Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Kampen som skulle vært vunnet i går!»

Kjelsås Fotballs hjemmebane på Grefsen stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

MENINGER: Trenere og foreldre har dårlig tid. Spillerne får ikke tid til å gå trappa. De får ikke tid til å bygge en solid grunnmur med allsidig trening som kan gi mulighet til å tåle treningen i senere alder, som kan være skadeforebyggende, gi treningsforståelse og glede.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2021 kl 11:07

Les Kjelsås Fotballs tilsvar nederst.

Bakgrunnen for dette kommentarinnlegget er erfaringer fra tre barn i Kjelsås Fotball, på ulike aldersnivåer, både i jente- og guttefotballen, og således rettet til Kjelsås Fotball.

Trenere og foreldre har dårlig tid. Spillerne får ikke tid til å gå trappa. De får ikke tid til å bygge en solid grunnmur med allsidig trening som kan gi mulighet til å tåle treningen i senere alder, som kan være skadeforebyggende, gi treningsforståelse og glede. Spillerne får ikke tid til å utvikle seg fysisk og mentalt. I følge treneren/ forelder’n/ lederen skulle kampen i går helst vært vunnet!

Flest mulig, lengst mulig, best mulig

Allerede da spillerne var 12-13 år mistet spillergruppen spillere med treningsglede, gode holdninger og, i utgangspunktet, fotballglade barn.

Da spillerne var 15 år fikk de beskjed om at det ikke var sikkert at klubben kunne gi dem et tilbud videre. Som 17-åringer kom samme informasjon, men da med beskjed om at spillerne kunne få hjelp til å finne nye klubber. Klubben kvitter seg med spillere, av uviss grunn, lenge før de har fått mulighet til å utvikle sitt potensiale hverken mentalt, fysisk eller ferdighetsmessig. Og lenge før spillerne selv ønsker å takke for seg.

Ekkokammer

Opplevelsen en sitter igjen med, etter å ha forsøkt å komme trenere og ledere i tale, er et svart tomrom, møte med en vegg. Det er null mottak. Klubben vet best, og finnes ikke interessert i tilbakemeldinger, refleksjon eller læring. Både jente- og guttesiden opplever ødelagte årganger, og stort frafall. Det er underlig at klubben ikke ønsker å forstå hvorfor de ender med å måtte lappe sammen lag. Hva med en ærlig evaluering? Hva er egentlig status? Foreldre som hever stemmen, blir sett på som brysomme. Trenere med annen filosofi, får ingen stemme. På foreldremøte har klubben gitt beskjed om at de ikke ønsker tilbakemelding. Klubben vil altså ikke høre om hva det snakkes om på Rema1000, Platået eller på sidelinjen. Synd - for der er det nyttig informasjon og kunnskap for klubben, og en god temperaturmåler.

Juniorgruppen ble for noen år siden kalt inn til dugnad under klubbens årsmøte, der oppgaven var å stemme ut gitte medlemmer og inn andre, gitte medlemmer. Så vet vi, at like grupper som kan søke bekreftelse i hverandre, er en brems i seg selv for læring og utvikling.

Ulikt trenings- og kamptilbud

Spillerne vokser i rykk og napp. Samme alder kan skille 4 år. En 12-åring kan være utviklet som en 14-åring eller som en 10-åring. Derfor kan også differensiering være bra, men det kan se ut som at enkelte trenere ikke skjønner forskjell på differensiering, og ekstra tilbud om trening og kamp. Viljen og kunnskapen!? om å gi spillerne et likeverdig tilbud med kvalitet, uavhengig av nivå, virker fraværende. Spillere, som av ulike årsaker ikke er ansett til å være på ønskelig nivå, vil dermed alltid bli kavende bak.

Konkurranse

Enkelte trenere velger snarveier for å vinne neste kamp. Treningstrappa og utvikling blir glemt. Det langsiktige perspektivet blir glemt.


Sett i et utvidet perspektiv blir norske lag sett på som «for snille». Om man leker litt med tanken etter å ha stått på sidelinjen noen år, er det lett å se at den viktige konkurransen om plass på de ulike lagene, uteblir. Konkurransen, som skulle gjøre hver enkelt spiller bedre. Konkurransen, som skulle gjøre laget og klubben bedre.

Ulikt trenings- og kamptilbud, der treneren tar en subjektiv avgjørelse om hvem som får hva, kan være avgjørende for spillerens fotballfaglige utvikling. Noen spillere er i flytsonen uansett motivasjon, holdning eller ferdigheter. Når trenere ikke tar hensyn til at spillere er under fysisk og mental utvikling, og ikke kan forskjellen på tidlig utvikling og det de kaller for «talent», er det mange som mister trenings- og kamptilbudet sitt i en viktig tid for læring, og der spillere kan bygge en solid grunnmur. I verste fall er det treneren som bestemmer om spilleren har mulighet til å oppnå sitt potensiale eller ei. Enkelte spillere får et utvidet tilbud om kamp og trening som andre spillere ikke får til tross for ønske og treningsvilje. Noen spillere løftes frem, andre holdes tilbake. Klubben begrenser dermed konkurransen mellom spillerne, og muligheten spillerne har til å gjøre hverandre gode. Det er altså trenerens og klubbens holdninger, kunnskap og kompetanse som er avgjørende for spillerens muligheter til å oppleve trygghet, mestring, motivasjon, utvikling og glede på treningsfeltet. Hva da når klubben opptrer som mette «verdensmestere»? Når det er et stort gap mellom det de sier de skal gjøre, og hva de faktisk gjør?

Når det er null åpenhet og forståelse for at det skjer endringer, og at man hele tiden må utvikle seg for å bli bedre. Når det kan være lurt å bygge lag, fremfor kun enkeltspillere som man ikke en gang vet om fortsetter med fotball eller slutter. Differensiering og ulike nivå, bør ikke være det samme som ulik kvalitet og mengde i trening og kamp. Da uteblir konkurransen som skulle vært mellom spillerne etter hvert som de vokser til, og muligheten for virkelig å ta ut potensialet til hver enkelt spiller blir mindre. Ikke minst mister klubben mulighet til å heve nivået og å fostre egne fotballspillere, samtidig som de kunne ivareta bredden.

Vellykkede idrettsorganisasjoner står ikke stille og er mottagelige for innspill

Det som funket for 25 år siden, funker ikke i dag. Når klubben har null forståelse for at ulike perspektiver og ulike egenskaper gjør organisasjonen bedre. Lærende organisasjoner ser viktigheten av motstand, og blir bedre av det. Uten motstand blir man en flaskehals, og hindrer utvikling fordi lederes ego vanskeliggjør læring. Det oppstår en usunn kultur hvor det blir viktigere å få rett, enn å ha rett. Når klubben ikke forstår hvorfor de ikke klarer å fylle opp tribunen når A-laget deres spiller på egen stadion på Oslos tak?

Det er tap, tap på alle kanter. Klubben klarer ikke, eller ønsker ikke, å ivareta sitt samfunnsansvar om å beholde bredde og idrettsglede, ei heller å utvikle egne spillere til toppnivå. Til det begynner de i feil ende. Fremfor kvalitet i treningene, tålmodighet, og gode treningstilbud til spillere som ønsker det, er det fokus på hvilken gruppe 10-12-åringen skal spille i, ulike tilbud, hvilke spillere klubben kan kvitte seg med, og at kampen i går helst skulle vært vunnet.


Å drive en fotballklubb handler om organisasjonsledelse. Det finnes gull i alle - det handler om å utvikle potensiale i hver enkelt for at gullet skal skinne!

For ordens skyld, alt er ikke svart eller hvitt.

Tilsvar fra Kjelsås Fotball

Kjelsås fotball er lei seg for at noen opplever fotballen som lite lyttende og mottagelig for tilbakemeldinger. For det er vel nettopp det vi opplever er grunnlaget for at vi nå gjør endringer i fotballen. Her er noen av de tiltakene vi har gjort og jobber med. Dessverre tar ting TID, men vi jobber på for å få det gjennomført:

+ Ny strategi og sportsplan er endret/justert basert på tilbakemeldinger fra foreldre/trenere/lagledere. Viktige områder er differensiering, hospitering, kompetanse og oppfølging av lagene
+ Egen handlingsplan for jentefotballen er under bearbeiding med stor involvering fra de frivillige og jentene selv. J19 laget vårt viser stort engasjement. Skal være ferdig i mai
+ Vi styrker organisasjonen:

  • Ny utviklingsleder er ansatt for barn og unge (Lars Brotangen). Fokus på trenerutvikling og oppfølging av trenerne
  • Ny jenteansvarlig jobbes det med
  • Ny sportslig ansvarlig for jentene i Kjelsås Fotball sitt styre (Christer Daniel Westberg)

Kommentarer til innlegget fra Kjelsås fotball:

Påstanden om at vi «ikke ønsker tilbakemeldinger» kjenner vi oss ikke igjen i, da vi bruker store deler av tiden vår på å adressere innspill fra foreldre, både individuelt og i sportslig utvalg. Vi mener innlegget, ved å argumentere både for et ønske om at alle som er ivrige må få like godt tilbud, samtidig som «det ikke er nok konkurranse», underbygger hvor komplekst det er å drive fotballklubb.

Når det kommer til å se alle spillerne er det noe av det vanskeligste for en fotballtrener, lærer og alle som jobber med mennesker. En trener som bryr seg om sine spillere kjenner konstant på dårlig samvittighet for at man ikke gjør dette godt nok, og vi jobber hver dag for å bli bedre. Med det menes at hver enkelt spiller skal ha et så godt tilbud som mulig, og bli sett, verdsatt og utfordret der den er i sitt utviklingsløp

Kjelsås fotball v/styreleder Jo Bergsvand

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...