Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Kirkemøtet slenger døra i trynet på oss

Kirkemøtet sa nei til både vielse i kirken for homofile og lesbiske og til forbønnsliturgi. – Og skuffende at de ikke en gang ville åpne for felles forbønnsliturgi, sier Hanne Lyssand - også lokalpolitiker i Nordre Aker for SV.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.08.2015 kl 14:43

NORDRE AKER/OSLO: Kirkemøtet, Den norske Kirkes øverste organ, har vært samlet i Kristiansand. Møtet stemte ned felles vigselsliturgi med 64 mot 51. Felles forbønnsliturgi falt med 62 mot 54 stemmer.

– Kirkemøtet slenger døra i trynet på oss. Jeg er også skuffet over at Kirkemøtet ikke en gang ville åpne for felles forbønnsliturgi, sier Hanne Lyssand - også lokalpolitiker i Nordre Aker for SV.

– Nå håper jeg at i alle fall Grefsen og Nordberg menighet åpner dørene for "vanlig" forbønn for homofile og lesbiske som har inngått borgerlig ekteskap. Skal kirken være relevant så må de møte oss i våre liv, legger Lyssand til.

For så langt har ingen homofile og lesbiske par, som har giftet seg borgerlig, vært i "vanlig" forbønn - ikke det samme som felles forbønnsliturgi - i hverken Nordberg eller Grefsen kirke.

Lederen av Nordberg menighet ønsker velkommen.

Opp til prestene

– Kirkemøtet har tidligere besluttet at prester står fritt til å velge om likekjønnede par som har giftet seg skal få deres velsignelse gjennom forbønnshandling. Forbønnshandlingen utformer prestene selv.

– Prestene i Nordberg menighet velger dermed selv om de vil foreta forbønnshandling om de blir spurt om det av likekjønnede par som har giftet seg. Personlig er jeg positiv til at våre prester har mulighet til å ha forbønn i Nordberg kirke, eller andre steder, for likekjønnet gifte par, ifølge Karl Georg Øhrn, leder av Nordberg menighetsråd.

Ketil Rosness er både sogneprest i Maridalen menighet, og prest i Nordberg menighet. I Maridalen kirke har allerede lesbiske og homofile par vært i forbønn, og Rosness ønsker velkommen til Nordberg kirke også.

Sognepresten vil ikke

Sognepresten i Nordberg menighet, Egil Stray Nordberg, er derimot ikke like positiv.

– Jeg mener at kirken sentralt må godkjenne en forbønnsliturgi før jeg kan bruke den. Slik er regelen når det gjelder andre ritualer, og jeg vil være lojal mot det kirken forordner. Når den dagen kommer at en forbjønnsliturgi for lesbiske og homofile blir godkjent, kan jeg utføre handlingen.

– Jeg er imot at prester på egen hånd skal gjøre dette, men respekterer at kollegaer har et annet syn på dette enn jeg har. Derfor er det ok fra min side sett å bruke Nordberg kirke, og det er jo også leder av menighetsrådets sitt syn, ifølge Stray Nordberg.

Grefsen sier ja

Derimot ønsker sognepresten i Grefsen menighet velkommen til forbønn i Grefsen kirke.

– Jeg holder gjerne forbønn også for lesbiske og homofile som har giftet seg. Hjertelig velkommen, sier Trygve Magelssen.

Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile har laget en oversikt over menigheter og prester som er positive til forbønn for lesbiske og homofile par, nå kan Nordberg og Grefsen Kirke føyes til listen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...