Nordre Aker Budstikke

Kajsa (11) møter krimdronningen av Nordre Aker

Elleve år gamle Kajsa Brevik fikk møte sin krimforfatterhelt Hanne Kristin Rohde. Foto: Gullaug Pless

Hvordan skrive krim for barn? Forfatter Hanne Kristin Rohde i Langmyrgrenda har knekt koden, og drømmer om at alle ungene på Korsvoll og Nordberg skal lese bøkene hennes. Vi tok med den elleve år gamle leseren Kajsa Brevik på besøk hjem til krimforfatteren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2021 kl 12:36

NORDBERG: Kajsa er elleve år og bor i Bregneveien. Hun er ferdig med femte klasse på Kringsjå skole, og skal bruke noe av tiden i sommerferien til lesing. Hun har allerede lest flere av bøkene i ungdomsserien Blålys av Hanne Kristin Rohde. I bilen på vei til forfatteren gir hun uttrykk for at hun er spent. For anledningen har hun pyntet seg med blomstrete bluse, hun har tatt med notatbok og penn.

Vi setter oss godt til rette i sofaen i stuen og småprater litt før forfatteren kommer tuslende over stuegulvet med en kanne varmt vann til teen.

– Har du disse bøkene? De skal du få? smiler Hanne Kristin og legger de to siste bøkene i Blålys–serien på bordet foran Kajsa.

Kajsa har tatt med seg tre av sine egne bøker hjemmefra i håp om at den kjente krimforfatteren kan signere dem. Og det vil hun selvfølgelig svært gjerne.

Hanne Kristin signerte gledelig bøker til Kajsa. Foto: Gullaug Pless

Ekte historier?

– Du har jo vært i politiet, ikke sant?! Har noen av historiene i bøkene skjedd på ekte? spør Kajsa forventningsfullt.

Hanne Kristin tenker seg om et øyeblikk.

– Ja, man kan si at alt i bøkene har skjedd på ordentlig, men så er det en balanse fordi da jeg begynte i politiet, måtte jeg undertegne taushetsplikt. Det betyr at jeg aldri har lov til å snakke om sakene med mindre de blir kjent gjennom pressekonferanser eller forskning. Det betyr at jeg ikke kan gå inn i hukommelsesarkivet mitt og tenke at den saken, den hadde det vært fint å skrive om, og så skrive den fra a til å. Det har jeg ikke lov til. Men, jeg husker veldig mye, noen saker er spesielle og handler kanskje om en gutt eller en jente som hadde det veldig fælt hjemme. De var utsatt for mobbing og trusler. Jeg kan sette sammen informasjonen nesten som man bygger lego. Du kan ta den figuren som i dette tilfelle heter bok, og hente informasjon fra alle steder. Egentlig har alt som står i bøkene skjedd, det vil si det er en ting som ikke har skjedd i mitt politiliv, og det er den scenen der hesten fikk i seg narkotika. Men, det fiffige var at da jeg var ferdig med manuset, leste jeg i avisen om en hest som var forgiftet. Den hadde gått ute og fått i seg gift. Det skjer ikke akkurat på den måten jeg beskriver i boken, men jeg bruker politierfaringen min hele tiden i arbeidet som forfatter.

– Er alle scenene i bøkene fra området vårt? Kajsas far har fortalt at datteren holdt på med en bok av Hanne Kristin Rohde og at hun nå var på Korsvoll…


– Så gøy! Det er kjempespennende og enhver forfatters drøm at alle ungene på Korsvoll og Nordberg skal lese bøkene mine, triumferer Hanne Kristin.

Blålysserien har engasjert Kajsa og andre unge lesere i Nordre Aker. Det gleder forfatter Hanne Kristin. Foto: Gullaug Pless

Det er en helt spesiell kobling mellom Blålysbøkene og familien til Kajsa.

– Fortell, Kajsa!

– Pappa er advokat og mamma er lege, fastslår hun og smiler lurt.


Forfatteren bryter ut i latter, foreldrene i Blålys serien er nemlig også advokat og lege. Men, moren til Kajsa reiser ikke utenlands, hun jobber på sykehusene i Nordre Aker. Hanne Kristin forteller videre at mannen hennes også er advokat og at hun selv er jurist, men valgte å bli politiadvokat. Når karakterene skapes synes hun det er veldig gøy å diskutere med mannen sin og hun kan for eksempel spørre ham; «Hva skal Simon gjøre nå? Hva skal pappaen til Astrid mene om dette?» Simon er pappaen i bokserien.

– Simon er en stor gutt som aldri har blitt voksen, men veldig god på juss, god til å forsvare, og så har du mammaen som er lege og reiser utenlands for å hjelpe, noe Astrid (datteren) synes er vanskelig, forklarer Hanne Kristin.

Ny bok i august

– Hvor mange bøker blir det i Blålys-serien?

– Som dere ser ligger det fem bøker på bordet, nå kommer den sjette. «Leirskolemysteriet» er i trykken om noen dager og jeg håper den kommer ut før skolestart i august.

Elleve år gamle Kajsa Brevik fikk møte sin krimforfatterhelt Hanne Kristin Rohde. Foto: Gullaug Pless


Videre forteller forfatteren at hun allerede er i gang med å spinne på bok nummer syv i Blålys-serien. Det blir totalt ni bøker, kanskje ti bøker helt til slutt. Forfatteren forteller at hun blir mer og mer presset med tanke på temaer siden tittelen på neste bok allerede står annonsert bak på bokomslaget. Videre forteller Hanne Kristin om hvordan «Kodemysteriet» ble til. Hun hadde bestemt tittelen på forhånd, men ante ikke hva hun skulle skrive om og måtte lufte ideer hjemme. Da hun spurte sønnen Markus (22) om råd, gjorde han som unge gutter flest, satt seg ned og googlet. Etter en stund ga han moren tips til kodene i boken.

– Den boken leser jeg akkurat nå, avbryter Kajsa forsiktig.

– OK da skal ikke jeg spoile, konstaterer Hanne Kristin.

Hanne Kristin forteller videre at sønnen hennes ga henne stikkord som ikke hang sammen i det hele tatt.

– Her kan vi gjøre noe, tenkte jeg. Det er ikke alltid jeg bruker alt, men det hender at jeg får stikkord. Da kommer jeg i gang, men kan ende opp med noe helt annet.

14 år gammel konsulent

Det samme skjedde med «Leirskolemysteriet». Hanne Kristin forteller at redaktøren hennes i Kagge Forlag har to døtre. Laura, den eldste av dem er 14 år og har vært konsulenten i serien siden første manus i «Pyramidemysteriet».

– «Kan du ikke skrive om narkotika da», sa Laura. «Jo, det kan jeg sikkert,» svarte jeg.

– Men hvordan skrive om det for barn? Da kom historien om hesten som fikk i seg narkotika. Laura har foreslått at den neste boken som ikke er skrevet enda, skal handle om gjenger. Det må jeg finne ut hvordan fungerer for barn, understreker hun.

Kajsa har lest de fleste av mysteriene fra Hanne Kristin Rohdes Blålysserie. Foto: Gullaug Pless

Kajsa forteller om venninnen som leste «Kodemysteriet» ferdig på en natt.

Forfatteren ler hjertelig.

– Det er godt for meg å høre selv om jeg tenker at det er lurt å sove om natten. Og så er det veldig hyggelig, for det er akkurat det jeg husker fra jeg var på din alder. I barndomshjemmet mitt hadde vi ikke råd til å kjøpe alle bøkene, så jeg gikk på Deichman og lånte masse bøker. Når mor og far hadde slukket lyset og sagt god natt, var det på med lyset. Jeg leste Frøken Detektiv - Nancy Drew og klarte ikke legge bøkene fra meg.

Til slutt forteller Hanne Kristin om at gleden ved å skrive ligger i det å skape noe. Om man pynter seg selv eller pynter et bord, møblerer et hjem, er det den samme gleden hun får når hun skriver. Hanne Kristin koser seg med å være sammen med karakterene i bøkene sine selv om de går i åttende klasse.

Hanne Kristin Rohde har skrevet fem voksenbøker i serien om Wilma Lind. Hun har tidligere skrevet boken «Kjemp for alt hva du har kjært» som handler om henne selv og å finne urkraften i seg selv. Hun har også vært med på to bøker om verdenskjente Jesper Pus fra Løten sammen Aina Stormo. Hun har også gitt ut boken «Kråka Gustav som hadde høydeskrekk».

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...