Nordre Aker Budstikke

Joda, det er folk som bader og fisker i drikkevannet ditt

Disse plakatenen henger rundt hele Maridalsvannet. Likevel er det flere som blåser i dem. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Du har lov til å ferdes på isen på Maridalsvannet, men ikke lage pilkehull. Det har skjedd før, og det skjer igjen. Men hvor skal man melde fra, spør en leser. Her er også en oversikt over ulovlig aktivitet i fjor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2018 kl 13:21

Denne saken er fra 30. januar 2017. I februar 2018 krevde Vann- og avløpsetaten umiddelbar stans i Bymiljøetatens midlertidige snødeponering i Maridalen, og mente det var brudd på drikkevannsforskriften. Her kan du lese om den saken, og hva miljøbyråden svarte i bystyret.

MARIDALSVANNET: Det er forbudt å fiske i Maridalsvannet, som står for omlag 90 prosent av Oslos vannforsyning. Fiskeforbudet omfatter også pilking gjennom isen. Dette reguleres av Drikkevannforskriften, som sier at aktiviteter som kan forurense drikkevannet, inkludert «friluftsliv og annen utøvelse av allemannsretten» ikke er tillatt.

«Pass dine egne saker»

Folk fisker i Maridalsvannet, også om vinteren. Det er imidlertid ikke lov. Dette bildet av et pilkehull er fra vinteren for et par år siden. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om at det pilkes på isen, og ulovlige fiskere har blitt tatt på fersken.

Det hindrer ikke flere i å prøve seg, skal vi tro lesere av avisen, som melder fra om at de stadig observerer isfiskere på drikkevannskilden. Senest i helgen.


«Aktiviteten er størst i området ved Gjeitøya i nordre del av vannet, samt langs østsiden av vannet. Men også andre deler av vannet er utsatt» skriver en leser til Nordre Aker Budstikke.

Ifølge tipseren skal turgåere som har konfrontert isfiskerne med forbudet blitt bedt om å «passe sine egne saker».

Men å kontakte Vann- og avløpsetaten for å melde fra om ulovlighetene på isen, er ikke så lett.

«Turgåere har forgjeves forsøkt å finne frem til telefonnummer til oppsynstjenesten fra VAV utenom kontortid...uten hell» skriver vedkommende, og legger til at dersom det skal varsles i etterkant, er jo pilkerne borte.

Oslos drikkevannskilde. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

VAV anmelder pilkere

Derfor kontakter vi Vann- og avløpsetaten (VAV) for å spørre om hvordan de ønsker tilbakemeldinger fra publikum som observerer ulovlig fiske i helger og på kveldstid.

Tone Spieler. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

– Vi blir veldig glade for, og oppfordrer også, publikum om å melde fra til oss hvis de ser noe uregelmessigheter ved eller på Maridalsvannet. Da kan man ringe vårt Beredskapssenter som er åpent hele døgnet på vakttelefon 23 44 09 00, sier pressekontakt Tone Spieler.

Hun forteller at etatens folk bortviser personer og beslaglegger fangst dersom de kommer over noen som pilker eller fisker i Maridalsvannet. VAV kan også anmelde folk for slike hendelser.

Forusensning kan gi store konsekvenser

Åpent for vinterferdsel på vannet, men likvel tydelig merket med hva som ikke er lov. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Våre folk er ukentlig ute og sjekker nedbørsfeltet til Maridalsvannet. Vi ser svært alvorlig på at folk ikke respekterer forbudene ved drikkevannet vårt. Rundt Maridalsvannet er det skilt som viser hvilke forbud som gjelder, sier Spieler, og legger til:

– Vi er helt avhengig av et rent drikkevann. Forurenset drikkevann vil gi store konsekvenser for samfunnet og enkeltpersoner.

For cirka tre uker siden kom Vann- og avløpsetaten folk over to pilkere som ble bortvist fra Maridalsvannet og de tok beslag i fangsten.


I hele 2016 ble det oppdaget 9 tilfeller av fisking og 6 tilfeller av bading i drikkevannet. Det ble oppdaget 15 tilfeller av ulovlig telting, 6 tilfeller av bålbrenning og 9 personer ble tilsnakket på grunn av brudd på båndtvang.

Nordre Aker Budstikke har tidligere fortalt om svenskene som ble tatt mens de fisket fra en gummibåt på Maridalsvannet, og om teltleire i vannets nedslagsfelt.

Derfor er det ulovlig

Men hvorfor er det ulovlig å pilke gjennom isen på Maridalsvannet? I 2015 spurte vi overingeniør i Vann- og avløpsetaten, Petter Morstad om det.

Tydelige spor etter aktivitet på Maridalsvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vi har beholdt fiskeforbudet om vinteren fordi da lages det isfiske-hull som kan føre til at forurensning føres ned i vannet og til drikkevannsinntaket, sa Morstad.

– Motivet for restriksjonene på allmennhetens aktiviteter i området, som fiske, er at vi ønsker at allmennheten skal kunne passere området, men ikke oppholde seg der. Vår erfaring er at der folk oppholder seg bruker de blant annet området som toalett, la Morstad til.

Ved nedbør og annen overflateavrenning vil dette bli vasket ut i vannet, og ført videre til drikkevannsinntaket. Om vinteren, med is på vannet, er forholdene noe annerledes.

– Innsjøen er «lukket» av isdekke slik at forurensningene ikke så lett kommer ut i vannet. Samtidig har man liten overflateavrenning. Sollys, kulda og lengre oppholdstid i lufta vil føre til at de sykdomsfremkallende mikroorganismene dør før de kommer i vannet, ifølge Morstad.

Tillatt med hunder

Lovlig aktivitet på isen i vinter. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hva med hunder som gjør fra seg på isen om vinteren, har lesere lurt på. Fasiten er nemlig at det er tillatt med hunder på isen. Morstad forklarte det slik i 2015:

– De aller fleste hundeeiere går bare over vannet på vei inn i marka. Eventuell avføring fra hunder vil ligge lang tid på isen og faren for at sykdomsfremkallende mikroorganismer fra disse skal nå drikkevannsinntaket er liten.

Hva med bading?

Maridalsvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Spørsmålet om å åpne opp Maridalsvannet for bading dukker ofte opp. Flere har pekt på at bading er lov i drikkevannskildene til andre norske byer, også i drikkevannskilden til Gøteborg, en by som likner Oslo i størrelse. Her kan du lese hva Vann- og avløpsetaten svarte om sammenlikningen med Gøteborg, i 2016.

Informasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten, Audun Sørsdal, sa imidlertid dette om drikkevannskvaliteten, i 2015:

– Kvaliteten på råvannet vil alltid ha en vesentlig betydning for kvaliteten på det ferdigbehandlede vannet. Faren for at forurensning følger råvannet inn i anlegget øker jo nærmere forurensningskilden kommer inntaket, derfor er restriksjonene særlig strenge i selve drikkevannet til Oslo, Maridalsvannet, og nærmeste vann oppstrøms og elvene som forbinder disse.

LES OGSÅ: Oset vannbehandlingsanleg skal utvides for 1,3 milliarder kroner

Maridalsvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...