Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

«Kjære Erna og Siv. Nordre Aker vil ikke ha monsterbyggene på Gaustad»

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Illustrasjon av Rikshospitalet, Gaustad, fra Helse Sør-Øst. Foto: Thomas Haugersveen/ Rune Kongsro

MENINGER: BU-leder Per H. Christiansen ber i dette åpne brevet til statsministeren og finansministeren regjeringen om sørge for at Aker-Ullevål-alternativet fra arbeidsgruppen utvikles videre i en konseptfase slik at det kan gjøres en reell vurdering før det tas endelige beslutninger om sykehusutbyggingen i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2019 kl 10:02

Kjære statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen

Nå må dere bidra til at vi får en reell vurdering av alternativene før det er for sent.

Debatten om hvor vi skal bygge nye sykehus i Oslo har pågått med full styrke de siste månedene: Skal vi bygge nytt på Gaustad og nedlegge Ullevål eller skal vi videreutvikle Ullevål?

En stor majoritet av fagmiljøene vil videreutvikle Ullevål. Det synes primært å være ledelsen i Helse Sør-Øst (HSØ) og ledelsen i Oslo Universitetssykehus (OUS) som vil bygge på Gaustad og nedlegge Ullevål.

Lokalpolitikerne i Nordre Aker er sterkt imot planene om å bygge på Gaustad av en grunn: Arealene er alt for små.


Som skattebetaler og samfunnsbevist lokalpolitiker er jeg opptatt av at vi tar beslutninger om så store og viktige spørsmål på grunnlag av en reell vurdering av de foreliggende alternativer. Dessverre har det i denne saken ikke vært gjort en ordentlig utredning av Ullevål alternativet i den senere tid.

Som et forsøk på å imøtekomme dette, ba styret i HSØ (31.01.19) om en såkalt "belysning" av Ullevål-alternativet. Så vidt jeg forstår skal denne behandles av styret den 20. juni. HSØ har mot bedre vitende, «belyst» Ullevål alternativet utfra en uendret virksomhetsinnretning. Hensikten burde være å vurdere mulighetene for å skape en alternativ sykehusstruktur på Aker-Ullevål som i større grad imøtekom medisinskfaglige krav og bedre dekket pasientenes behov.

Per H. Christiansen (H). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I mellomtiden har en uavhengig og meget kompetent arbeidsgruppe utarbeidet en tidligfaseutredning av potensialet i Ullevål alternativet. Denne ble fremlagt 2.april i år og er et miljøvennlig, modulbasert, kostnadseffektivt alternativ (Aker-Ullevål) basert på helt andre og mer realistiske forutsetninger enn HSØs legger til grunn. To av dem (Winsnes, Kåresen) har senere utarbeidet et notat og brev som er sendt til alle stortingspolitikere som viser at med den alternative løsningen kan man bygge et fint lokalsykehus for alle bydelene i Groruddalen uten å måtte kjøpe dyr tomt fra en privat eiendombesitter. Og i motsetning til OUS/HSØ alternativ kan man med dette alternativet ha lokalsykehuset ferdig allerede i 2026 i motsetning til OUS/HSØ alternativet hvor det først vil være ferdig i 2034.

Arbeidsgruppens alternativ (Aker-Ullevål) innebærer minst 20 mrd. kroner mindre i investeringer enn Aker-Gaustad alternativet og vesentlig lavere årlige driftskostnader.


Den «belysning» som HSØ nylig fremla av Ullevålalternativet er dessverre basert på feilaktige forutsetninger og er etter min mening helt uegnet som et beslutningsgrunnlag i en så stor og viktig sak.

Nå må dere som de øverste ansvarlige politikere sørge for at Aker-Ullevål-alternativet fra arbeidsgruppen utvikles videre i en konseptfase slik at det kan gjøres en REELL vurdering FØR det tas endelige beslutninger om sykehusutbyggingen i Oslo. I motsatt fall risikere vi 20 milliarder i feilinvesteringer i sykehusbygg som svært få vil ha.

Vennlig hilsen Per H. Christiansen
Siviløkonom, statsviter og leder av Bydelsutvalget i Nordre Aker (H)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...