Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dykk i arkivet:

Kiosk kunnne gi «uønsket urbanisering» på Blindern

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 2. februar 1990

Vi har bladd 25 og 50 år tilbake i lokalavisens arkiv. Blant høydepunkter fra uke 5 finner vi frykt for at kioskutbygging på Blindern kunne gi «uønsket urbanisering».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2015 kl 13:51

I 1965 og 1990 var det Akersposten som var lokalavis, blant annet for området vi i dag kjenner som Nordre Aker. Avisen dekket hele Oslo vest (se faktaboks).

(Se ukens forsider til høyre på siden. I mobilutgaven ligger alle forsidene øverst. For å få opp lesbare versjoner av avissidene vi omtaler i artikkelen, trykk på bildene for å forstørre dem, deretter høyreklikk og velg "vis bilde".)

30 januar 1965: Aldershjem, kirkeorgel og Nydalsrenn

I slutten av januar 1965 kunne vi lese i Akersposten at det gikk mot planer for et nytt aldershjem på Grefsen. Grefsenhjemmets Forening var nylig stiftet, med diakon Magelssen som formann.

Man håpet også på å få på plass et nytt orgel i Bakkehaugen kirke før jul 1965. Kun 10.000 kroner gjenstod på kjøpesummen på 100.000 kroner. Halvparten dekket av et tilskudd fra kommunen, den resterende halvparten kom inn som innsamlede midler.

338 gutter deltok søndag denne uken i 1965 på Ungdommens Nydalsrenn ved Grinda på Korsvoll.

«Det vil falle for langt å nevne alle løperne og deres prestasjoner. Mange hadde kommet riktig langt med trening og skiferdigheter, mens andre nok hadde mer å lære» skrev Akersposten.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Akersposten 30. januar 1965

31. januar 1990: Fryktet urbanisering, med kioskutbygging på Blindern

«Jeg trodde det ville ligge gunstig til rette for kiosk og at vellet ville støtte planene, men når de ikke sier ja, er det ikke liv laga» sa Gunnar Dypdahl i Tyrihansveien 32, som ikke fikk støtte fra Blindern vel til å åpne kiosk i garasjen sin.

«Veller et bekymret for strøkets utvikling som følge av stadige små forandringer i retning av uønsket urbanisering» skrev Akersposten.

Og i Bergsalleen ble det amper stemning da beboere samlet seg til protest mot parkvesenet, som ville felle 18 trær i alleen, som de mente sto i fare for å rase ned. Naboene tvilte på at så mange som 18 trær var så farlige at de måtte felles, og krevde garanti for umiddelbar planting av nye trær.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 31. januar 1990

2. februar 1990: Håpet på Gaustadbekkdal-utbygging i midten av 90-årene

Innføringen av bomringen i Oslo i 1990, skulle finansiere en rekke veiprosjekter gjennom den såkalte «Oslo-pakka».

Av tiltakene i dagens Nordre Aker var Universitets-krysset, Ullevål-krysset og Tåsen-krysset. Tåsentunnelen, som var på planstadiet allerede i 1990, så dagens lys først i 2000. Universitetsutbyggingen av Gaustadbekkdalen, som Akersposten i antok kunne stå ferdig i midten av 90-årene, er imidlertid ennå ikke avklart.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 2. februar 1990

Les flere «Dykk i arkivet»

Uke 1 og 2: Anita (23) stoppet Tåsen-raner, og rampestreker ble brann på Grefsen skole
Uke 3: Bydel sa «nei til penger», og på Ullevaal fryktet man svenskene
Uke 4: Hei Lyn-gutt! Det æ'kke tøft å være tannlaus!

Les mer lokalhistorie fra Nordre Aker her
..og les «nye nyheter» fra Nordre Aker her

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...