Nordre Aker Budstikke

Klimahåp fra en seksåring: – Jeg vil oppleve alle årstider

Kathrine Daniloff (t.v.) og Camilla Klevstrand ved Teknisk museum, sammen med klimahåp-vinneren for ti år siden, Klara Råbu (i midten). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det var en seks år gammel jente fra nesodden som virkelig fikk sagt det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2018 kl 11:49

KJELSÅS: I høst ble barn og unge fra hele landet oppfordret til å sende inn sine bidrag til konkurransen «Mitt klimahåp» ved Teknisk Museum.

Bidragene har strømmet inn, og de skal etterhvert plasseres i en tidskapsel, og ikke åpnes igjen før om ti år.

Klara vant i 2007

Det er ti år siden sist museet avholdt en tilsvarende konkuranse. Da var det Korsvoll-jenta Klara Råbu som vant med et dikt om blant annet isbjørner, mandariner og gamle karameller.

Kathrine, Klara og Camilla på Korsvoll skole for ti år siden. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Diktet ble sitert av daværende statsminister Jens Stoltenberg, da han åpnet Klima X-utstillingen ved museet i 2007, sammen med det årets Fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri fra FNs klimapanel.


6. desember 2017 ble tidskapselen fra 2007 åpnet av statsminister Erna Solberg. Også hun leste Klaras klimahåp-dikt. Her kan du se og høre Erna lese diktet:

LES SAKEN: I ti år lå Klaras klimahåp i en kapsel. Nå har Erna lest det

Enkelt, men viktig

I desember 2017 er Klara, som nå er 22 år gammel, med i juryen som skal velge en vinner blant de mange innsendte bidragene denne gangen.

Helt til topps går 6 år gamle Mina, som er elev ved Bjørnemyr skole på Nesodden.


2007-vinner Klara Råbu med vinnerbidraget i Mitt klimahåp-konkurranse anno 2017. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Minas klimahåp er kort, men kraftfullt:

«Jeg ønsker meg alle årstider»

– Jeg synes de er superflinke! sier Klara om bidragene som har kommet inn.

Ett annet av bidragene er en tegning av Donald Trump som signerer Paris-avtalen, mens enn annen deltaker har tegnet et scenario av hvor verden er på vei om vi fortsetter slik vi gjør i dag. Han har videre foreslått konkrete tiltak, og illustrert hvordan verden da kan bli.


– Fremtiden er i trygge hender. De som har deltatt viser et stort engasjement, og det var ikke lett å komme til enighet i juryen, sier Klara.

Tre bidrag får utmerkelse for god innsats. Disse er:

  • Andrew H. Nygaard, 5B, Kolbotn skole
  • Samuel Erik Abildsø, Hundsund ungdomsskole
  • Mira, 6B, Kolbotn skole

Har vært i FN

Klara Råbu studerer i dag økonomi ved Norges Handelshøgskole i Bergen. Høsten 2017 har hun vært praktikant i den norske delegasjonen til FN i New York.

– Er du mer optimistisk for fremtiden nå, enn da du deltok selv for ti år siden?


– Jeg var nok mer optimistisk den gangen. Etterhvert som jeg har blitt eldre innser jeg at ting er mer komplisert og komplekst.

– Det er grusomt at det er økonomi og kortsiktig profitt som overstyrer jobben for klimaet og å skape endringer i det lange løp, sier Klara.

Tiden i FN har vekket interessen for å kunne påvirke på et høyere nivå.

– Hva kan du tenke deg å jobbe med i fremtiden?

– Jeg vet ikke helt ennå. Men det frister å jobbe i en stor organisasjon som FN og kunne gjøre reelle endringer. Samtidig hadde jeg nok større tiltro til hva internasjonale organisasjoner kan få til før oppholdet i FN. Det er et stort maskineri, mye politikk, og det tar for lang tid å få til endringer i dag, sier Klara.

Klaras vinnerbidrag i 2007.

Juryen som valgte ut 2017-vinnerne bestod av representanter fra Teknisk Museum, Nordre Aker Budstikke, og 2007-vinner Klara Råbu.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...