Nordre Aker Budstikke

Kari fikk møte både en internasjonal mester og en Veitvet-mester i sjakk

Kari Hauge, Torstein Bae og Marianne Borgen koste seg med sjakk på Seniorhuset onsdag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sjakk er hjernetrim. Onsdag kom tidligere elitespiller i sjakk, Torstein Bae, og ordfører Marianne Borgen (tidligere Veitvet-mester) til Seniorhuset, og spilte turnering med Kari Hauge og de andre beboerne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2018 kl 16:42

TÅSEN: Nylig vant Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 Seniorprisen 2018 i Oslo kommunes fagpris for nyskapende arbeid innen eldreomsorgen i Oslo.

FAGPRISEN: Seniorhuset, de stolte vinnerne av årets fagpris for beste aldersvennlige tiltak. Foto: Janina Lauritsen

LES MER: De turte tenke nytt og ha troen på folk. Det ble virkelig lagt merke til!

I huset, som åpnet i 2017, er det 27 leiligheter for "resirkulert ungdom", og to leiligheter med medboere - to studenter i 20-årene. Her er velferdsteknologi, trimrom og mye kulturelt innhold gjennom hele uka. Her samarbeider man med frivilligheten, Generasjon M, Livsglede for eldre sammen med Tåsen barnehage vegg i vegg, Nydalen videregående skole, Rønningen Folkehøgskole, og sosionomstudenter fra Oslo Met. I hagen er det en hønsegård med pensjonerte høner fra Eidsvoll.

Fra russerulling til sjakkmesterskap

I mai ble de evigunge beboerne i Seniorhuset med på russebussrulling sammen med Nordre Aker-russ, og Generasjon M. Det hele ble foreviget i denne reportasjen i Nordre Aker Budstikke. Også ordfører Marianne Borgen ble med.


Den eviggunge russen rullet med Nydalen-bussen Trap house opp til Grefsenkollen, og rullet videre med rullatorene til restauranten og utsikten over byen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– På rullingen sa ordføreren «La oss ta en sjakkturnering». Da var ikke jeg sen med å ta kontakt og invitere, sier Heidi Karsrud Nordal, leder på Seniorhuset.

Onsdag 17. oktober kom derfor både ordfører Marianne Borgen (SV) og tidligere elitespiller, nå sjakkommentator, Torstein Bae til Seniorhuset for å spille sjakk.

– Sjakk er en lavterskelaktivitet. Det stiller ikke krav til fysiske ferdigheter, men er en sosial og trivelig ting å gjøre. Man kan drikke kaffe og prate mens man trimmer hjernen litt. Det er vist i forskningsarbeider at det har en positiv effekt og kan motvirke demens, sier Bae.

Internasjonal mester og Veitvet-mester

God stemning over brettet, mellom ordfører Marianne og beboer Kari. Jan Henrik Bjørnstad er heller ikke ukjent med sjakk, men var i dag tilskuer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Bae ble i 2007 tildelt tittelen Internasjonal mester i sjakk. Han har representert Norge i sjakk-OL og i EM, og var president i Norges Sjakkforbund fra 2004 til 2007. Han er kjent for mange som kommentator under Sjakk-VM, der Magnus Carlsen har vært verdensmester de siste fem årene. Og Bae står klar til å kommentere en ny runde med VM og Carlsen-sjakk i november.

– Ingen trodde det var mulig å lage morsom TV av sjakk. Men det har altså Torstein fått til, sier ordfører Marianne Borgen med beundring i stemmen.

Dette er andre gang Borgen og Bae besøker seniorer for å spre litt sjakkglede. Første gang var på Rustad. Og selv om det kanskje ikke er helt på samme nivå som Torstein Bae, er også ordføreren innehaver av en sjakk-tittel: Veitvet-mester i sjakk.

– Men det er fryktelig mange år siden. Det var i forrige årtusen, ler Borgen.

– Da jeg begynte å spille sjakk i 1960 var det nesten ingen damer som spilte sjakk.

Torstein på hjemmebane

Torstein Bae var nesten på hjemmebane da han besøkte Seniorhuset.

– Jeg er vokst opp på Nordberg, og har gått på Tåsen skole og Berg skole.

Sjakk er en sosial aktivitet som samler mennesker, fikk vi se i Seniorhuset onsdag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Han er glad for at sjakk har fått ny popularitet, både blant unge og "evigunge", og legger mye av æren på verdensmesteren Magnus Carslen.


– I sjakk er det lett å lære reglene, men vanskelig å bli veldig flink. Man blir aldri utlært i sjakk, sier Bae.

– Men man trenger jo ikke å bli så veldig god. Å spille ludo er moro, og å spille sjakk er moro, selv om man ikke vinner, sier Borgen.

Selv fikk hun bryne seg på sjakk sammen med Pastor Fangens vei-beboer Kari Hauge. Hun lærte sjakk allerede som barn på Bolteløkka skole, kan hun fortelle, og både broren og faren spilte også. Borgen og Hauge viste seg å være omtrent like gode, og det ble en jevn match mellom dem.

Elias Alemayhu og Ivar Reinvang utfordret hverandre, og fikk tips fra Torstein Bae. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Torstein Bae fulgte spillet mellom Ivar Reinvang og Elias Alemayhu. Og til tross for aldersforskjellen, og at Ivar har spilt i mange år, var også de to jenvne i spillet. Litt ekstra stas var det nok få råd og oppmuntrende tilbakemeldinger fra Bae på trekkene de gjorde. Elias ble bitt av basillen først etter Magnus Carlsens sjakksuksess, og uten å vite det var Torstin Bae en avgjørende faktor:

– Jeg oppsøkte faktisk en sjakklubb du anbefalte på TV, for å lære å spille. Men jeg ble slått med en gang, smiler han.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...