
Odd Øystein og Ingrid Leinum har hatt hytte i Solvang i 15 år, bare et steinkast unna leiligheten i Gaustadveien. Parsellen har blitt deres utvidede hage, og sommerbolig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kolonihagelivet: Er selvforsynt med grønnsaker nesten hele året
Tirsdag 20. august kan du bli med inn i kolonihageparadiset på Solvang, og bli bedre kjent med noen av dem som bor der. Blant annet ekteparet fra Gaustad som har gjort kolonihageparsellen i Solvang til sitt eget grønnsaksparadis.
Publisert: 19.08.2019 kl 00:00
Sist oppdatert: 19.08.2019 kl 22:21
SOLVANG: Kolonihagen Solvang, som ligger mellom Sognsveien og Gaustad, er forresten ikke én, men fem kolonihager, delt opp i «avdelinger». Avdeling 1 ble etablert allerede i 1929, mens avdeing 5 fra 1960 er den yngste av alle Oslos kolonihager, og ble etablert som en erstatning for Frogner kolonihage, som ble avviklet. Hver av de fem avdelingene har egne styrer.
Til tross for gjerder og porter rundt anleggene, er kolonihagene parker som er åpne for alle byens innbyggere på dagtid i sesongen. Og beboerne er tydlige på at man gjerne må ta seg en tur i parken, men ikke inn i de private parsellene og hyttene, selvfølgelig.
Omvisning
Tirsdag 20. august har du mulighet til å bli bedre kjent med Solvang kolonihage. Da vil til og med flere av kolonihagens beboere åpne sine parseller og by på omvinsinger. Arrangementet er et samarbeid med Oslo Europeisk Miljøhovedstad 2019, og begynner kl. 18. På veien får man bli med innom flere parseller med ulik profil og eiere, og man får høre mer om hva som foregår i hagen. Oppmøte er ved inngangen til avdeling 2, ved Sognsveien.
Nordre Aker Budstikke fikk bli med inn til flere av kolonistene tidligere i sommer, og høre deres historier:
Høner og fisk
I en hvit hytte med en hage opparbeidet som et lite parkanlegg, med vannfall, karpedam - og fire spettede høner som vandrer fritt, holder Tom Ovlien og Arne-Harald Hanssen til. Hytta har de hatt i 15 år, og før det var det Toms mor som var Solvang-kolonist.
Hønene bor i Solvang om sommeren, og på Jessheim om vinteren. Inntil i fjor la de seks år gamle hønene ett egg om dagen. Men i år har de blitt for gamle, mener Tom. Men hønene kommer til nytte likevel: Hønsemøkk kan brukes som gjødsel, og hagen vannes med vann fra fiskedammen, forteller Ovlien.
Parsellene
Liv Teetma har hatt hytta i Solvang i 20 år. Hun har sirlig beplantede bed, og blomster i mange vakre farger. Under trærne kan hun søke skygge på varme sommerdager.
Da hun overtok hytta var det ingen bed, og parsellen var ganske neglisjert. Nå derimot, bugner det av sommer og friske farger!
Hytta er 30 kvadratmeter, som er størrelsesgrensa i kolonihagen. Mens Teetmas parsell er 450 kvadratmeter tilsammen, er gjennomsnittet i kolonihagen 400 kvadratmeter.
Lange ventelister
Oslo har i dag ni kolonihager - fem av dem ligger her på Solvang. Kolonihagene ble opprinnelig anlagt for at arbeidsfolk i byen skulle få parseller å dyrke på. Etterhvert ble det åpnet for å bygge små hytter her også. Solvang kolonihage, som lå langt på landet, ble imidlertid bygget med den hensikt at folk skulle kunne bo der om sommeren.
I dag er kolonihagene veldig populære, og det er mange års ventetid for å få hytte. Men det er prisregulering slik at ikke prisene skal galloppere av gårde. I juni lå det to hytter ute til salgs i avdeling 4, for mellom 160.000 og 320.000 kroner, avhengig av standard.
Selvforsynt
Mens mange av hagene er beplantet med fargerike blomster, har familien Leinum valgt seg en brukshage. Her er det bed med grønnsaker, trær og busker med bær og frukt, og potter med krydder.
– Følelsen av å kunne sette seg ned og plukke mat i hagen, er den beste som finnes, sier Ingrid Leinum.
Hun og mannen Odd Øystein har hatt hytta i 15 år, og den har vært en grønnsakshage fra dag én. Familien bor bare et lite steinkast unna, i Gaustadveien. Her dyrker de all verdens rotfrukter og poteter, stangselleri og massevis av urter, squash og asparges. Her kan middagen plukkes utenfor døra, og alt matavfallet komposteres og går inn i kretsløpet. Frukt og bær blir syltetøy, saft og juice.
– Vi bor i en liten leilighet, og det kan fort bli trangt. Barna våre elsker å bo her. Dette har blitt en ekstra hage, med et mer variert bruk.
– Det er urolig godt å spise økologiske grønnsaker fra egen hage, sier Ingrid.
Grønnsaker og frukt høstes og tas vare på, slik at det kan brukes gjennom hele året. Her går lite eller ingenting til spille. Ingrid og Odd Øystein anslår at familien er mer eller mindre selvforsynt 3/4 av året på grunn av kolonihagen.
– Det å jobbe med planter er avstressende, og veldig behagelig når man kommer hjem fra en kontorjobb, sier Ingrid, som til daglig jobber i Bydel Nordre Aker.
En som også har fylt hagen sin med spiselige vekster er Grete Frettum.
Bybier
Med så mange blomster og planter innen rekkevidde er kolonihagen et eldorado for insekter. Derfor har en gruppe i hagen etablert bikuber, med støtte fra Oslo kommune.
Eirik Gaare og Sjur Bjørnar Hansen har gått birøkterkurs, og manøvrerer kubene med stoisk ro og prestasjon. Her bor det nemlig 60.000 bier. Men behandler man dem pent, er biene lite opptatt av annet enn seg og sitt.
Vil du bli bedre kjent med Solvang kolonihage? Sjekk ut tirsdagens vandring i Facebook-arrangementer.
SE FLERE BILDER FRA SOLVANG: