Kanskje blir du (igjen) overrasket over når en «utvidet skulder» kan være på plass i Maridalen

Maridalsveien er populær treningsarena for rullende på sykkel og ski med hjul. Det er vedtatt veiskulder, men ennå ligger den mange år frem i tid. Venstres Ingeborg Briseid Kraft (innfelt) er oppgitt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
– Man bare snakker og snakker uten at noe blir gjort! Sier en oppgitt Ingeborg Briseid Kraft (V), om de nye opplysningene om når det kan bli egen sykkel- og gangskulder innover i Maridalen.
Publisert: 29.10.2018 kl 15:13
Sist oppdatert: 29.10.2018 kl 17:21
MARIDALEN: I 2007 vedtok Oslo bystyre å bygge gang- og sykkelvei innover i Maridalen, fra Brekke til Hammeren.
Venstre, og sikkert flere, er lei av å vente på fremdrift om den planlagte veiskulderen for gående og syklende i Maridalen, den har det vært snakket om i flere år allerede.
For noen dager siden mottok Venstre svar fra miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i saken, og det ser ut til at alle som har gledet seg til å kunne gå og sykle trygt langs Maridalsveien, innover i Maridalen, må vente enda noen år.
Selve reguleringssaken om veiskulder fra Brekke til Hammeren startet opp for snart 10 år siden, av daværende Samferdselsetaten - les også tidligere sak i Nordre Aker Budstikke her.
Hvorfor?
«I 2016 ble det fastsatt planprogram og siden den gang har det vært gjennomført et dialogmøte. Tiltaket omfattes av Markaloven, men Fylkesmannen har stilt seg positiv til tiltaket. Saken ligger nå hos Bymiljøetaten. Hvorfor tar det så lang tid å komme videre i denne saken? Når anslår byrådet at reguleringsplanen kan vedtas i bystyret?» spurte Venstre, ved Espen Ophaug, i et skriftlig spørsmål til samferdselbyråden.
Miljø- og samferdselbyråd Lan Marie Berg (MDG), svarer at hun har forståelse for at mange er utålmodige i denne saken, og at arbeidet prioriteres høyt.
Kulturminner og landskapsvern
«Dette er et type prosjekt som har behov for en lengre planleggingsfase, blant annet av hensyn til kulturminner og landskapsvern. Status for prosjektet er at Bymiljøetaten ferdigstilte en forenklet konseptvalgutredning for prosjektet i 2017, mens konsekvensutredningen ble ferdigstilt tidlig i 2018. I august 2018 oversendte Bymiljøetaten en oppsummering av konseptvalgutredningen og konsekvensutredningen til byrådsavdelingen som grunnlag for beslutning av videre arbeid.»
Berg skriver videre:
«Etter behandling i byrådsavdelingen sendte jeg den 15. oktober en bestilling til Bymiljøetaten der etaten ble bedt om å arbeide videre med utgangspunkt i konseptet «utvidet skulder». Løsningen er etter min vurdering den som best imøtekommer brukernes behov, og den ivaretar trafikksikkerheten til de myke trafikantene samtidig som det tas hensyn til kulturminnevern og matjord ved at arealinngrepet er moderat. Bymiljøetaten har beregnet at etablering av utvidet skulder vil medføre et arealinngrep på ca. 12 DAA, mens separat gang- og sykkelvei ville medført et inngrep på ca. 31 DAA.»
LES OGSÅ: Må noen dø langs Maridalsveien, før det kommer nye asfalt?
Seks år
Videre refererer hun Bymiljøetaten, som forventer at «utvidet skulder» på Maridalsveien mellom Brekke og Hammeren kan være ferdigstilt innen rundt seks år, med forventet planleggingstid på rundt fire år og forventet byggetid på rundt to år.
«Bymiljøetaten anslår at forprosjektet kan være ferdigstilt vinteren 2021-22, slik at anleggsarbeidene kan begynne i 2022. Det er imidlertid viktig å presisere at det er usikkerhet knyttet til de anslåtte tidsrammene. Planområdets karakter og nærhet til Maridalsvannet medfører stor interesse for saken blant statlige og regionale organer med innsigelsesmyndighet.
I tillegg kommer det frem av svaret at kostnaden for en slik «utvidet skulder» er forventet å bli 90 millioner kroner. Men at det i den summen også ligger full istandsetting av eksisterende veibane, og løser utfordringene knyttet til vedlikeholdsetterslep på Maridalsveien gjennom reasfaltering og masseutskifting.
Ellers er kostnadsestimatet for «gang- og sykkelvei» på 50,4 millioner kroner, men da kommer full istandsetting av eksisterende vei i tillegg, noe som vil gi en forventet samlet kostnad på 115,3 millioner kroner.
Midlertidige tiltak
«Ettersom det vil ta flere år før en løsning for gående og syklende i Maridalen står klar, har jeg bedt Bymiljøetaten vurdere midlertidige tiltak for å gjøre veien tryggere for myke trafikanter. Jeg har også bedt etaten vurdere bedre skilting til den eksisterende turveien vest for Maridalsveien, svarer byråden videre.»
Veien hun viser til er grusveien fra Brekke til Hammeren.
– Reelle konsekvenser
Ingeborg Briseid Kraft (V), nestleder i bydelsutvalget i Nordre Aker, reagerer sterkt på informasjonen fra byråden:
– Maridalsveien har allerede vært forsømt i altfor mange år. Jeg snakket nylig med en beboer i bydelen som hadde falt av sykkelen på grunn av et hull i asfalten. Han fikk hjernerystelse og ble hentet i ambulanse. Dette har reelle konsekvenser og jeg frykter for menneskers liv hvis vi må vente i ytterligere seks år før det kommer ny asfalt. Det må gå an å reasfaltere nå, inntil sykkelskulder er på plass, sier hun til lokalavisa.
– Man bare snakker og snakker uten at noe blir gjort - enda bystyrepolitikerne sier de er opptatt av å bedre tilgangen til marka og legge til rette for syklister. Det er helt utrolig at dette har tatt så lang tid og at det skal ta enda mange år! sier Briseid Kraft.
Veiskulder gir mindre inngrep
Hun er enig i at sykkelskulder er en bra løsning, når den en gang kommer på plass langs Maridalsveien:
– Fordelene med skulder er at det vil medføre et mindre inngrep enn en separat gang- og sykkelvei. Det vil være det mest skånsomme for marka og kulturlandskapet og det alternativet som berører minst andel dyrket mark.
– Når man til slutt kommer i gang med sykkelskulderen bør den gå helt inn til Skar. I tillegg må man sørge for ordentlig vedlikehold, særlig av grøftene langs veien. Vann som ikke dreneres bort fører til sprekker og huller i asfalten, sier Briseid Kraft.
OPPDATERT: Briseid Kraft orienterer om den videre saksbehandlingen av en veiskulder:
– Det som skjer videre er at Bymiljøetaten fortsetter planleggingen av konseptet «utvidet skulder» som byrådsavdelingen har bedt om, og at det utarbeides en ferdig reguleringsplan for det. Den må behandles i bystyret, men så må den videre til fylkesmann og regjeringen for stadfestelse, siden reguleringsplanen ligger i Marka og omfattes av markaloven.
LES OGSÅ:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!