Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

KOMMENTAR: – Jeg har klokkertro på studentene!

Kristin Vinje (H) og stortingspolitiker. Foto: PRIVAT

– Kunnskap er en forutsetning for et godt samfunn og fremtidig velferd. Vi vil fortsette arbeidet med å sikre høy kvalitet i forskning og utdanning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2017 kl 16:16

Mandag var jeg på velkomstseremonien ved Universitetet i Oslo. De nye studentene ble ønsket velkommen av en nyslått rektor, som poengterte at det ikke bare var studentene som hadde sommerfugler i magen, han innrømmet at det var en spesiell dag også for ham.

I disse dager strømmer nye og gamle studenter, nærmere 270 000 i tallet, inn til våre universiteter og høyskoler.

– Vi vil sette studentene først, har Svein Stølen, Universitetet i Oslos nye rektor sagt.

Som nyslått rektor vil han sette den forskningsbaserte undervisningen først. Det er et godt utgangspunkt for fireårsperioden til den nye rektoren ved landets eldste universitet.

Høyre vil også sette studentene først, fordi vi har tro på studentene. Høyre tror på fremtiden, og fremtiden formes av dagens studenter.


I de siste fire årene har Høyre sammen med FrP, KrF og V sørget for et skikkelig løft for høyere utdanning og forskning. Vi har også satset målrettet på studentene.
Parallelt med store reformer, økte budsjetter og stortingsmeldinger har studentene for første gang på veldig lenge opplevd å få bedre råd hvert år.

Vi har justert studiestøtten utover pris- og lønnsvekst, og vi er i full gang med opptrappingen mot 11 måneder studiestøtte. I tillegg bygger vi mer en dobbelt så mange studentboliger som under de rødgrønne.

Med Høyre i regjering har vi også sørget for at studentsamskipnadsloven er endret, slik at studentene igjen har fått full medbestemmelse i styringen av studentsamskipnadene – en rett de ble frarøvet under den rødgrønne regjeringen.

Regjeringen har lovfestet rett til utsatt eksamen i forbindelse med fødsel, slik at det blir lettere å kombinere studier med barnefødsler. Fra budsjettåret 2015 er det også lagt opp til studiestøtte for Freshman-året ved amerikanske universiteter, slik at det blir lettere for studenter å studere i USA.

Både stipend og lån vil fremover bli valutajustert for norske studenter i utlandet slik at staten skal ta risikoen – ikke studentene. Det innføres også en mer rettferdig sykestipendordning, slik at det blir mulig å kombinere sykepenger fra folketrygden med sykestipend fra Lånekassen. Alt dette vitner om en regjering som tar studentene på alvor.


Med Høyre i regjering har vi nådd et historisk mål om at 1 pst av bruttonasjonalprodukt (BNP) skal gå til forskning og utvikling (FoU). Det har ingen regjering før oss klart.

Den forrige regjeringen vi hadde svekket til og med målet om at vi skal investere til sammen 3 pst av BNP når vi legger sammen både den offentlige og den private innsatsen. Den forrige regjeringen var mest kjent for sitt hvileskjær i forskningspolitikken.

Nå opplever vi at forskningsmiljøene ser at de blir prioritert. Aldri før har FoU-utgiftene utgjort en større andel av statsbudsjettet.

Studentene skal møte utdanningsinstitusjoner med høy kvalitet og et tilbud som er relevant for et arbeidsliv i endring. Forskningssektoren skal møte forutsigbarhet og gode rammer. Universitetene og høyskolene skal få de verktøyene de trenger for å heve utdanningskvaliteten.

Sist men ikke minst må studentene ha tid til å studere. Høyere utdanning og forskning er et viktig fundament for mange andre politikkområder. Uten solide ingeniører kan ingen prosjektere og bygge veiene våre.


Uten en god medisin- og sykepleierutdanning har vi ingen som kan skape pasientenes helsevesen. Uten en god barnehage- og grunnskolelærerutdanning har vi ingen til å gi barna våre en god start i skoleløpet.

Med andre ord: kunnskap er en forutsetning for et godt samfunn og fremtidig velferd. Vi vil fortsette arbeidet med å sikre høy kvalitet i forskning og utdanning.

Vi vil fordele mer av statstilskuddet til høyere utdanning gjennom konkurransearenaer basert på oppnådde resultater. Vi vil styrke den offentlige forskningsinnsatsen for å nå målet om at forskningsinvesteringene skal utgjøre 3 pst av BNP. Vi vil sørge for å innfase 11 måneder studiestøtte. Vi vil legge til rette for at studenter skal kunne få barn under studietiden, og vi vil ikke at økonomi skal være en bremsekloss for å studere i utlandet – derfor vil vi forbedre støtteordningene. Vi vil bygge flere studentboliger og gjøre det om til et eget arealformål i loven.

I fremtiden vil vi merke hvilken effekt et godt kunnskapsgrunnlag har på verdiskaping. Vi er helt avhengige av utdanning, forskning og innovasjon for å skape nye private arbeidsplasser som kan finansiere fremtidens velferd.

Vi trenger også forskning for å utvikle offentlig sektor. Vi hadde høye ambisjoner i 2013, og vi har levert fra dag en. Ambisjonene er ikke mindre for den neste perioden, og Høyre vil sørge for at høyere utdanning og forskning står høyt på prioriteringslisten også i fremtiden.


Fordi vi har tro på studentene – vi har tro på Norge.

Kristin Vinje (H), stortingsrepresentant

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...