Klar beskjed, fra skolevei til Rådhuset: Nå trenger vi hjelp!

FAU-leder ved Kringsjå skole, Line Fiskerstrand Blekeli og FAU-representant Cathrine Moksness fikk full støtte i bydelsutvalget om tiltak for å sikre skoleveien forbi Kringsjå, Nordberg og Elverhøy skoler, da de stilte opp i åpen halvtime i bydelsutvalget - her fra i fjor. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV
– I lang tid har vi forsøkt å gjøre noe på egenhånd. Vi har jobbet opp mot Bymiljøetaten og bydelsutvalget for å sikre en tryggere skolevei for 1000 barn til de tre skolene, sa FAU ved Kringsjå skole, og ba om hjelp til å løfte saken over og forbi Bymiljøetaten.
Publisert: 11.09.2020 kl 14:30
Sist oppdatert: 16.10.2020 kl 08:53
KRINGSJÅ: Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) på Kringsjå skole har kjempet lenge for tryggere skolevei i Sognsveien, som også brukes av Nordberg- og Elverhøy-elevene.
De har spilt inn trafikksikkerhetstiltak til Bymiljøetaten over flere år. Men det Bymiljøetaten så langt har sagt at de skal forbedre, er overgangen fra t-banen og over Sognsveien mot Kiwi-butikken - med et gjerde for å sluse folk mer samlet over rumlefeltet på stedet.
Onsdag var det klart for digital deputasjon på Rådhuset. FAU har samlet inn flere enn 300 underskrifter for å få løftet skoleveisaken til bystyret.
Først var det bystyrets miljø- og samferdselsutvalg som skulle høre på Kringsjå FAU, representert ved leder Line Fiskerstrand Blekeli og FAU-medlem Cathrine Moksness. Førstnevnte startet:
– I lang tid har vi forsøkt å gjøre noe på egenhånd, gjennom de kanalene vi har i FAU. Vi har jobbet opp mot Bymiljøetaten og bydelsutvalget for å sikre en tryggere skolevei for 1000 barn til de tre skolene. Farten er for høy i Sognsveien. Veien er ikke dimensjonert for å bruke den i den anledning elevene nå gjør.
Et gjerde
Hun nevnte også diverse innspill til Bymiljøetaten, på kortsiktige hastevedtak. Men som nevnt er det kun gjerdet ved rumlefeltet som Bymiljøetaten har respondert på så langt langs skoleveien i Sognsveien, forbi tre skoler.
Fiskerstrand Blekeli påpekte også at det er flere måneder siden nevnte gjerde ble varslet av Bymiljøetaten.
Denne uka er ikke gjerde, men sperringer satt opp ved rumlefeltet.
Tusenvis
Det ble også nevnt nestenulykker og én reell ulykke i veien i år. I tillegg til skoleelevene, så er også veien adkomst til 4000 studenter som bor i Kringsjå studentby og 3500 Lyn-medlemmer; fotball og ski i idrettsparken. I tillegg er det trafikk til og fra markaporten ved Sognsvann og utfartsparkeringen der.
– Vi har prøvd å få til en fartsreduksjon i veien, noe vi har tatt opp med Bymiljøetaten gjentatte ganger. Vi opplever stor støtte fra våre lokalpolitikere, men får ikke gjennomslag hos Bymiljøetaten, som blant annet melder tilbake til oss at foreldrene må slutte å kjøre barna til skolen. Men det er mange andre som også benytter denne veien, sa også Fiskerstrand Blekeli.
Hun viste også til fartskontrollen Bymiljøetaten selv avviklet for en tid tilbake, som viste at flere holdt høyere hastighet enn det som er tillatt i veien, 40 km/t. FAU vil ha høyste tillatte hastighet satt ned til 30 km/t.
Les også:
Foreslår bru
Cathrine Moksness fortsatt der Fiskerstrand Blekeli slapp:
– Retten til en god barndom handler også om retten til en trygg skolevei. Vi har trua på lokaldemokratiet, men nå trenger vi hjelp! Det er tverrpolitisk enighet om at hastigheten i veien må ned, men den politiske viljen stoppes av kommunens fagetat, sa Moksness, som også lanserte et langsiktig forslag:
– Vi tenker også mer langsiktig, se fremover. Barna må bort fra veien. Derfor trenger vi en bru over Sognsveien. Det vil også binde bydelene sammen, sa blant annet Moksness, og fortsatte:
– Skoleveien skal oppleves som trygg og trivelig. Vi vil også minne om én ting; det å ikke ta et valg, er også et valg, og vil føre med en uakseptabel risiko i denne saken.
Neste stopp for innspillet fra Kringsjå FAU er Oslo bystyre.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!