Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Knuser ruter og raner barn på Halloween

Politiet setter inn ekstra innsats fredag kveld.

Hans Erik Gjerlaug ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon. Foto: Foto: Mari Sleten

Ruteknusing, eggkasting, ran og maskebruk er hendelser politiet må rykke ut til på Halloween.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2014 kl 13:31

OSLO/MANGLERUD: Den amerikanske Halloween-tradisjonen har blitt en stor begivenhet også i Norge.

Fredag 31. oktober vil tusenvis av mennesker kle seg ut som alt fra prinsesser til hekser. Men selv om det er en tid for å ha det gøy, så skjer det mye som ikke er trivelig.

Hans Magnus Gjerlaug ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon, sier at det foregår relativt mange flere tilfeller av skadeverk på Halloween.

- Vi kjenner ikke omfanget 100 prosent, vi er helt avhengige av at publikum ringer inn til oss eller anmelder når de oppdager det. Men av de forhold som vi kjenner til, har det vært en del hendelser på kvelds- og nattetid de fire siste årene. I disse tilfellene har dette gått ut over både tilfeldige bolighus, butikker og skolebygg.

LES OGSÅ: Festmagasinet Standard ruster opp til Halloween

Foreldre må ta ansvar

- Foreldrene har en viktig rolle og bør vite hva sitt barn eller ungdom holder på med og være tydelig på reglene som gjelder. Halloween gir ikke noe amnesti for å bryte noen lover. Vi kjenner til episoder der ungdom har ranet andre barn eller unge for godteri, og det tar vi selvsagt alvorlig, sier Gjerlaug.

Han sier politiet tilstreber å være mannsterke ute, både i boligområder og i områder rundt kollektivholdeplasser.

- Ungdommer vi tar for skadeverk tar vi hånd om inntil enten foreldre kommer ut til stedet og henter, eller vi får kjørt disse hjem. Med mindre det er snakk om store verdier som er ødelagt, er det opp til de som har fått noe ødelagt å anmelde. Men i noen tilfeller er det mulig å gjøre opp for seg der og da, ved at ungdommene for eksempel vasker etter seg, eller gjør en direkte avtale med den fornærmede.

LES OGSÅ: Kommentar: La barna få feire Halloween

Erstatningspliktige

Ungdommer som begår skadeverk er erstatningspliktige, selv de som er under 15 år. Straffesaker med ungdommer under 18 år er prioritert på politistasjonen. De fleste som begår disse forbrytelsene på Halloween går på barne- og ungdomsskolen. Gjerlaug sier at de sjelden kommer over slike forhold uten hjelp av publikum, så de ønsker at alle har en lav terskel for å ringe inn og varsle om pågående skadeverk.

- Det bør ikke være særlig interessant for en som nærmer seg slutten av ungdomsskolen å drive med ugagn på den måten, enten det er tilgrising, trusler eller å knuse vinduer. På slike kvelder ønsker vi å formidle at en selv avgjør hvem en ønsker å åpne døren for, og anmoder om å være reflektert rundt hvem en vil slippe inn, både i oppgangen og i boligen.

Gjerlaug sier de informerer om at det på en slik kveld ikke er anledning til å gå rundt med maskert ansikt.

- Patruljene våre ute er opptatt av å avanonymisere disse ungdommene.

Antall slike hendelser er blitt noe redusert de siste årene i manglerudpolitiets område.

LES OGSÅ: Skrekk og gru! Det er Halloween!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...