Nordre Aker Budstikke

«Kjelsås-nissen» er død

Fred Johnny Osther, her fotografert i forbindelse med rullatorløpet på Myrer i september 2016. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fred Johnny Osther døde 2. august 2018.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2018 kl 17:03

KJELSÅS: Osther, som bodde i omsorgsboligene i Hareveien på Myrer, ble 77 år gammel.

Mange vil huske Osther som «Kjelsås-Nissen». Mangeårig deltaker i Santa Wintergames, og omreisende nisse på julaften til folk som ønsket besøk.

Norway Cup

Osther var også formann i håndballgruppa i Bækkelagets Sportsklub (BSK) fra slutten av 50-tallet og til 1972.

– Vi arrangert Oslo Cup i håndball, fra 1965. Etter Oslo Cup i 68 foreslo jeg å starte en fotballturnering. «Er du gæren?» sa folk. I BSKs jubileumsbok ble jeg omtalt som «Mannen med de ville ideer», sa Osther i et intervju med Nordre Aker Budstikke i forbindelse med 75-årsdagen hans i 2016.

Hans "ville idé" ble til verdens største fotballturnering – Norway Cup, arrangert første gang i 1972. Osther var leder for turneringen i fire år.

Nisser og magi

Osther i (jule)grenen sparkstøtting under Santa Wintergames i Tynset i januar 2017. Foto: Nils Bakke (Arkivfoto)

Bare 13 år gammel hadde han sitt første oppdrag som julenisse, i et familieselskap. Som tenåring jobbet han i farens Norway Magic Studio i Fredrikstad. Han var også med på å grunnlegge Magisk juniorsirkel i 1959.

Dermed var et livsløp lagt, som har inneholdt trylling, håndball, drømmen om en fotballturnering, og selvfølgelig flere tiår som julenisse.

– Rekorden min på én og samme julaften er 14 besøk, fortalte Osther i 2016.


Som Coca-cola-nisse turnerte han Norge på tvers hver desember fra 1999 til 2008. På kjøpesentere og i butikker. Men kommersen rundt brusgiganten var han aldri opptatt av.

– Mitt ønske har alltid vært å glede barn, det har vært det viktigste i alt jeg har gjort, har Osther sagt.

Les hele intervjuet Nordre Aker Budstikke gjorde med Osther i forbindelse med 75-årsfeiringen hans, her.

Øystein Rikheim Sundelin, styreleder Bækkelagets Sportsklub/Norway Cup, har skrevet et minneord over Osther i Nordstrands Blad. Det kan du lese i sin helhet her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...