Kan støtte ny studentby, boliger og grønt langs elva, og bedre kulturvern i Maridalen
Bydelsutvalget kan komme til å støtte forslaget om høyest utnyttelse ved utbygging av Nordberg studentby, samt et nytt boligprosjekt i Nydalen, som Plan- og bygningsetaten har stoppet.
Publisert: 11.02.2020 kl 07:35
Sist oppdatert: 11.02.2020 kl 09:40
NYDALEN: I tillegg skal bydelsutvalget ta stilling til et initiativ fra Naturvernforbundet, som ønsker bedre vern, merking og formidling av kulturminner på den østre siden av Maridalsvannet.
Dette er et lite knippe av saker som skal behandles når bydelspolitikerne samles til 2020s første bydelsutvalgsmøte (BU) torsdag 13. februar.
Maridalen
Saken om kulturminnene i Maridalen kommer på initiativ fra Naturvernforbundet Oslo og Akershus, Lillomarkas Venner og Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, som har sendt «Forslag om opprettelse av kulturminneområder» i Maridalen til Byantikvaren og Riksantikvaren.
Bakgrunnen er at det i utmarka langs Maridalens østside fra Grytebekken i sør til bebyggelsen Sørbråten i nord er påvist et særdeles stort antall kulturminner, skriver de. Derfor vil det være naturlig å se nærmere på forekomstene og vurdere et sterkere vern enn man har i dag for å bevare historien for ettertiden. Initiativet fikk støtte da saken var til behandling i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS).
Nordberg studentby
Studentsamskipnadens (SiO) forslag om å rive dagens Nordberg studentby i Sognsveien 102, for å erstatte den med en helt ny studentby bestående av tre nye boligblokker på mellom 3 og 5 etasjer, og totalt 465 studentleiligheter, er for tiden på høring, slik Nordre Aker Budstikke nylig skrev om.
Også BU skal avgi sin høringsuttalelse, men saken er ikke helt konfliktfri. Da saken var oppe i MPS-komiteen valgte de å støtte SiOs forslag, til tross for at Byantikvaren går inn for vern av dagens bebyggelsesstruktur, og PBE selv har fremmet et tredje alternativ, som er en mellomting.
I MPS-møtet møtte også SiOs boligdirektør Trond Bakke, som ifølge protokollen fortalte om at det står 4-5000 studenter på venteliste til studentbolig. Han skal ha påpekt at SiO sitt forslag i Sognsveien gir flere hybler med godkjent støyforhold, bedre skjermede utearealer og en vesentlig oppgradering av landskapet langs Sognsveien, enn både PBEs alternativ og eksisterende situasjon.
Nydalsveien 15-17
I Nydalen har Norwegian Propertys forslag om å omregulere Nydalsveien 15-17 for å kunne etablere boliger og et parkanlegg mot Akerselva, blitt stoppet av PBE av hensyn til bevaringsverdig industribebyggelse samt Akerselva miljøpark, slik Nordre Aker Budstikke nylig skrev om.
Forslagsstilleren er uenig i avgjørelsen, og har derfor bedt om at bystyret tar opp saken likevel. I innspillet til oppstartsmøte i fjor høst uttalte bydelsutvalget at de var positive til å utvide parkanlegget langs Akerselva, men var bekymret for høydene i tilknytning til det vernede industribygget langs Kristoffer Aamots gate, samt støy.
I MPS-møtet i februar stilte en representant for Mer Arkitekter opp og fremhevet fordelene for elvesiden med fjerning av hallen, og utvidelse av grøntområde med ca. ett mål. De sa at fasaden på industribygget mot Nydalsveien vil bli opprettholdt og være synlig. Komiteen mener fortsatt det er potensiale for å utvikle tomten mer, og legger spesielt vekt på at grøntområdet vil være positivt, men at høydene bør noe ned.
Korsvollhallen
Det nærmer seg byggestart for Korsvollhallen, og nylig var det et informasjonsmøte om fremdriften. Korsvoll idrettspark ble regulert til barnehage, forsamlingslokale, og idrettsanlegg allerede i 2013.
Det søkes nå om nødvendige rammetillatelser for å komme i gang med de fysiske arbeidene, og det foreligger fire søknader om rammetillatelse som til dels innebærer behov for dispensasjonssøknader. Bydelen har blitt bedt om forhåndsuttalelse til søknadene om oppføring av flerbrukshall, forsamlingslokale, barnehage og p-plass og tilhørende uteoppholdsareal, søknad om oppføring av uthus med støyskjerm, søknad om oppføring av driftsbygning og søknad om opparbeidelse av gangforbindelse. Av disse er det bare plassering av støyskjerm nær vei som er problematisk, står det i saksfremstillingen.
I MPS-møtet tidligere i måneden fortalte nabo Endre Tangedal at han er bekymret for trafikksituasjonen, og mener at det ikke har blitt tatt hensyn til naboers innsigelser på dette punktet, ifølge referatet. Han foreslo at det må være betalingsparkering på p-plass og at det må innføres parkeringsrestriksjoner på lokalveiene. Han fikk støtte av MPS i komitevedtaket som nå følger med til BU. MPS skriver blant annet at «tiltaket må innrettes slik at trafikkbelastningen ikke øker til et vesentlig høyere nivå enn for dagens anlegg».
Vannforsyning – utkjøring

Illustrasjon av tverrslagstunnel ved Ullevål sykehus. Atkomsttunnelen vil kun benyttes for periodisk kontroll og vedlikehold i driftsfase. Det antas ca. to besøk per måned, ifølge VAV. Illustrasjon: VAV/MULTICONSULT
På sakskartet står også «Ny vannforsyning for Oslo - Utkjøring fra Ullevål» til behandling. BU vedtok i en innspillsak i fjor at selv om tverrslaget med adkomstportal på Ullevål (ved Ullevål sykehus) ikke er plassert fysisk i bydel Nordre Aker, kan det få betydning for trafikken i området langs Sognsveien og Kirkeveien. Bydelen forutsetter at disse veiene ikke benyttes til massetransport i det disse veiene ikke vil tåle en slik økning. Anleggsperioden på Ullevål er antatt å ville vare i cirka seks år.
MPS mener det må fokuseres spesielt på tiltak for å sikre skoleveien til Ullevål skole og ferdsel for gående og syklende langs Sognsveien. Utkjøring fra riggområdet må utformes slik at annen ferdsel ikke hindres.
Årsmeldinger
I tillegg til disse byggesakene, står en lang rekke årsmeldinger på sakslisten. BU skal godkjenne eller ta til orientering årsmeldinger fra blant annet bydelen, komiteene, tilsynsutvalg og tjenestesteder.
BU vil også bli orientert om status for driftsavtalene for seniorsentrene, som det etter over ett års usikkerhet endelig kom et bystyrevedtak på nylig.
Rus og bevilling
I tillegg til dette skal BU behandle rusplan i Nordre Aker, uttale seg om Oslo kommunes alkoholpolitiske handlingsplan, samt uttale seg om et par søknader om skjenkebevilling, både ved et serveringssted på universitetet, og etter eierskifte i Lofthus Samvirkelag på Damplassen.
Åpen halvtime
BU-møtet starter som alltid med åpne halvtime kl. 18.00 der bydelens innbyggere kan få ta ordet om hva de måtte ønske overfor de lokale folkevalgte. Møtet holdes i bydelsadministrasjonen i Nydalsveien 21. Hele sakskartet kan leses på bydelens nettsider.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!