøen. Det er solskinn på tunet og ølen smaker ekstra godt etter noen timer på sykkelsetet.

Vi landet på at det var ganske deilig å reise til et sted nærme hjemme. Sykkeltur i Marka var nytt og spennende for oss. Foto: Christine Amdam/Skiforeningen

Deilig middag

En varm dusj rekker vi også før vi spaserer ned til middag i sokkelesten. Det var lite shopping i skogen, så vi innser at vi kan unne oss en bedre vin til middagen. Vi får servert gulrot- og søtpotetsuppe med nybakt brød til forrett, ørret med rotgrønnsaker til hovedrett og bærcrumble med vaniljeis til dessert. Så topper vi det hele med en flaske bobler etter maten. Planen var egentlig at vi skulle sette oss ved peisen, men så langt kom vi aldri. Timene bare forsvant.

Morgenbad

Et par av oss starter dagen med et morgenbad før frokost. Vi pakker matpakker og nyter en kaffe i sola på terrassen før vi sykler hjemover. Med unntak av en seig bakke fra Bjørnsjøen og oppover mot Bjørnholt er det nesten bare nedover på hjemturen.

– Det er helt vilt at dette er så nærme hjemme! Det er jo så idyllisk.

Vi sykler gjennom Maridalen og ser på skiltet at det bare er noen kilometer igjen til sentrum. Turen avsluttes med å spise matpakkene ved Akerselva før vi sykler i hver vår retning.

Variert terreng, flotte omgivelser og god mosjon. Dette må vi gjøre igjen. Foto: Christine Amdam/Skiforeningen

Det ble ikke shopping, men det ble definitivt champagne. Nå er det de nære opplevelsene som gjelder.

Vi kom kanskje ikke hjem med en ny jakke eller et nytt restaurantbesøk på listen. Men vi følte oss bra, og vi hadde fått pratet mye. Noen av oss hadde ganske vondt i rumpa dagen derpå. Men dette skal definitivt gjentas. Hvilken markastue skal vi besøke neste gang?

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...