Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kan bli lov å fiske i Akerselva igjen neste år

Dagens gladmelding til fiskeentusiaster.

Tre år etter klorutslippet og Akerselvas «død», så er det igjen stor fisk i elva.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2014 kl 11:05

AKERSELVA/OSLO: Blant annet mandag, ble denne store gjedda på opp mot én meter oppdaget, «langt opp i elva». Tidligere har Dittoslo også vært i kontakt med folk som også har oppdaget store ørreter i elva.

Tre år etter kommunens klorutslipp, er det igjen stor fisk i elva.

Hvorfor er det fortsatt ulovlig å fiske i Akerselva?

- Selv om det er en del liv i elva nå og noen store enkeltindivider. Så må man ikke la seg friste til å tro at alt er helt i orden igjen. Det mangler tre hele årsklasser i bestanden av laks og sjøørret som skulle vært på sjøbeite i disse dager, kan Dag Øivind Ingierd, settefisk-anleggsbestyrer i Oslos Fiskeadministrasjon (OFA) fortelle.

Å starte opp fiske etter et giftutslipp på en bestand i en oppstartfase med inntil treårig fisk er ikke «optimalt».

- Økologisk balanse

- Etter en slik utradering av tilnærmet alt liv, så er det viktig å oppnå en viss økologisk balanse. Den nye fisken må rekke å gyte minst en gang, før man på nytt åpner for høsting og uttak av overskuddet. Når man må starte på null, så åpner kultiveringen først for fiskeuttak når det er et naturlig høstbart overskudd og denne bestanden i tillegg har begynt å selvrekruttere på nytt, legger Ingjerd til.

Akerselva, som de andre elvene som drenerer til indre Oslofjord, "kultiveres" i stor grad for å bidra som oppvekstelver for ungfisk for det populære sjøørretfisket i Oslofjorden.

Les også: Folk gir blaffen: Camper, fisker og bader i Oslos drikkevann

- Men det er et skikkelig kvalitetstempel at det lever en og annen stor rovfisk i denne sårbare elva. Gjedda har nok kommet seg ned fra Maridalsvannet. I de bynære fiskevannene rundt Oslo er det ellers et størstemål på gjedde over 70cm. En så stor gjedde er en sjeldenhet midt i byen, så den burde få lov til å leve, oppfordrer Ingjerd.

Kanskje til neste år?

I første omgang ble hele elva fredet i fem år, før det skulle tas en ny vurdering.

- Men slik det ligger an nå, så er det ikke umulig at det kanskje kan åpnes i den øverste delen allerede til neste år. I den nedre delen så er det nok dessverre nødvendig med lengre fredning sier Ingjerd.

Han forteller at etter en omfattende dugnadsinnsats, så har mannskaper i OFA hentet rogn og melke fra vill laks og sjøørret i Sandvikselva, klekket ut dette på OFAs klekkeri i Maridalen, og satt de ut som yngel i hele Akerselva. Etter klorutslippet i 2011 så har OFA satt ut nærmere 300.000 yngel av laks, sjøørret og ørret, alt på frivillig basis.

- Det er i hovedsak denne fisken som man ser de positive resultatene av nå. Det er derimot verdt å merke seg at disse er satt som 15 millimeter lang yngel. De må få god tid til å vokse opp og spre seg utover, for at resultatet skal bli best mulig, ifølge Ingjerd.

Ingjerd forteller at ut fra «observasjonene», så er det foreløpig ikke så veldig mange over minstemålet i elva.

- I løpet av dette året, så vil nok flere begynne å nærme seg lovlig størrelse. Noen ørret vokser derimot kjempefort og er veldig synlige i denne grunne elva. Det kunne vært fint for bestanden om disse også fikk lov til å gyte en gang for å sikre den aller første generasjonen med naturlig rekruttering, før de ble fisket opp. Litt tålmodighet til, så kan det åpnes for bærekraftig fiske, oppfordrer Ingjerd.

Også kreps

OFA har også fanget 170 kilo med kreps fra Maridalsvannet, og satt de ut i Akerselva.

- Poenget er at de skal rekke å gyte minst en gang selv, og dermed etablere en ny sterk og naturlig generasjon med småkreps før de fanges. Om disse bare blir fanget før de rekker å gyte, så forblir bestanden liten i unødig mange år.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...