Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

KOMMENTAR: «Tar Carl I. Hagen fandens plass i barnehagestriden?»

Carl I. Hagen leser barnehageundersøkelser som fanden leser bibelen.

Carl I. Hagen mener det eksisterende tilbudet må brukes, i stedet for at det skal bygges et nytt eldresenter. Foto: Arkivfoto

Fra bystyrets talerstol kan det synes som Carl I. Hagen leser barnehagenes brukerundersøkelser som fanden leser bibelen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 20:53

Et av hovedpremissene for å konkurranseutsette syv barnehager i Oslo er at privatdrevne barnehager er minst like gode eller bedre enn kommunalt drevne barnehager. Hvis dette premisset faller er det ikke et byråd eller parti som ville tørre å fremme en sak om konkurranseutsetting av barnehagene.

Mitt poeng er igjen at vi vet ikke noe om forholdet mellom privat drevne barnehager og kommunalt drevne barnehager, selv om Carl I. Hagen i kjent stil rakker ned på de sistnevnte fra bystyrets talerstol. Det skjedde under debatten sist onsdag, da konkurranseutsetting var temaet.

Hagen ramset opp fra brukerundersøkelsen fra 2013 som etter hans oppfatning viste hvor mye bedre de privatdrevne barnehagene var i forhold til de kommunale. Han avsluttet med kraftsalven at Arbeiderpartiet og følgesvenner foretrakk dyre og dårlige barnehager fremfor bedre og billigere barnehager. Det er så urimelig at det ikke kan bli stående uimotsagt.

Se Carl I. Hagens innlegg i bystyret her. Spol til 386,24 minutter under bildet.

Hagen, i likhet med byrådet, unnlater i alle sammenhenger å opplyse at 40 prosent av de private barnehagene deltar ikke i brukerundersøkelsen. Hundre prosent av de kommunale deltar i den samme undersøkelsen. De private deltar på frivillig basis. Av 15.000 barn i private barnehager i Oslo, så er det altså cirka 6.000 barn i barnehager vi ikke vet noe om. Dermed faller premisset om at private barnehager er bedre enn de kommunale på sin egen urimelighet.

LES OGSÅ: Barnehageforeldrene tapte i bystyret

Frps gruppeleder hakker løs på de kommunale barnehagene, som altså i hans hode er dårlige og dyre. Fanden ville vel også hoppet over at flere av barnehagene som skal konkurranseutsettes scorer like godt eller bedre enn snittet for de privat drevne. For eksempel må det vel være et slag i ansiktet på Grindbakken barnehage som har bygget opp en barnehage med pedagogisk kompetanse gjennom flere tiår, og det med en score som ligger skyhøyt over snittet for privat drevne barnehager.

På denne bakgrunn, hvor man vil leke med tall, så vil det være synd og skam at denne barnehagen skulle falle ned på et nivå som representerer snittet for de privatdrevne som har turt å melde seg på brukerundersøkelsen.

LES OGSÅ: Nå flykter de ansatte i barnehagene

Samtidig er det bekymringsfullt at opposisjonen i bystyret ikke evner å ta tak i premisset og forlange bevis på at det faktisk er slik at private barnehager er bedre enn de kommunale. Tenk om det er tvert imot. Det er det jo ingen som vet. I Hagens ånd påstår jeg følgende. De som ikke deltar i undersøkelsen, vet godt at de vil komme dårlig ut. Misfornøyde foreldre og barn er for eksempel et urovekkende tegn.

DittOslo.no fulgte en barnehage, privat drevet i Bydel Ullern, som over lengre tid hadde misfornøyde brukere. I 2012 deltok barnehagen i brukerundersøkelsen og resultatet var så begredelig at de valgte å stå over i 2013, ifølge foreldre. Undersøkelsen viste 4,1 i generell tilfredshet for denne barnehagen, mens den er 5,34 for de privatdrevne i 2013. 6,0 er høyeste oppnåelige poeng.

Da fremfører jeg følgende påstand. Det er rimelig å tro at 4,1 representerer snittet for privat drevne barnehager som unndrar seg brukerundersøkelsen og jeg fordeler dette over de 40 prosent av barnehagene som ikke deltar. Dermed får man et snitt for de privat drevne nede på 4-tallet et sted og godt under snittet for de kommunale barnehagene på 5,02. Dette er naturligvis himmelropende usaklig, men ikke verre enn Carl I. Hagens påstander. Saken er at ingen vet.

SE VIDEO: Her demonstrerer foreldrene mot konkuranseutsetting

Det går cirka 15.000 barn i private barnehager. Cirka 6.400 foreldrerepresentanter for disse barna er med i undersøkelsen. 21.000 barn går i kommunale barnehager og nesten 15.000 har svart på undersøkelsen. Det vil si at 71 prosent av foreldrene deltar, mens noe under 43 prosent av foreldrene deltar fra de privatdrevne barnehagene.

Mitt poeng er altså at Carl I. Hagen bør være forsiktig med å dømme kommunale barnehager nord og ned før han har empirisk grunnlag for det. For å kunne si noe om private driftere er bedre enn kommunale må man finne et representativt utvalg av barnehager med noenlunde samme forutsetninger og sammenlikne disse over tid.

Til orientering, vår sønn gikk fire år i privat barnehage i Oslo. Vi var svært fornøyde med oppholdet. Ren sekser.


Vidar Bakken
journalist, dittOslo

 

LES MER OM BARNEHAGESTRIDEN:

«Hei Fabian Stang, jeg er så frustert»

- Kommunen har ignorert oss

- De minste blir straffet fordi fagutdannet personale er dyrt

- Ikke selg barnehagen!

Fortvilelse på Lucia-festen i Rønningen barnehage

- Uakseptabelt sjansespill med våre barns ve og vel

Urolig over at barnebydel blir forsøkskanin

Barnehager i Oslo: Se stor oversikt

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...