Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kjelsås-alpinisten Sander (14) er ett av landets råeste skitalenter

STORTALENT: 14-åringen Sander Steen Olsen fra Kjelsås Alpin trener knallhardt for en dag å bli best i verden med ski på beina. Han kommer til å være på ski så å si hver helg frem til påske. Foto: PÅL MAGNUS TØMMERVOLD/KJELSÅS ALPIN

Nå får eneren de beste tipsene fra en suksesstrener, en tidligere barnestjerne og skikongen Aksel Lund Svindal (32), som kan bidra til å realisere ungguttens drømmer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2015 kl 10:33

KJELSÅS: – Det beste rådet jeg kan gi, er å kjøre masse på ski, forteller Aksel Lund Svindal til Nordre Aker Budstikke.

Romerikingen, som om dagen befinner seg på nordamerikansk snø, er tidenes mestvinnende norske alpinist i verdenscupen – og er naturlig nok blant stortalentet Sander Steen Olsens største forbilder.

Aksel trente mye

GIR RÅD: Aksel Lund Svindal er med tiden blitt alpinsirkusets beste fartsløper, og vet hva som skal til for å slå gjennom. FOTO: CHRISTIAN JANSKY, CREATIVE COMMONS LISENSIERT

MEN, for én dag å skulle bli verdens beste alpinist, må en ambisiøs tenåring være forberedt på å gi slipp på deler av det karakteristiske livet som ungdom.

– Jeg var mye på ski. Tror de jeg gikk sammen med på ungdomsskolen, trodde jeg ikke hadde venner. Jeg var nesten aldri med på noe etter skolen. Men hadde jo masse venner på trening, sier olympia- og verdensmesteren fra Kjeller og NeRo Alpin.

Og selv om enkelte sportskommentatorer på statskanalen tidvis forvekslet navnet Svindal med navnet til fotballspilleren Tommy Svindal Larsen senhøsten 2001, er det nok de færreste som i dag kaller den meritterte skikjøreren for Aksel Svindal Larsen.

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal har merket seg hva som gjøres i Kjelsås: – Har hørt at det er veldig bra gass

Også Sander har vunnet alt – så langt…

På samme tid som alpinisten Svindal begynte å konkurrere med de store gutta i verdenscupen, kom 2001-modellen Oscar Aleksander, kjent som Sander, til verden. I dag kan 14-åringen, uten sammenligning for øvrig, se tilbake på flere sterke resultater.

BARMARKSTRENING: Det blir mange timer med styrketrening når snøen er borte. Foto: PÅL MAGNUS TØMMERVOLD

Den skifrelste gutten har vunnet alt som er å vinne her til lands for aldersgruppen. Det gjør at han spås en alle tiders alpinfremtid.

Karrierens foreløpige høydepunkt kom i fjorårets sesong, da han og en jevnaldring fra Kongsberg ble plukket ut av Skiforbundet til å representere Norge i et prestisjetungt og internasjonalt renn – Pokal Loka – for yngre juniorer i Slovenia.

– Det kuleste minnet fra skibakken så langt er ikke en spesifikk seier, men å få være med der, sier Korsvoll-gutten.

Målene for fremtiden er i hvert fall krystallklare. Smilende i gymsalen ved Kjelsås skole etter endt styrkeøkt, forteller han hvilke ambisjoner han har som alpinist.

– Det er å bli verdensmester gjennom å trene mest og best. Jeg er motivert, men vet samtidig at det skal mye til, sier Sander som i dag også er aktiv fotballspiller for ett av Kjelsås’ guttelag.

Tekniker

Mye på grunn av anatomien og skiteknikken sammenligner 14-åringen seg med det største forbildet, Henrik Kristoffersen (21).

– Det er kult å se på Aksel, fordi fart er gøy! Men det er slalåm og storslalåm jeg liker best. Kristoffersen har bevist at man kan bli god uansett størrelse, sier Olsen.

Deler av inspirasjonen får Sander gjennom å studere det unge idolet på Youtube.

– Å reise rundt i verden og stå på ski virker dessuten veldig gøy. Da vil jeg oppleve mye og få mange nye venner, sier det unge stjerneskuddet som gjør så godt han kan med å ta vare på dagens venner.

– Jeg prøver å være med kompiser i helgene, men på ukedagene blir det litt vanskelig med tanke på all treningen, forteller Sander, som påstår det pr. dags dato ikke gir økt oppmerksomhet blant jentene å være god på ski.

– Hva håper du vi finner om vi googler navnet ditt om ti år?

– Mange artikler om meg som alpinist, der det også kommer frem at jeg har vunnet krystallkula for å ha seiret i verdenscupen sammenlagt, sier Sander.

DREAM TEAM: Sander trenes av pappa Arild (t.v). Foto: PÅL MAGNUS TØMMERVOLD

Han trenes i dag av sin far og primus motor i Kjelsås Alpin, Arild Olsen. Duoen blir fra flere hold beskrevet som et «dream team».

– Det viktigste nå er at han får eierskap til egen utvikling, at det er hans greier det han driver med. Jeg må på min side få ham til å tenke langsiktig i alt han gjør.

– Det er i menneskets natur å tenke kortsiktig, vinnerne er derimot de som klarer å ha et langsiktig perspektiv. Med stor variasjon i treningen og mye skadeforebyggende arbeid kan han nå langt, sier pappa Arild.

LES OGSÅ: I 2014-sesongen var Sander suveren. Her gikk han til topps i Trollvann

Kan få samme trener som et av forbildene

Sønnen forteller han vurderer å gjøre som Lund Svindal, når han i 2017 blir nødt til å velge videregående skole: Nemlig svinge seg fil Trøndelag for å begynne på Oppdal skigymnas.

Da vil han etter all sannsynlighet komme under vingene på en av trenerne som har vært med på å få frem en av Sanders inspirasjonskilder

Hallgeir Vognild var nemlig hovedtreneren som reiste rundt med pur unge Aksel og europacuplaget i to år rundt årtusenskiftet, etter at trenerkollega Per Erik Vognild hadde hatt ansvaret Kjeller-gutten de to første årene ved gymnaset.

DYKTIG TRENER: Hallgeir Vognild er en anerkjent alpintrener i miljøet. Foto: PRIVAT

– Jeg forstod tidlig i 1. klasse at han ville bli god. Han var smart og nysgjerrig, hadde vinnervilje og var alltid positiv. Enkel og effektiv teknikk – og meget bra «slipp» i skiene, sier Hallgeir Vognild som i nyere tid har vært med på å få frem Ragnhild Mowinckel til å bli en dobbelt verdensmester for juniorer – og til nå å være en sentral del av det norske verdenscuplaget.

Den populære treneren forteller at han allerede har lagt merke til Kjelsås-løperen Sander.

– Han ser ut for å ha det veldig gøy der han hører til. Han kjører bra på ski og virker tøff, sier Vognild.

– Tren mest av alle

Overfor Sander kommer han med flere av de samme rådene som sin tidligere læregutt (Aksel) og pappa Arild.

– Vær nysgjerrig, og studer sporten vedrørende teknikk og fysisk trening. Sørg for å trene med andre som vil det samme! Ha det gøy, og tren mer enn «de andre», lyder oppfordringen fra Vognild.

Den tidligere landslagsalpinisten og norgesmesteren Åne Sæter (40), med en 8. plass som bestenotering i et verdenscuprenn i 1996, måtte på samme måte som Sander også leve med stempelet «barnestjerne» som unggutt.

Oppdalingen deler velvillig nyttige erfaringer han gjorde i satsingen.

– Mine beste råd til en 14-åring er den vanlige floskelen at man skal ha det gøy når man trener, og hvis det ikke er gøy må man rett og slett finne ut hva som er gøy, og forandre treningen dertil. Men husk at hvis du skal bli best på ski, må du kjøre mer på ski enn alle andre. Slik er det faktisk bare, sier Sæter.

– Mange gir seg for tidlig

TIDLIGERE BARNESTJERNE: Åne Sæter fra Oppdal ble spådd en lysende karrière i verdenscupen, men stabiliserte seg aldri toppen. Foto: PRIVAT

Den dag i dag henger det for øvrig fortsatt et bilde i glass og ramme av den pensjonerte alpinisten i idrettshallen i Oppdal, fra tiden han nesten holdt på å slå gjennom.

– Jeg håper fokuset til alpinister generelt kan dreies i en retning som maner til tålmodighet. Det er så utrolig mange talenter som gir seg så altfor tidlig. Det er aldri stress med å bli god eller ikke, så lenge motivasjonen dreier seg om å dekke behovene for å nå mål, sier Sæter.

All innsats og trening vil likevel ikke være forgjeves, skal vi tro ett av tidenes største norske skitalenter, som aldri lyktes med førstepuljekjører i World Cup.

– Bagasjen, som man har med seg etter opplevelser som alpinist, er livsviktig uansett. Alpint er en naturlig del av pre-programmeringen for å bli et suksessrikt menneske. I tillegg skaffer man seg mentale forankringer av opplevelser som gjelder helt til man kommer i demensalder, sier Sæter, som lenge var jevnaldringen Hans Petter Buraas’ (OL-vinner i 1998, journ.anm.) erkerival.

LES OGSÅ: – Det var ekstra stas å seire over Northug

Misset besiktigelse med Aksel

Den tidligere kraftpluggen sliter imidlertid med å plukke ut sine beste opplevelser fra verdenscupsirkuset.

– Jeg har faktisk så mange gode opplevelser at det er vanskelig å plukke noen særskilt, men solskinnsdager med utfor i St. Moritz og St. Anton skal jammen være verdt å nevne, sier Sæter – og nevner ett minnerikt øyeblikk som mentor for Aksel, da sistnevnte var fersk på laget.

– Vi tenkte at det var lurt for ham å henge med meg gjennom en dag med utfor, for at han skulle få mange gode innspill. Det var smart det, helt til vi ikke rakk besiktigelsen og kjørte i blinde over alle kanter i St. Moritz, sier Sæter.

– Utholdenhetstrening er viktig

PÅ TOPP: Sander i Trollvann i forrige sesong, etter et renn han selvfølgelig vant. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nå oppfordrer han Sander til å trene mye de neste årene som alpinist,

– Jeg ble ganske enkelt god på ski av meg selv da jeg kjørte ekstremt mye på ski. Jeg ville likevel ha trent mer, og fokusert mer på utholdenhet. Dette er mye viktigere enn hva folk generelt aner, sier Sæter.

Mannen, som kan vise til en haug med pallplasseringer i FIS-renn, mener derfor å ha forklaringen på hvorfor han aldri ble en internasjonal alpinstjerne.

– Jeg ble generelt for sent moden i forhold til allmennheten rundt viktigheten av det å trene, sier Sæter som kjørte sitt siste verdenscuprenn på Kvitfjell i 2001, omtrent da Sander ble født.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...