Kan bli lenger til nærmeste fastlege
- Hver enkelt fastlege er selvstendig ansvarlige for å sikre lokaler, sier bydelsoverlege Bjørn Sletvold, og viser til at Kjelsås legesenter må ut av lokalene i Kjelsåsveien. – Man skulle tro det ville være interessant for bydelen å beholde legekontoret på Kjelsås, kommenterer fastlege Arne Fetveit.
Publisert: 18.11.2019 kl 15:30
Sist oppdatert: 12.02.2020 kl 08:43
KJELSÅS: Kjelsås legesenter ved lege Arne Fetveit, fortalte nylig i Nordre Aker Budstikke, at legesenteret med rundt 7000 pasienter på lista, ikke har funnet nye lokaler i samme område.
Legesenteret holder til i bygget i Kjelsåsveien 114-116, som skal rives i mars neste år. Det skal bygges rundt 80 nye seniorboliger i nytt bygg, og Fetveit tror også at det blir for dyrt å flytte inn i nye lokaler som legesenter, i tilknytning til nybygget.
Også i bygget der Frysja legekontor holder til, i Kjelsåsveien 160, er det varslet store endringer fremover. Der skal det etter planen bygges nye boliger. Les mer om det her.

Kjelsåsveien 114 - 116, og hvor Kjelsås Legesenter holder til i dag. Bygget skal rives, og i mars må legesenteret flytte ut. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Frykter legedekningen lokalt
Nordre Aker Budstikke har fått henvendelser fra lesere som er bekymret over fastlegedekningen i området.
- Dersom Kjelsås legesenter er nødt til å flytte til Nydalen, og eventuelt Frysja legekontor også må flytte, blir det veldig langt til nærmeste fastlege på Kjelsås. Det må være nok av andre plasser på Kjelsås hvor det kan settes opp midlertidige brakker? Er bydelsforvaltningen eller bydelspolitikerne klar over dette? Og hva har de tenkt å gjøre?, spør én leser.
Ifølge Direktoratet for e-helse, har Frysja legekontor tilsammen rundt 5000 pasienter på listene.
Bydelsoverlegen svarer
Bydelsoverlege i Nordre Aker, Bjørn Sletvold, svarer at alle fastlegene er selvstendige næringsdrivende, og har avtale med bydelen om fastlegehjemmel.
- Hver enkelt fastlege og fastlegekontor er selvstendig ansvarlige for å sikre blant lokaler, hjelpepersonell og utstyr. Det kan selvsagt være krevende i en by der enkelte områder får svært høye leiepriser, og der det blir press mot endring av kontor- og næringsbygg til boliger, sier Sletvold, som opplyser at bydelen er orientert om at både Frysja legekontor og Kjelsås legesenter står foran endringer.
- Kjelsås legesenter har fått tilbud om å leie lokaler i Hareveien 10, mens nybygget i Kjelsåsveien 114-116 fullføres. Legesenteret er tilbudt å leie lokaler videre i det nye bygget, sier Sletvold til Nordre Aker Budstikke.
- Frysja legekontor leier i Kjelsåsveien 160. Ny eier har ønsket å bygge om til boligformål. Frysja har kontrakt som gjør at de blir værende der i flere år fremover. Og slik jeg forstår det er de i forhandling med eier om å få plass i de nye lokalene, sier bydelsoverlegen.
Han kommenterer at bydelen har full oversikt over de tolv ulike legekontorene, og 53 fastlegene, i bydelen.
- Det er flere fastlegekontorer som står foran flytting. Nærmeste fastlegekontorer er Nedre Grefsen legegruppe, Nydalen legesenter og Tåsenklinikken. Nye eiendomsprosjekter må nødvendigvis gjennom høring i bydel, og vi benytter anledningen til å påvirke utbygger til å ta med lokaler til helserettet virksomhet i sine planer, samt omtale behovene i høringssvarene fra bydelsutvalget, avslutter Sletvold.
Legesenteret: Leietilbud for dyrt
Lege Arne Fetveit ved Kjelsås legesenter bekrefter at de har blitt tilbudt å leie lokaler, blant annet i Hareveien 10, av kommunale Boligbygg, men at kommunen ønsker for høye leiepriser.
- Det var til etter vår mening en skyhøy kvardatmeterpris, 5200 kroner (tilbud gitt i 2018, journ.anm.). Det var inkludert noe ombygning, og tilbakesetting av lokaler, da vi eventuelt skulle flytte ut etter to år. Lokalene i Hareveien har aldri vært tema for langtidsleie, sier Fetveit.
For et legekontor med faste kommunale priser, finnes det da bare én mulighet, ifølge fastlegen: Flere pasienter og travlere dager.
- Fastlege-tilværelsen har allerede blitt travlere de siste årene. Vi ønsker ikke å stramme inn tid per pasient ytterligere, men fortsatt ta den tiden vi trenger per pasient, sier Fetveit, og understreker at de på ingen måte ønsker å flytte fra Kjelsås-området.
Men en ny lokasjon må oppfylle mange krav, blant annet må det være lett tilgjengelig for bårer, ambulanser og rullestoler.
- Man skulle tro det ville være interessant for bydelen å beholde legekontoret på Kjelsås. Det er riktig at fastlege-ordningen er organisert som privat næringsvirksomhet, men oppgaven vi gjør er kommunal og underlagt politisk styring.
Fetveit har tidligere uttalt i lokalavisa at de også vurderer lokaler i Nydalen, stipulert leie fra Boligbtgg per kvadratmeter i det kommende nye bygget i Kjelsåsveien 114 - 116 er ifølge Fetveit stipulert til 3800 kroner eller mer, per kvadratmeter, noe også legekontoret synes er en for høy pris.
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Næringsmelger1, som på generelt grunnlag opplyser at det kan være vanskelig å oppgi en snittpris på næringslokaler til eksempelvis legekontorer i Nordre Aker. Premisser som beliggenhet, alder på bygg, hvor langt tid det skal leies for, tekniske installasjoner med mer, vil bety mye for prissetting. I tillegg til parkeringsmuligheter og nærhet til offentlig kommunikasjon.
Boligbygg: Ikke lenger ledig
Nå er lokalene i Hareveien 10 ikke ledige lenger.
– Det er ikke ledig areal for utleie i bygget nå. Da legesenteret trengte et midlertidig lokale som følge av rivning der de var, forsøkte vi å løse det ved å bygge om lokaler i Hareveien 10, sier kommunikasjonsdirektør i Boligbygg, Kristin Øyen.
På spørsmål om hva grunnleien var, for de tidligere tilbudte lokalene i Hareveien 10, svarer hun at det ikke er mulig å oppgi, da lokalet som ble tilbudt legesenteret uansett ikke var klart for utleie.
Om leiepris for nye lokaler, når Kjelsåsveien 114-116 er bygget opp igjen, og tilbudet Fetveit viser til, viser Boligbygg til at det er tidlig i prosjektet:
– Det er derfor litt vanskelig å si hva som ble forutsatt, når det gjelder tilpasning av lokalene, da denne leieprisen ble gitt som et anslag. Det er ikke planlagt for legesenter der nå, fordi de på et tidligere tidspunkt takket nei til dette.
Lokalpolitisk
OPPDATERT: Leder av Nordre Akers helse og sosialkomité, i lokalpolitiske bydelsutvalget, Hanne Lyssand (SV), har lest saken mandag ettermiddag, og kommenterer følgende:
– Fastlegeordningen er presset, og det er utfordrende å rekruttere fastleger mange steder. I gamledager var det en ordning med kommunale legekontor, det gjorde det lettere for unge allmennleger å starte opp og for leger å drive med litt mer sosial profil. Ikke sikkert at det er løsningen, men både Nordre Aker bydel og Oslo kommune må se på utfordringen med lokaler. Dette er et gjennomgående problem i alle fall i sentrum og Oslo vest. Fastlegene er grunnsteinen i primærhelsetjenesten, vi kan ikke sitte passive å se på at de presses ut av bydelen, selv om de formelt er selvstendige. Jeg stilte spørsmål om dette på budsjettkonferansen, og vil følge opp i forhold til administrasjon. Om nødvendig vil vi ta det opp med Byrådet, for dette gjelder nok flere områder i byen, sier Lyssand.
OPPDATERT: Bydelsoverlegen sier at i tillegg til Kjelsås legesenter og Frysja legekontor, kan også Tåsen legesenter stå overfor endringer, og viser til planen om utbygging av Tåsensenteret.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!