Nordre Aker Budstikke

Klaget på «vesentlig mangel» - trakk reklamasjon

Det var på denne banen, Kringsjå kunstgress 3, feilene ble oppdaget. Foto: Christian Fredrik Borg

– Dette er mangler som kunne ha vært oppdaget tidligere, sier prosjektlederen i Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KRINGSJÅ: Overtakelsen av den sørligste fotballbanen på Kringsjå var i juni 2017. Først i juni i år, fire år senere, avdekket Bymiljøetaten flere påståtte feil med banen. Det går frem av reklamasjonen, som Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til.

– I forbindelse med søknad om ferdigattest oppdaget Bymiljøetaten avvik mellom krav fra Vann- og avløpsetaten og utført arbeid. Det ble oppdaget én vesentlig mangel som ville gjøre at prosjektet ikke fikk ferdigattest, sier prosjektleder Synnva Ullensvang i Bymiljøetaten.

Dette var en overvannskum som ikke var utført med virvelkammer i en ny kum, som var den forhåndsgodkjente løsningen fra Vann- og avløpsetaten.

Det var på denne banen, Kringsjå kunstgress 3, feilene ble oppdaget. Foto: Christian Fredrik Borg

– I tillegg var det noen mindre mangler som ikke er å anse som vesentlige, men som også ble reklamert på samtidig.


Blant de mindre feilene var hull som hadde blitt laget ved hjelp av slegge i stedet for kjerneboring og pakninger.

Ikke uvanlig

Bymiljøetaten fikk ikke tilbakemelding på reklamasjonen og purret. Tross to forsøk på e-post og ett på telefon svarte ikke selskapet. Bymiljøetaten bekrefter overfor Nordre Aker Budstikke at selskapet ikke har respondert på henvendelsene deres.

28. juni trakk Bymiljøetaten reklamasjonen.

– Hvorfor ble reklamasjonen trukket?

– Juridisk er det slik at man i entreprisekontrakter må reklamere med ugrunnet opphold for å ikke miste sin rett til å reklamere. Bymiljøetaten sendte derfor en reklamasjon for dette forholdet straks manglene ble oppdaget. Dette gjør at reklamasjoner noen ganger blir trukket, etter at man har jobbet videre med saken, svarer prosjektleder Ullensvang.


Det er den sørligste banen på Kringsjå som ble rehabilitert i 2016 og ferdigstilt i 2017.

– Ikke påvirket

Hun peker på to grunner til at reklamasjonen, som begge gjelder kummen, ble trukket:

  • Vann- og avløpsetaten har i sin forhåndsuttalelse stilt krav om virvelkammer i utslippskum. I forhåndsuttalelsen gir etaten en påslippstillatelse til Sognsvannsbekken som er større enn tilsiget fra rør inn i denne kummen. Derfor har de nå frafalt kravet om virvelkammer.
  • Etter at reklamasjonen ble sendt har Bymiljøetaten foretatt en fornyet vurdering av om fravær av virvelkammer utgjør en mangel i henhold til entreprenørens kontrakt. Konklusjonen er at det ikke utgjør en kontraktsmessig mangel. Utbedringsansvaret for virvelkammeret bortfaller følgelig.

– Hvordan har selskapets manglende svar påvirket beslutningen om å trekke den?

– Det har ikke påvirket beslutningen om å trekke reklamasjonen. Det var riktig å trekke reklamasjonen, fastslår Ullensvang.


Det var på denne banen, Kringsjå kunstgress 3, feilene ble oppdaget. Foto: Christian Fredrik Borg

Vet ikke hvorfor

– Hva har skjedd med de andre feilene på banen som ble inkludert i reklamasjonen?

– Dette er mangler som kunne ha vært oppdaget tidligere, og det er følgelig for sent å reklamere. Bymiljøetaten har derfor også trukket reklamasjonen for de øvrige manglene.

– Når burde feilene blitt oppdaget? Hvorfor ble det ikke oppdaget tidligere?

– Da dette er noe tid tilbake, har vi dessverre ikke førstehåndskunnskap om hvorfor disse manglene ikke ble oppdaget tidligere i akkurat dette prosjektet, svarer etaten på spørsmålene.

– Mye bruk

Bymiljøetaten understreker at de har innført tiltak i økende grad etter at den siste banen på Kringsjå ble ferdigstilt. Det er mer tilstedeværelse på anleggsplass, økt bruk av byggeledelse og høyere krav til dokumentasjon på utført arbeid fra entreprenørene.

Prosjektlederen påpeker at banen fungerer slik den er bygget. Manglene regnes derfor ikke for å være vesentlige.

– Banen har mye bruk og er godt mottatt av brukere og klubben, og har fungert som vi forventer av en ny kunstgressbane.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...