Kjære Sporveien, vi blir så svette av trikken!
KOMMENTAR: – Er det meningen av vi skal kle av oss, når vi kommer inn på trikken?
Publisert: 17.09.2018 kl 10:14
Sist oppdatert: 17.09.2018 kl 11:30
Et kjapt googlesøk viser at dette er ikke noen ny problemstilling, det at det kan oppleves vel hett på trikken.
Selv tar jeg ikke veldig ofte trikken, men veldig ofte når jeg tar trikken, er det varmt inne på trikken. Jeg har sjekket litt rundt, dette virker heller ikke å være aldersbestemt.
Verstingeksempelet er vinterstid, i fullt firsprang med boblejakke eller kåpe for å rekke trikken, og så ramle rett inn i 25 - 30 varmegrader!
Jeg spør, som kollektivbruker gjorde for seks år siden til Ruter:
«Nå som vinteren nok en gang er i anmarsj, hvorfor er det alltid så varmt på trikken? Bussene er ok, t-banen er ingen problem, men på trikken er det altfor varmt, det mangler bare solkrem og strandstoler. Med vennlig hilsen Svett Kollektivjeger.»
Nå skal det sies at også bussene har fått gjennomgå om varme, i sommer.
En annen skriver på nett: «Badstue to ganger om dagen er slitsomt.»
Den gangen, i 2012, svarte Ruter blant annet følgende: Hvis man opplevde det varmt på trikken, var det lurt å gi beskjed til fører, eventuelt ta vognnummeret (står foran og bak på trikken), og gi beskjed til oss. Trikken kan da bli sjekket på verksted.
Min yngre kollega beskriver tirsdagens trikketur fra Kjelsås slik, den dagen regnet det mye og var uggent ute. Altså med andre ord, tirsdag gikk de færreste av oss med bare t-skjorte:
– Det var grusomt varmt. Jeg måtte sette meg på det ytterste setet for ikke å være helt inntil der varmen kommer ut. Trikkeføreren satt i t-skjorte, men vi som kommer inn har jo på oss mer klær. Det blir altfor stor forskjell. Gruer meg til vinteren, da blir det enda større temperaturforskjell ute og inne på trikken. Kanskje minus 10 grader, lue, skjerf, kåpe og tykk genser .Og så kanskje rett inn på trikken i 25 - 30 varmegrader! I løpet av tre stopp blir det nok veldig svett!
Men det er kanskje ikke enkelt, når det kun er en «på» og «av»-bryter?
– Sesongen vi er inne i er krevende værmessig. Morgenen er gjerne relativt kjølig, før det kan bli mer behagelige temperaturer litt senere ut over dagen. Til dette hører også at føreren sitter relativt skjermet fra klimaanlegget i kupeen, og at varmeapparatene våre har to posisjoner – «på» og «av», svarer kommunikasjonsansvarlig Jan Rustad da jeg tar kontakt. – Da er det fort gjort for en travel fører at det ikke blir tatt løpende vurderinger av temperaturen i kupeen. Samtidig er det også sånn at det på regntunge, eller svært kalde dager er nødvendig å varme kupeen til et nivå der vinduene ikke dugger igjen. En full trikk, med 150 til 200 passasjerer produserer også store mengder kondens som kan gjøre dette til en utfordring.
Legger Sporveien til.
Og Rustad har helt rett: Det er sikkert store forskjeller oss passasjerer i mellom, hvor varmt vi ønsker å ha det på trikken.
Men kan vi si fra til noen, når det blir for hett på trikken?
– Det er føreren som kontrollerer varmen om bord, og det er selvsagt rom for å si fra dersom det blir ubehagelig varmt.
Men da må jo sannsynligvis trikkereisen være litt lang da, skal man oppleve merkbar temperatursvingning i løpet av samme trikketuren.
Men det er håp om mer fleksibel temperaturinnstilling på trikken - i fremtiden:
– På de nye trikkene som blir satt i bestilling i høst, vil det være en helt annen og mer tidsmessig konstruksjon. Uten at alle detaljene er kjent vil det etter alt å dømme bli mulig med en bedre regulering av varmen på dem når de kommer i trafikk, ifølge Sporveien.
Men det kan være vi må svette mer på trikken, kanskje helt til 2024 (!):
– Slik tidsplanen ser ut nå vil de to første testsettene ankomme på ettervinteren 2020. Når utprøvingen er gjennomført vil serieproduksjonen starte og vognene bli satt i trafikk etter hvert som de ankommer. Den siste av dagens trikker skal da tas ut av trafikk sent i 2024.
LES OGSÅ: Toasten tok kaka - hva tror du den kostet?
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!