Nordre Aker Budstikke

Kan det være så vanskelig å unngå dette da?

…vanskeligere enn man skulle tro.

Mandag 7. september var søppelet spredt rundt returpunktet ved Kringsjå t-banestasjon. Foto: May-Brith Døssland

Det flyter stadig vekk med husholdningsavfall ved returpunktet ved Kringsjå t-banestasjon og studentbyen: Disse posene skulle aldri vært kastet her i utgangspunktet. Føler du deg litt skyldig, er det god grunn til det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2019 kl 16:00

KRINGSJÅ: Og du bør så absolutt lese videre. Nordre Aker Budstikke har i løpet av dette året fått flere henvendelser om et tilbakevendende problem: Forsøpling på fortauet langs Sognsveien, mellom studentbyen og Kringsjå t-banestasjon.

Bildene i denne saken viser hvordan det har sett ut rundt returpunktet i Sognsveien, rett utenfor nedgangen fra Kringsjå t-banestasjon denne og forrige uke. Her skal det kun kastes glass/metall, eller klær i de respektive containerne. Likevel ser det ut til at noen til stadighet tar med seg husholdningsavfallet sitt hit. Her er både grønne matavfallsposer og "vanlige" restavfallsposer hensatt ved siden av beholderne for glass/metall og klær, med det resultatet at fugler drar innholdet utover asfalten.

Torsdag 10. oktober så det slik ut ved returpunktet. Foto: May-Brith Døssland

Misforståelse?

– Jeg tror studenter misforstår søppeldunken med brunt lokk som er til poser (plast, journ.anm.). De blir kanskje overrasket og/eller irriterte når lokket er stengt. Da setter de bare fra seg søpla og går. Så kommer kråkene og skjærene og har fest! sier May-Brith Døssland.

Mandag ble det ryddet, men allerede tirsdag 8. oktober var disse søppelposene hensatt ved avfallsbeholderen ment for plastposer, ved siden av glasscontaineren. Foto: May-Brith Døssland

Hun bor på Kringsjå, og jobber som lærer på Kringsjå skole. Hun er også lokalpolitiker for Venstre og har tidligere tatt saken opp i bydelsutvalget, uten at lokalpolitikerne har kunnet gjøre noe med problemet.


– Flere jeg vet om, inkludert meg selv, har sagt fra til Bymiljøetaten, men ingenting skjer! sier Døssland.

Hun forteller at det ryddes opp igjen, men at det ofte er like ille allerede dagen etter. Dette tyder på at noen har lagt rutinen sin med å hensette – helt feilaktig – husholdingsavfallet sitt her.

Oppgitt

At ikke Bymiljøetaten har reagert, har trolig en helt "naturlig" forklaring. Det er nemlig ikke Bymiljøetaten, men Renovasjonsetaten, som er ansvarlige for returpunktene der du kan kaste glass/metall-emballasje, og levere inn klær i containerne til for eksempel Fretex eller Uff.

Det bekrefter Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsansvarlig i Renovasjonsetaten.

– Kringsjå er ikke det eneste stedet vi har problemer med denne typen forsøpling. Det er vanskelig å si hvorfor. Tror folk at dette er en beholder for matavfallet deres? Gidder de ikke gå innom egen avfallsbeholder på vei til t-banen? svarer han når Nordre Aker Budstikke tar kontakt.


Etaten har ikke noen god løsning på hvordan komme problemet – eller uvanene – til livs.

– Vi har forsøkt alt fra å fjerne beholdere helt (og så må vi tåle at avfallet havner på bakken i en «avvenningsperiode»), til å sette ut store, 660-liters beholdere i erkjennelsen av at folk like så godt kan få «lov til» å kaste avfall der.

Løsningen?

Mandag 7. september så det slik ut. Foto: May-Brith Døssland

Så hva er løsningen? Kringsjå-beboere Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med ytrer ønske om at returpunktet flyttes over veien til Kiwi-butikken, for slik også å frigjøre plass på fortauet, som er skolevei til Kringsjå, Nordberg og Elverhøy skoler. Men selv dette er ikke en åpenbar løsning, ifølge Renovasjonsetaten.

– Hvert sted har egne utfordringer og løsninger. Noen ganger har det fungert å flytte returpunktet 50 meter, sannsynligvis fordi det da ble mindre praktisk for synderne. Men det er ikke lett å vite, og alle endringer må testes over tid, sier Fredriksen.


Når det gjelder å flytte returpunktet til Kiwi, så er det opp til butikken selv om de ønsker å ha containeren der, opplyser han.

Holdninger

– Til syvende og sist handler det om folks holdninger og respekt for offentlig eiendom og friluftsområder. Vi ser jo at dersom det er avfall rundt beholderen skal det mindre til for andre å forsøple, selv om beholderen ikke er full.

Nordre Aker Budstikke har spurt om Renovasjonetaten vil vurdere noen av tiltakene de beskriver – som å flytte returpunktet noen meter, eller etablere egne avfallsbeholdere til husholdningsavfall i umiddelbar nærhet.

Eller vil det kunne testes ut med noe så enkelt som å sette opp et skilt som opplyser om at søppel ikke skal kastes her?

Dette er spørsmål Renovasjonsetaten tar med seg, og lover å komme tilbake med flere svar til uka. Nordre Aker Budstikke følger saken.


OPPDATERT: Mandag melder etaten at de vil gjøre tiltak for å få en umiddelbar stopp på problemet. Les hva de vil gjøre, her!

Fredag 18. oktober var alt ved "det vanlige" på Kringsjå. Nok en gang. Foto: May-Brith Døssland

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...