Nordre Aker Budstikke

Kan bli lenger til nærmeste fastlege

Lege Arne Fetveit ved Kjelsås legesenter. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

- Hver enkelt fastlege er selvstendig ansvarlige for å sikre lokaler, sier bydelsoverlege Bjørn Sletvold, og viser til at Kjelsås legesenter må ut av lokalene i Kjelsåsveien. – Man skulle tro det ville være interessant for bydelen å beholde legekontoret på Kjelsås, kommenterer fastlege Arne Fetveit.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2020 kl 08:43

KJELSÅS: Kjelsås legesenter ved lege Arne Fetveit, fortalte nylig i Nordre Aker Budstikke, at legesenteret med rundt 7000 pasienter på lista, ikke har funnet nye lokaler i samme område.

Legesenteret holder til i bygget i Kjelsåsveien 114-116, som skal rives i mars neste år. Det skal bygges rundt 80 nye seniorboliger i nytt bygg, og Fetveit tror også at det blir for dyrt å flytte inn i nye lokaler som legesenter, i tilknytning til nybygget.

Også i bygget der Frysja legekontor holder til, i Kjelsåsveien 160, er det varslet store endringer fremover. Der skal det etter planen bygges nye boliger. Les mer om det her.

Kjelsåsveien 114 - 116, og hvor Kjelsås Legesenter holder til i dag. Bygget skal rives, og i mars må legesenteret flytte ut. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Frykter legedekningen lokalt

Nordre Aker Budstikke har fått henvendelser fra lesere som er bekymret over fastlegedekningen i området.


- Dersom Kjelsås legesenter er nødt til å flytte til Nydalen, og eventuelt Frysja legekontor også må flytte, blir det veldig langt til nærmeste fastlege på Kjelsås. Det må være nok av andre plasser på Kjelsås hvor det kan settes opp midlertidige brakker? Er bydelsforvaltningen eller bydelspolitikerne klar over dette? Og hva har de tenkt å gjøre?, spør én leser.

Ifølge Direktoratet for e-helse, har Frysja legekontor tilsammen rundt 5000 pasienter på listene.

Bydelsoverlegen svarer

Bydelsoverlege Bjørn Sletvold. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Bydelsoverlege i Nordre Aker, Bjørn Sletvold, svarer at alle fastlegene er selvstendige næringsdrivende, og har avtale med bydelen om fastlegehjemmel.

- Hver enkelt fastlege og fastlegekontor er selvstendig ansvarlige for å sikre blant lokaler, hjelpepersonell og utstyr. Det kan selvsagt være krevende i en by der enkelte områder får svært høye leiepriser, og der det blir press mot endring av kontor- og næringsbygg til boliger, sier Sletvold, som opplyser at bydelen er orientert om at både Frysja legekontor og Kjelsås legesenter står foran endringer.


- Kjelsås legesenter har fått tilbud om å leie lokaler i Hareveien 10, mens nybygget i Kjelsåsveien 114-116 fullføres. Legesenteret er tilbudt å leie lokaler videre i det nye bygget, sier Sletvold til Nordre Aker Budstikke.

Hareveien 10 på Kjelsås. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/NORDRE AKER BUDSTIKKE

- Frysja legekontor leier i Kjelsåsveien 160. Ny eier har ønsket å bygge om til boligformål. Frysja har kontrakt som gjør at de blir værende der i flere år fremover. Og slik jeg forstår det er de i forhandling med eier om å få plass i de nye lokalene, sier bydelsoverlegen.

Han kommenterer at bydelen har full oversikt over de tolv ulike legekontorene, og 53 fastlegene, i bydelen.

- Det er flere fastlegekontorer som står foran flytting. Nærmeste fastlegekontorer er Nedre Grefsen legegruppe, Nydalen legesenter og Tåsenklinikken. Nye eiendomsprosjekter må nødvendigvis gjennom høring i bydel, og vi benytter anledningen til å påvirke utbygger til å ta med lokaler til helserettet virksomhet i sine planer, samt omtale behovene i høringssvarene fra bydelsutvalget, avslutter Sletvold.

Legesenteret: Leietilbud for dyrt

Lege Arne Fetveit ved Kjelsås legesenter bekrefter at de har blitt tilbudt å leie lokaler, blant annet i Hareveien 10, av kommunale Boligbygg, men at kommunen ønsker for høye leiepriser.

- Det var til etter vår mening en skyhøy kvardatmeterpris, 5200 kroner (tilbud gitt i 2018, journ.anm.). Det var inkludert noe ombygning, og tilbakesetting av lokaler, da vi eventuelt skulle flytte ut etter to år. Lokalene i Hareveien har aldri vært tema for langtidsleie, sier Fetveit.

For et legekontor med faste kommunale priser, finnes det da bare én mulighet, ifølge fastlegen: Flere pasienter og travlere dager.

- Fastlege-tilværelsen har allerede blitt travlere de siste årene. Vi ønsker ikke å stramme inn tid per pasient ytterligere, men fortsatt ta den tiden vi trenger per pasient, sier Fetveit, og understreker at de på ingen måte ønsker å flytte fra Kjelsås-området.


Men en ny lokasjon må oppfylle mange krav, blant annet må det være lett tilgjengelig for bårer, ambulanser og rullestoler.

- Man skulle tro det ville være interessant for bydelen å beholde legekontoret på Kjelsås. Det er riktig at fastlege-ordningen er organisert som privat næringsvirksomhet, men oppgaven vi gjør er kommunal og underlagt politisk styring.

Fetveit har tidligere uttalt i lokalavisa at de også vurderer lokaler i Nydalen, stipulert leie fra Boligbtgg per kvadratmeter i det kommende nye bygget i Kjelsåsveien 114 - 116 er ifølge Fetveit stipulert til 3800 kroner eller mer, per kvadratmeter, noe også legekontoret synes er en for høy pris.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Næringsmelger1, som på generelt grunnlag opplyser at det kan være vanskelig å oppgi en snittpris på næringslokaler til eksempelvis legekontorer i Nordre Aker. Premisser som beliggenhet, alder på bygg, hvor langt tid det skal leies for, tekniske installasjoner med mer, vil bety mye for prissetting. I tillegg til parkeringsmuligheter og nærhet til offentlig kommunikasjon.

Boligbygg: Ikke lenger ledig

Nå er lokalene i Hareveien 10 ikke ledige lenger.

– Det er ikke ledig areal for utleie i bygget nå. Da legesenteret trengte et midlertidig lokale som følge av rivning der de var, forsøkte vi å løse det ved å bygge om lokaler i Hareveien 10, sier kommunikasjonsdirektør i Boligbygg, Kristin Øyen.

På spørsmål om hva grunnleien var, for de tidligere tilbudte lokalene i Hareveien 10, svarer hun at det ikke er mulig å oppgi, da lokalet som ble tilbudt legesenteret uansett ikke var klart for utleie.

Om leiepris for nye lokaler, når Kjelsåsveien 114-116 er bygget opp igjen, og tilbudet Fetveit viser til, viser Boligbygg til at det er tidlig i prosjektet:

– Det er derfor litt vanskelig å si hva som ble forutsatt, når det gjelder tilpasning av lokalene, da denne leieprisen ble gitt som et anslag. Det er ikke planlagt for legesenter der nå, fordi de på et tidligere tidspunkt takket nei til dette.

Lokalpolitisk

OPPDATERT: Leder av Nordre Akers helse og sosialkomité, i lokalpolitiske bydelsutvalget, Hanne Lyssand (SV), har lest saken mandag ettermiddag, og kommenterer følgende:

– Fastlegeordningen er presset, og det er utfordrende å rekruttere fastleger mange steder. I gamledager var det en ordning med kommunale legekontor, det gjorde det lettere for unge allmennleger å starte opp og for leger å drive med litt mer sosial profil. Ikke sikkert at det er løsningen, men både Nordre Aker bydel og Oslo kommune må se på utfordringen med lokaler. Dette er et gjennomgående problem i alle fall i sentrum og Oslo vest. Fastlegene er grunnsteinen i primærhelsetjenesten, vi kan ikke sitte passive å se på at de presses ut av bydelen, selv om de formelt er selvstendige. Jeg stilte spørsmål om dette på budsjettkonferansen, og vil følge opp i forhold til administrasjon. Om nødvendig vil vi ta det opp med Byrådet, for dette gjelder nok flere områder i byen, sier Lyssand.

OPPDATERT: Bydelsoverlegen sier at i tillegg til Kjelsås legesenter og Frysja legekontor, kan også Tåsen legesenter stå overfor endringer, og viser til planen om utbygging av Tåsensenteret.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...