Kan bli mye mer snapping på helsestasjonene

Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik begynte med noe nytt, hun snappet med de unge. Det ble en suksess. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)
«Helsesista» snappet direkte med ungdommene, og det ble lagt merke til. – Vi skal møte ungdom der de er, og gi de rask hjelp og svar, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV). Nå er det satt av to millioner til kommunens eget snapchat-prosjekt.
Publisert: 30.04.2018 kl 08:00
Sist oppdatert: 30.04.2018 kl 08:49
OSLO: Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik fant på noe ingen helsesøster hadde gjort før henne. Hun tok i bruk video-, bilde- og meldingstjenesten Snapchat for å kommunisere direkte med ungdommene, gjennom brukeren «Helsesista».
Krohn Engvik var også helsesøster i Bydel Nordre Aker.
Tale Maria Krohn Engvik ble i fjor høst tildelt Kommunikasjonsforeningens Åpenhetspris 2017, for sitt arbeid for å fremme åpenhet om - og innsyn i - hverdagslivet til unge mennesker.

Bydel Nordre Aker er med i Snapchat-prosjektet, her bydelsdirektør Øyvind Henriksen med byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ved tidligere anledning ved Trikkehallen på Kjelsås. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Skal prøve ut nye løsninger
Arbeidet til Helsesista ble godt lagt merke til, og i 2017 fikk Helseetaten oppdrag om å koordinere prosjekt om bruk av sosiale medier til kommunikasjon med barn og unge i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
– Formålet med prosjektmidlene er å gi kommunene støtte til å prøve ut nye løsninger på sine utfordringer. Fylkesmannen har tildelt to millioner kroner til byrådsavdelingen og prosjektet «SnapChat – trygg og direkte dialog/kommunikasjonskanal med ungdom», står det i brev som Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap har sendt til Helseetaten, fra mars i år.
Totalt satte Fylkesmannen i Oslo og Akershus av en ramme på 5.7 millioner kroner i såkalte skjønnsmidler til fornyings- og innovasjonsprosjekter.
Nordre Aker med
Videre i samme brev står det også at prosjektsøknaden har vært utarbeidet av byrådsavdelingen, i tett samråd med følgende deltagende virksomheter: Helseetaten; avdeling for psykososiale tjenester og bydelene Frogner og Nordre Aker. Også Bydel Gamle Oslo er med i prosjektet.
Byrådsavdelingen ber nå Helseetaten lede prosjektet videre og koordinere bydelenes arbeid.
Prosjektet skal blant annet teste ut bruk av sosiale media i helsestasjons- og skolehelsetjenesten i økt grad, med utgangspunkt i Helsedirektoratets nye veiledningsprinsipper for sikker digital kommunikasjon.
Videre ber byrådsavdelingen om at prosjektbeskrivelse og fremdriftsplan oversendes byråden til orientering, innen 15.juni, og sluttrapport og analyse skal være ferdig innen 31. desember 2018.
– Rask hjelp og svar
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), synes det er viktig at de unge får hjelp fra noen som tør å snakke rett ut.
– For oss i byrådet er det viktig å bygge ut en god psykisk helsetjeneste. Mange unge sliter og mange har spørsmål de trenger svar på for å fungere godt. De må få rask hjelp og svar på det de lurer på, av folk som tør å snakke rett fra levra, sier byrådet til lokalavisa.
Videre:
– Vi er veldig stolte av Helsesista som har tatt i bruk sosiale media for å kommunisere med unge om viktige tema. Hun har nådd bredt ut og viser at skolehelsetjenesten kanskje kan nå ut til enda flere unge gjennom ulike digitale kanaler. Jeg er opptatt av vi skal møte ungdom der hvor ungdom befinner seg. Da vi må kunne tenke nytt og kreativt. Gjennom dette prosjektet skal vi skaffe oss økt kunnskap om hvordan ungdom selv ønsker å bli møtt og hvilke muligheter og utfordringer som ligger i slike kommunikasjonsformer.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!