Nordre Aker Budstikke

Odd Øystein og Ingrid Leinum har hatt hytte i Solvang i 15 år, bare et steinkast unna leiligheten i Gaustadveien. Parsellen har blitt deres utvidede hage, og sommerbolig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kolonihagelivet: Er selvforsynt med grønnsaker nesten hele året

Tirsdag 20. august kan du bli med inn i kolonihageparadiset på Solvang, og bli bedre kjent med noen av dem som bor der. Blant annet ekteparet fra Gaustad som har gjort kolonihageparsellen i Solvang til sitt eget grønnsaksparadis.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2019 kl 22:21

SOLVANG: Kolonihagen Solvang, som ligger mellom Sognsveien og Gaustad, er forresten ikke én, men fem kolonihager, delt opp i «avdelinger». Avdeling 1 ble etablert allerede i 1929, mens avdeing 5 fra 1960 er den yngste av alle Oslos kolonihager, og ble etablert som en erstatning for Frogner kolonihage, som ble avviklet. Hver av de fem avdelingene har egne styrer.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Til tross for gjerder og porter rundt anleggene, er kolonihagene parker som er åpne for alle byens innbyggere på dagtid i sesongen. Og beboerne er tydlige på at man gjerne må ta seg en tur i parken, men ikke inn i de private parsellene og hyttene, selvfølgelig.

Omvisning

Tirsdag 20. august har du mulighet til å bli bedre kjent med Solvang kolonihage. Da vil til og med flere av kolonihagens beboere åpne sine parseller og by på omvinsinger. Arrangementet er et samarbeid med Oslo Europeisk Miljøhovedstad 2019, og begynner kl. 18. På veien får man bli med innom flere parseller med ulik profil og eiere, og man får høre mer om hva som foregår i hagen. Oppmøte er ved inngangen til avdeling 2, ved Sognsveien.

Nordre Aker Budstikke fikk bli med inn til flere av kolonistene tidligere i sommer, og høre deres historier:

Høner og fisk

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


I en hvit hytte med en hage opparbeidet som et lite parkanlegg, med vannfall, karpedam - og fire spettede høner som vandrer fritt, holder Tom Ovlien og Arne-Harald Hanssen til. Hytta har de hatt i 15 år, og før det var det Toms mor som var Solvang-kolonist.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hønene bor i Solvang om sommeren, og på Jessheim om vinteren. Inntil i fjor la de seks år gamle hønene ett egg om dagen. Men i år har de blitt for gamle, mener Tom. Men hønene kommer til nytte likevel: Hønsemøkk kan brukes som gjødsel, og hagen vannes med vann fra fiskedammen, forteller Ovlien.

Parsellene

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Liv Teetma har hatt hytta i Solvang i 20 år. Hun har sirlig beplantede bed, og blomster i mange vakre farger. Under trærne kan hun søke skygge på varme sommerdager.


Da hun overtok hytta var det ingen bed, og parsellen var ganske neglisjert. Nå derimot, bugner det av sommer og friske farger!

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hytta er 30 kvadratmeter, som er størrelsesgrensa i kolonihagen. Mens Teetmas parsell er 450 kvadratmeter tilsammen, er gjennomsnittet i kolonihagen 400 kvadratmeter.

Lange ventelister

Oslo har i dag ni kolonihager - fem av dem ligger her på Solvang. Kolonihagene ble opprinnelig anlagt for at arbeidsfolk i byen skulle få parseller å dyrke på. Etterhvert ble det åpnet for å bygge små hytter her også. Solvang kolonihage, som lå langt på landet, ble imidlertid bygget med den hensikt at folk skulle kunne bo der om sommeren.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


I dag er kolonihagene veldig populære, og det er mange års ventetid for å få hytte. Men det er prisregulering slik at ikke prisene skal galloppere av gårde. I juni lå det to hytter ute til salgs i avdeling 4, for mellom 160.000 og 320.000 kroner, avhengig av standard.

Selvforsynt

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Mens mange av hagene er beplantet med fargerike blomster, har familien Leinum valgt seg en brukshage. Her er det bed med grønnsaker, trær og busker med bær og frukt, og potter med krydder.

– Følelsen av å kunne sette seg ned og plukke mat i hagen, er den beste som finnes, sier Ingrid Leinum.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Hun og mannen Odd Øystein har hatt hytta i 15 år, og den har vært en grønnsakshage fra dag én. Familien bor bare et lite steinkast unna, i Gaustadveien. Her dyrker de all verdens rotfrukter og poteter, stangselleri og massevis av urter, squash og asparges. Her kan middagen plukkes utenfor døra, og alt matavfallet komposteres og går inn i kretsløpet. Frukt og bær blir syltetøy, saft og juice.

– Vi bor i en liten leilighet, og det kan fort bli trangt. Barna våre elsker å bo her. Dette har blitt en ekstra hage, med et mer variert bruk.

– Det er urolig godt å spise økologiske grønnsaker fra egen hage, sier Ingrid.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Grønnsaker og frukt høstes og tas vare på, slik at det kan brukes gjennom hele året. Her går lite eller ingenting til spille. Ingrid og Odd Øystein anslår at familien er mer eller mindre selvforsynt 3/4 av året på grunn av kolonihagen.

– Det å jobbe med planter er avstressende, og veldig behagelig når man kommer hjem fra en kontorjobb, sier Ingrid, som til daglig jobber i Bydel Nordre Aker.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En som også har fylt hagen sin med spiselige vekster er Grete Frettum.

Bybier

Med så mange blomster og planter innen rekkevidde er kolonihagen et eldorado for insekter. Derfor har en gruppe i hagen etablert bikuber, med støtte fra Oslo kommune.

Solvang kolonihage, juni 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Eirik Gaare og Sjur Bjørnar Hansen har gått birøkterkurs, og manøvrerer kubene med stoisk ro og prestasjon. Her bor det nemlig 60.000 bier. Men behandler man dem pent, er biene lite opptatt av annet enn seg og sitt.

Vil du bli bedre kjent med Solvang kolonihage? Sjekk ut tirsdagens vandring i Facebook-arrangementer.

SE FLERE BILDER FRA SOLVANG:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...