Nordre Aker Budstikke

Håndbokbinderiet i Frysjaveien, rett ovenfor Møller-bygget nede ved Akerselva. Foto: Kristin Tufte Haga

Jobbene her inne er vernet av Unesco

Neste gang du er på Theatercaféen eller Sagene Lunsjbar, holder du muligens i en meny håndbundet ved Akerselva.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2021 kl 09:08

BREKKE: Godt gjemt ned mot Akerselva holder Julius & Ørenberg Bokbinderi AS til, med adresse Frysjaveien.

Nå er det Vidar Elfving som eier bokbinderiet, sammen med Sigurdjon Einarsson. Historien forteller at Einarsson er fjerdegenerasjons bokbinder og bærer arven videre fra 1860, da bokbinderiet Julius Johansen ble opprettet. Sigurjón Einarsson har tidligere drevet Bok og Papirverkstedet samt Ørenberg Bokbinderi AS.

Det jobbes, samfunnet er i ferd med å åpne opp igjen, og det er nye bestillinger. Foto: Kristin Tufte Haga

Den tradisjonsrike bedriften har flyttet på seg flere ganger. Blant annet Fra Nedre gate på Grünerløkka, til Nydalen, og nå i Frysjaveien. Det er USBL som eier bygget, og de har varslet at de planlegger leiligheter i bygget, på sikt – hele området skal transformeres til boliger.

Rett ovenfor bokbinderiet, i Frysjaveien 31, holder Møller-gruppen til. Oslo kommunen har kjøpt tomta for å bygge en ny, stor skole, men foreløpig er skolen ikke med i den kommende skolebehovsplanen for 2022-2031.


Bokbinderiet har et håp om å få bli i nåværende lokaler i Frysjaveien 33c en god stund fremover.

– Vi får følge med på utviklingen i området her, så får vi se hva som skjer etter hvert. Vi er jo på utkikk etter nye lokaler, men vi trenger stor plass, sier Eva Aamodt, som møter avisa denne uka. Hun er tillitsvalgt og én av de fem ansatte i bokbinderiet ved elva.

Eva har jobbet i bokbinderiet i ni år, hun har også svennebrevet som bokbinder, og søsteren hennes jobber også i bokbinderiet.

– Alle som jobber her kan hele prosessen, sier Eva.

Hun forteller at det har gått rundt under pandemien også, ingen har blitt permittert.


Eva forteller at det å være håndbokbinder er et håndverksfag som er vernet av Unesco. Det tar rundt fire år å bli bokbinder.

Julius & Ørenberg Bokbinderi får økonomiske støtte til å ta inn lærlinger, nettopp for sørge for videreføring av faget.

Eva Aamodt er bokbinder, er viser hun frem bestillinger fra Hurtigruten. Foto: Kristin Tufte Haga

– Vi er mer presist et håndbokbinderi. Vi har ingen stor maskinpark. Vi lager det meste for hånd, eksempelvis legger på papp og skinn for hånd, det er rett og slett et håndverk. På nittitallet var det flere enn 100 bokbinderier i Oslo. Så kom «nettet». Nå er vi det største håndbinderiet i Oslo.

Blant annet restaurerer de gamle bøker, kanskje bibler, kokebøker og førsteopplag. En innbundet bok i skinn kan koste fra et par tusen kroner, i stoff er det rundt halvparten.


– Restaurerer vi en gammel bok, så kan det være at bokblokka må tas ned. Det betyr at vi må skille hvert legg og sy - eller hekte - og lime på nytt. Et legg er dobbeltarket i boka. Det som ofte skjer med gamle bøker er at limet og tråden blir sprø, og arkene løsner, forklarer Eva.

Til slutt skal alt preges, kanskje gullskrift, sølvskrift eller på annen måte designe finishen på arbeidet.

Bokbinderiet binder også inn kunstbøker, hyttebøker, menyer, album, og for eksempel binder de inn avisopplag i bøker, for de som fortsatt er på papir.

– Vi merket jo godt større etterspørsel etter hyttebøker, etter at pandemien kom. Det er tydelig at flere vil på hytta og vil ha hytte!


Det er forskjellige ting som bindes inn, eksempelsvis kunstbøker, hyttebøker, menyer, album, og også avisopplag, for de avisene som fortsatt er på papir. Foto: Kristin Tufte Haga

Neste gang du skal spise på Theatercaféen, Hotel Bristol eller kanskje Sagene Lunsjbar, så holder du muligens i en meny innbundet ved Akerselva:

– Det har jo ikke blitt brukt særlig menyer i pandemien, men vi merker nå at det nå bestilles nytt.

Ved juletider er det blant annet høysesong for firmagaver og almanakkproduksjon.

Mer om det å være bokbinder

En bokbinder er en håndverker som binder bøker, det vil si samler de løse sidene fra boktrykkeren og binder disse sammen med tråd eller limer dem sammen. Bokbinderen forsyner også boken med permer og dekorative elementer. Bokbinderen arbeider med materialer som kartong, papir og skinn og bladgull, og kan også lage andre produkter enn bøker, for eksempel eksklusive protokoller og dekorerte esker.

Faget er i dag industrialisert og utføres i stor grad maskinelt. Men automatisering av bokinnbindingen har gjort at det finnes et eget marked for «kunstbind», bøker med godt papir og innbinding utført for hånd.

Faget er i Norge i dag delt i to lærefag. Lærefaget som industribokbinder har i læreplanene beholdt betegnelsen bokbinder, mens den mer håndverkspregede variant kalles håndbokbinder i læreplanene. Den siste utfører også reparasjon og restaurering av eldre bøker. (Kilde: Wikipedia)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...