Nordre Aker Budstikke

Kjelsåsjenta har blitt UNICEF-ambassadør!

Penelope Lea skal sammen med UNICEF kjempe for klimaet og barns rett til å si sin mening og bli hørt. Foto: Unicef

«Klimakampen er en kamp for barns rettigheter, trygghet og barns fremtid.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2019 kl 10:19

KJELSÅS: 15 år gamle Penelope Lea blir den første klima- og miljøaktivisten som noensinne er valgt som UNICEF-ambassadør. Det melder UNICEF i en pressemelding. Ett av målene er å kunne påvirke beslutningstakere til å handle umiddelbart for å stoppe klimaendringene og bekjempe konsekvensene.

Nordre Aker Budstikke har omtalt Penelope Lea og hennes miljø og klimaengasjement flere ganger tidligere.

Frivillighetspris

Blant annet vant Penelope Frivillighetsprisen 2019, og ble omtalt slik: «Penelope er bare 14 år, men ingen nykommer i frivilligheten. Hun har et brennende engasjement og inspirerer andre unge til å engasjere seg. Penelope viser at det å ytre sine meninger er viktig - og hun blir lyttet til. Hun ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo som 11-åring og leder nå Barnas Klimapanel. Hun har holdt appeller på FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka, på fjernsyn og på Miljøagentsamlinger. Penelope står på, enten hun møter statsministeren eller plukker plast på stranden. Hun er et godt og unikt eksempel på miljøaktivisme.»

– Klimakampen er en kamp for barns rettigheter, trygghet og barns fremtid. Alt det grunnleggende vi trenger for å leve. UNICEF arbeider for barn over hele verden, og jeg er utrolig glad for å få jobbe sammen med dem, sier hun selv pressemeldingen.

Penelope Lea. Foto: Arkiv Nordre Aker Budstikke/skjermdump Frivillighet Norge

– Verdens største hjelpeorganisasjon i ryggen

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, peker på at klimaendringer er en sak som angår alle nåtidens og fremtidens barn.

– I dag er barn og unge blant de som tydeligst ser de enorme utfordringene og de nye mulighetene som ligger foran oss. Vi gjør klokt i å lytte til dem. Barna er bærere av vår felles fremtid, og her ligger kjernen i UNICEFs oppdrag – å løfte frem barnas stemmer og kjempe for deres rettigheter. Barn som er modige nok til å kjempe for det de tror på, slik som Penelope Lea gjør, skal vite at de har verdens største hjelpeorganisasjon i ryggen. Ved å velge henne til vår ambassadør, håper vi å inspirere flere barn til å ytre sine meninger, sier Viken.

Penelope Lea og generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. Foto: Unicef

Hver eneste dag møter UNICEF utfordringer forårsaket av klimaendringer. Naturkatastrofer, tørke, oversvømmelser og luftforurensning er alvorlige problemer som påvirker millioner av barn over hele verden. Vi så dette tidligere i år med syklonen Idai i Mosambik, og vi så det nå nettopp på Bahamas. UNICEF skal gjøre mer for barna som påvirkes av klimaendringene, ikke bare i form av nødhjelp, men også ved å være en del av løsningen.

– Usolidarisk

Lea peker på at vi må alle jobbe sammen for å stanse klimaendringene. Hun kaller det en soladiritetskamp.

– Men klimaendringer treffer så usolidarisk. De treffer oss alle. Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer. Det handler om innstilling nå. Vi må skape samhold og tørre å ta inn over oss den situasjonen vi er i. Så må vi handle, sier hun.

Viken mener Lea har en fantastisk evne til å nå gjennom både til barn og voksne.

– Hun er uredd, ambisiøs og ekstremt kunnskapsrik. Hun er en inspirasjon for veldig mange, blant andre meg. Jeg gleder meg til samarbeidet og til hva vi kan få til sammen, sier generalsekretæren.


– I år feirer vi FNs barnerettigheters 30-årsjubileum. Da passer det veldig godt å få en ung engasjert stemme som Penelope Lea på laget for å bidra til at barn i Norge virkelig blir tatt på alvor.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...