Nordre Aker Budstikke

Kan ikke inngå forpaktningsavtaler med virkning fra 14. april likevel

Budskapet i Maridalen var tydelig etter bystyrets vedtak 24. mars 2021. Foto: Christian Fredrik Borg

Bymiljøetaten rekker ikke faredag (dagen da kontraktene med Maridalen-bøndene utløper) 14. april. Det ble de varslet om i et brev tirsdag – dagen før. Dette er ikke ti tråd med bystyrets vedtak, mener Høyre og Senterpartiet, som mener det er både er skuffende og uakseptabelt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2021 kl 20:49

MARIDALEN: Etter en lang kamp for å endre forpakteravtalene i Maridalen, slik at neste generasjon kan overta uten at driften av gården lyses ut, vedtok et nesten enstemmig bystyre 24. mars 2021 å komme gårdbrukerne i møte.

Da hadde arbeidet med å utrede nye forpaktningskontrakter pågått siden 2014, og siden da hadde forpakterne på de ni gårdene Oslo kommune eier i Maridalen fått avtalene sine forlenget med ett år av gangen. Bystyret vedtok at nye kontrakter skulle på plass innen faredag 14. april 2021, som er datoen de eksisterende kontraktene løper ut.

Budskapet i Maridalen var tydelig etter bystyrets vedtak 24. mars 2021. Foto: Christian Fredrik Borg

Utsatt – én dag før faredag

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med flere av bøndene på forpaktergårdene, som ikke hadde hørt noe fra byrådet, eller grunneier Oslo kommune ved Bymiljøetaten, før det kom et brev datert i dag 13. april, dagen før faredag.

Der skriver Bymiljøetaten: «Bymiljøetaten viser til brev av 02.03.2020 der etaten trakk tilbake oppsigelse av 08.04.2019 og forlenget forpaktningsavtalen med ett år på eksisterende vilkår, dvs. frem til 14.04.2021. Bystyret behandlet saken om nye forpaktningsavtaler 24.03.2021. Bystyret vedtok flere forhold som må utredes videre før de kan iverksettes og bli del av nye forpaktningsavtaler. Dette betyr at Bymiljøetaten ikke kan inngå nye forpaktningsavtaler med virkning fra 14.04.2021 allikevel, men må trekke tilbake oppsigelsen varslet i brevet datert 02.03.2020. Eksisterende avtale forlenges dermed med ett år, på samme vilkår som tidligere. Avtalen blir oppsagt med virkning fra 14.04.2022.»


Lederen for forpakterlaget, og talsmannen for forpakterne gjennom prosessen, Per Skorge, fikk dette brevet sendt rekommandert tirsdag.

Per Skorge er talsmann for de ni forpaktergårdene i Maridalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er opptatt av å få effektuert bystyrets vedtak 24. mars om nye forpaktningsavtaler så raskt som mulig, et vedtak vi er svært fornøyd med. Så vi er jo overrasket over at ikke dette blir fulgt opp i tråd med bystyrets vedtak. Vi har heller ikke fått noe informasjon før det rekommanderte brevet av 13. april, om at det likevel ikke blir lagt frem langvarige forpaktningsavtaler innen faredag, 14. april. Det hadde vi jo forventninger om, sier Per Skorge, som selv er forpakter på Øvre Kirkeby gård. 

– Sjokkert

På Rådhuset kan opposisjonen knapt tro det de leser i brevet. Gruppeleder for Høyre, Anne Haabeth Rygg, mener oppfølgingen av bystyrevedtaket er helt uakseptabelt.

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder Oslo Høyre. Foto: Oslo kommune / Sturlason

– Bystyret har vedtatt at dette skal skje innen faredag, som er 14. april. Det er byrådets oppgave å gjøre det bystyret har vedtatt. Vi har heller ikke fått noen informasjon om denne endringen fra byrådet. Byrådet vil ikke innfri bystyrets vedtak! Vi er faktisk helt satt ut her nå, hva i all verden betyr dette? Hva mener byrådsleder Raymond Johansen om dette - at byrådet ikke følger opp bystyrevedtak? sier en opprørt Haabeth Rygg, og legger til:


– Men, 14. april er ikke før utgangen i morgen, her må byrådet rette opp denne fadesen og ha kontraktene klare i løpet av morgendagen i tråd med bystyrets vedtak.

Bjørg Sandkjær i Senterpartiet er ikke mindre overrasket.

Jan Bøhler og Bjørg Sandkjær fra Senterpartiet sammen med Familien Klever på Sander gård. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg synes dette er så skuffende og uakseptabelt. Nå har bondefamiliene levd med ett års avtaler i syv år, og det vi var glade for i bystyrevedtaket var nettopp forutsigbarhet, men det som skjer nå er at de igjen får en ettårsavtale. Jeg kan skjønne at man kan trenge mer tid til å gjennomføre noe, men når man bare dropper å orientere bystyret om dette, så er ikke det bra nok. Man kunne varslet for eksempel gjennom et notat til bystyrets medlemmer. Jeg tror jo byråden har gode intensjoner om å få på plass langsiktige forpakteravtaler nå, men at de ikke gjennomfører vedtaket uten varsling er skuffende, sier Sandkjær.

Budskapet i Maridalen var tydelig etter bystyrets vedtak 24. mars 2021. Foto: Christian Fredrik Borg

Byrådet

Nordre Aker Budstikke har tirsdag kontaktet byrådsleder Raymond Johansens (Ap) kontor, og er henvist videre til byrådsavdelingen til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Byrådssekretær Sindre Buchanan (MDG) svarer på avisens spørsmål i en e-post tirsdag kveld:

– Hvilke forhold er det som må utredes før nye kontrakter kan skrives?

– Bystyret vedtok 24. mars standardformuleringer for alle kontraktene. Men Bymiljøetaten må også gå i dialog med hver enkelt forpakter om forhold ved den enkelte gård, som tomtegrenser eller kårbolig. Dette tar litt tid. For at forpakterne skal kunne fortsette på gårdene i mellomtiden har Bymiljøetaten sendt varsel om at dagens avtaler forlenges, samtidig som de får på plass nye langsiktige kontrakter så fort som mulig, skriver Buchanan.

– Hvor lang tid vil dette ta? Når blir forpakterne forelagt en kontrakt ihht. bystyrets vedtak?


– Bymiljøetaten trenger som sagt litt lenger tid for å utarbeide kontrakter for hvert enkelt gårdsbruk. Etaten skal også, i dialog med forpakterne, se på hvordan områdene i Maridalen kan tilgjengeliggjøres for allmennheten. Vi skal også utrede salg av gårdene, slik bystyret har bedt om og slik forpakterne selv har ønsket seg. Men familiene kan gå trygt gå våronna i møte i visshet om at de kan få fortsette å drive gårdene.

– Mener byrådet at bystyrets vedtak følges når det ikke tilbys ny kontrakt til faredag 14.4.2021, slik vedtaket sier?

– Vi har god dialog med bøndene som gjør en svært viktig jobb for kulturlandskapet i Maridalen, og mitt inntrykk er at også de er fornøyde med løsningen vi har landet på. Men vi har hele veien vært tydelige at Bymiljøetaten kanskje ikke ville rekke faredag. Dette burde derfor ikke komme som noen overraskelse. Men jeg forstår at bøndene ønsker å få på plass nye langsiktige kontrakter så raskt som mulig, og det jobber vi for, skriver Buchanan.

På spørsmålet «Hvorfor er ikke bystyret eller forpakterne informert om dette før det sendes ut et brev i dag, én dag før faredag?» viser byrådssekretæren til svaret over.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...