Nordre Aker Budstikke

Kjærlighet, historie og drittsekker vi blir glade i

PRØVER: Bilde fra prøvene i kirkeruinene i Maridalen tidligere denne uken. Foto: TORUNN LØVEID

– Det er bare spelene som tør å fortelle de store historiene, sier Maridalsspillet-regissør Mads H. Jørgensen. Han beskriver årets oppsetning som «”Walking dead” møter ”Game of Thrones”, ispedd litt ”House of Cards”».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2015 kl 13:11

MARIDALEN: Årets utgave av det tradisjonsrike spelet i Margaretakirke-ruinene i Maridalen har premiere 11. august. Oppsetningen har fått navnet I Marias skygge, og er skrevet av regidebutanten.

Mads H. Jørgensen, kjent for roller i blant annet Kodenavn Hunter, Neste Sommer og Jonny Vang, har vært skuespiller i Maridalsspillet de tre siste årene. I år har han tatt på seg regihatten.

Les også: Nok er Nok! Nå skal de bort - brunsnegle-kickoff på mandag!

– Det er spennende å ha regien på Maridalsspillet, og få lov til å fortelle store historier. Spelene, kanskje ved siden av musikaler, er de eneste som tør å ta tak i store tematikker. Enkeltmenneskenes plass i historiske omveltninger.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden din. Følg Nordre Aker BUdstikke på Facebook!

Nyskrevet skuespill

REGISSØR: Mads Henning Jørgensen. Foto: MARIDALSSPILLET

Mange forbinder Maridalsspillet, som ble etablert i 1974, med Carl Fredrik Engelstads triologi Tre Maridalsspill, bestående av Kirkebyggeren, Svartedauen og Kirkesølvet.

Fjorårets oppsetning Grip var bygget på Engelstads stykke Kirkebyggeren, og selv om I Marias skygge er nyskrevet, forlater den ikke opphavsmannens univers.

Brytningstid og kjærlighet

Handlingen utspiller seg i Maridalen i 1253, i brytningstiden mellom åsatro og kristendom. I Maridalen utspiller det seg en kjærlighetshistorie mellom Hallvar og Ragnhild.


– Vi møter persongalleriet fra Kirkebyggeren, og rammen er fortsatt at det skal bygges kirke i Maridalen. Men det psykologiske aspektet ved historien og mellommenneskelige relasjoner; deres kjærlighetsforhold og hemmeligheter, har denne gangen større plass enn konflikten mellom norrøn tro og kristendommen, forklarer Jørgensen.

LES OGSÅ: Bekymringsmelding etter boligbrann: I ett år har det sett sånn ut hos naboen

Store historier

I MARIAS SKYGGE: Blant aktørene ser vi her Markus S. Tønseth (foran), med Anne Marthe Lund Engnes og Madeleine F. Røseth (rett bak), og Ivar Christiansen (helt til venstre). Foto: TORUNN LØVEID

Og vi ber ham utdype referansene til de populære tv-seriene.

– Det går jo nettopp på det at de forteller store historier, sier Jørgensen.


I Walking dead kommer fortiden tilbake og snakker til oss gjennom dem som har levd før, mens Game of Thrones’ parallelle verden til vår egen virkelighet blander menneskehetens faktiske historie med fiksjonsberetninger.

På samme måte tar I Marias skygge seg kunstnerisk frihet når den forteller ‘sannheten’ om den tiden handlingen utspiller seg i.

– I valget mellom helt korrekte historiske detaljer og den gode fortellingen, er det detaljene som må vike, sier spel-regissøren.

En likandes drittsekk

Det store persongalleriet henter nemlig inspirasjon fra House of Cards.

– Også hos oss er det enkeltmenneskers historier som ulmer i bakgrunnen, uten at alle trådene nødvendigvis blir nøstet opp, sier han.


En av hovedpersonene, presten Sira Viljalm sammenlikner regissøren med House of Cards-karakteren Francis Underwood.

– Sira Viljalm i Markus Scarth Tønseths skikkelse er på samme måte en drittsekk vi likevel blir litt glade i.

Her kan du lese anmeldelsen av Maridalsspillet 2015!

Raushet i Maridalen

I oppsetningen medvirker noen få profesjonelle skuespillere sammen med en stor mengde engasjerte lokale frivillige aktører, både på og bak scenen. Slik Maridalsspillet «alltid» har blitt drevet.

– Hvordan har du blitt tatt i mot i dalen, og i en oppsetning som så mange har et forhold til?

– Jeg har bare opplevd raushet i Maridalen og blitt tatt i mot med åpne armer, svarer Jørgensen, og presiserer at alle aktørene har svært viktige roller for det ferdige resultatet.

– De kaster seg ut i det, med masse spilleglede, og det er kjempegøy! Vi blir hele tiden minnet på hva dette egentlig handler om: Å være sammen og ha det gøy og at alle skal trives i ensemblet. Det er jo hele «forretningsmodellen» bak en oppsetning som dette.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...