Nordre Aker Budstikke

Klar, ferdig, gå – og sykle!

Slik ser det ut fra Ullevaal stadion, 2. mai. Foto: Kristin Tufte Haga

Et midlertidig busskur gjør at den mest trafikerte rampen på den nye gang- og sykkelbrua på Ullevål ikke har åpnet som planlagt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 11:53

ULLEVÅL: 1. mai var satt som den "offisielle" åpningsdatoen for gang- og sykkelbrua som erstatter den gamle røde, over Ringveien ved Ullevål stadion. Arbeidene har pågått i lang tid, og i april åpnet noen av rampene til brua, som er 6,5 meter bred og har egne felt for gående og syklende – den er i omfang noe helt annet enn den gamle.

Den nye brua har egne felt for gående og syklende. Foto: Kristin Tufte Haga

Universell uforming

Prisen for brua, som bygges av Statens vegvesen, skal være rundt 300 millioner kroner.

– Den er bredere fordi det nå blir egne felt for både gående og syklende, den får et tett dekke og belysning integrert i rekkverket. Sammen gir dette både gående og syklende en større trygghetsfølelse, forenkler vedlikehold av brua og er bedre rustet til å håndtere store folkemengder i forbindelse med arrangementer på Ullevaal stadion, har prosjektleder i Statens vegvesen, Anders Aaram, tidligere fortalt Nordre Aker Budstikke.

Og grunnen til at rampene nå er lengre enn tidligere skyldes ifølge Aaram at det blir lavere stigning tilpasset universell utforming.


– Det igjen betyr at den blir bedre å bruke for flere.

Stengt fra vest

Brua har "armer" over Ring 3 – fra Sognsveien ved Blindern vgs. i nord, til retning t-banen i sør. Det går også ramper langs ringveien fra Ullevaal stadion i øst, over på- og avkjørselen fra Sognsveien til Ring 3, og ned langs Sogn Hagekoloni i retning vest.

Ny bru over Ring 3 ved Ullevål. Slik skal den ifølge illustrasjonen se ut når den er helt ferdig. Foto: EFLA / BEaM

Nå er feltene for gående og syklende malt opp, og rampene åpne – bortsett fra den som går i vestlig retning ned mot kolonihagen.

– Her har vi valgt å vente med å åpne til vi kan legge hele sykkelveien tilbake i opprinnelig trasé, sier prosjektleder Aaram til Nordre Aker Budstikke 2. mai.


Fortsatt er den vestlige rampen langs ringveien, i retning kolonihagen, stengt. Foto: Kristin Tufte Haga

På den østlige siden, ved Ullevaal stadion, mangler det nemlig asfalt på et omlag 20 meter langt strekke, samt at det midlertidige busskuret, som sperrer halve sykkelveien, ennå ikke er fjernet.

Dermed er rampen fra vest fortsatt stengt, for å hindre at det store antallet transportsyklister fra vest langs ringveien skulle havne i bunnen av den dårlig sykkeltilrettelagte østlige rampen.

Rampen i retning øst, mot Tåsen langs Ullevaal stadion. Foto: Kristin Tufte Haga

– Det har rett og slett å gjøre med trafikksikkerheten og fordi vi venter høy hastighet på syklistene som kommer over vestfra på den ny brua, sier byggeleder Ola Robøle.


Dermed opprettholdes omsyklingstraseen rundt brua, som har vært i bruk under byggeperioden, enda en stund.

Ifølge byggelederen vil arbeidene med fjerning av skur og asfaltering av det siste strekket begynne førstkommende mandag, og dermed kan hele brua trolig åpnes fredag neste uke. Byggelederen tar forbehold om at uforutsette ting kan skape forsinkelser.

Siste rest av rød bru forsvinner

Fortsatt står deler av den røde stålbrua igjen midt i den nye konstruksjonen.

– Men den skal, som resten av den gamle brua, fjernes. Den skal løftes ned og ikke stå igjen som en musumsgjenstand, forsikrer Aaram.

Fjerningen krever imildertid at kjørefeltene stenges mens brua løftes ned, demonteres og lastes på lastebil. Statens vegvesen vurderer når dette kan gjøres for å være minst mulig til hinder for vanlig trafikk.


Samtidig vil stengingen av bilveien under gi tilgang til deler av konstruksjonen man vanligvis ikke kommer til, slik at fjerningen skal koordineres med annet arbeid som skal utføres. Arbeidene vil bli gjort i løpet av en natt, trolig på en rød dag i slutten av mai.

Se video fra vår tur på brua i april, her!

Rampen i retning t-banen. Foto: Kristin Tufte Haga

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...