Vil bygge boliger:
Kommunen fikk selv nei til å felle trær

Dette skal være det omtalte pæretreet og som nabo har foreviget i all sin prakt, på våren. Foto: LESERBILDE
Boligbygg søkte dispensasjon til å felle flere trær på Tåsen-tomta, for å få plass til omsorgsboligene. Nå kan naboene juble over at Plan- og bygningsetaten har avslått søknaden.
Publisert: 28.10.2019 kl 15:15
Sist oppdatert: 25.11.2019 kl 14:50
TÅSEN: – Vi har mistet flere store trær i nabolaget de siste årene og vi vil bemerke at det er underlig og skuffende at det er en kommunal utbygger som søker om denne dispensasjonen. Nettopp kommunen bør gå foran som et godt eksempel, fra naboprotest i utbyggingssaken i Hauges vei 9, på Tåsen, og som Nordre Aker Budstikke omtalte i fjor vår.
Filter Arkitekter AS, i regi av Boligbygg, presenterte plan om åtte nye omsorgsboliger på tomta, men for å få plass til planen, så søkte de dispensasjon til å felle gamle frukttrær på eiendommen.
– Vi vil anmode sterkt om at Plan- og bygningsetaten ikke gir dispensasjon for dette. Det angis at det søkes om å felle fem store trær på eiendommen, to grantrær, et furutre og to eldre frukttrær. Det ene frukttreet - pæretreet - som søkes felt er unikt og spesielt verdifullt for naturmangfoldet i området og for nabolaget. Den står vest på tomten i et fuktdrag. Det har stammeomkrets på mer enn to meter, en meter over bakken, og godt over tre meter der stammen deler seg, rundt to meter over bakken, skrev også naboene.
– Hver vår er det (journ. anm. treet) fullstendig dekket av blomster i rundt tre - fire uker og er svært viktig for pollinatorer og insekter i området. Frukten er også viktig som næring for insekter, fugler og flaggermus og andre pattedyr om høsten. Det finnes ingen frukttrær av samme størrelse og prakt i området og det vil bli et stort tap for hele nabolaget om dette unike treet blir felt, her kan du lese hele den tidligere saken.
I tillegg ble det pekt på at trær også er viktige bidrag til å håndtere overvann.
Avslag
For få dager siden kom avslaget:
– Plan- og bygningsetaten avslår søknaden om oppføring av boligbygg med åtte enheter og riving av eksisterende enebolig og garasje...Det er merknader til søknaden. Vi avslår søknaden fordi tiltaket er i strid med § 6.7 i småhusplanen. Dispensasjon fra § 6.7 kan ikke gis, skriver Plan- og bygningsetaten.
Dispensasjonssøknaden gjelder felling av ett pæretre, ett epletre og to grantrær.
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Boligbygg om avslaget, Boligbygg svarer at de foreløpig ikke har bestemt hvorvidt vi vil påklage avslaget, og vil nå vurdere veien videre i dette prosjektet.

Nabolaget har engasjert seg i utbyggingsplanene i Hauges vei 9, og hang også opp aksjonsmateriale på gjerdet inn mot tomta i Hauges vei 9, og hvor Boligbygg ønsker seg åtte nye omsorgsboliger. Men nå er altså dispensasjonssøknaden for å få felle trær på tomta, avslått av Plan- og bygningsetaten. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
Parkering
Videre fra sakspapirene står det at det er flere merknader til Boligbyggs plan for Hauges vei 9. Blant annet har Berg Nordberg Sogn Tåsen Vel kommentert parkeringsløsningen til planen.
«Småhusplanen krever at det skal settes 2 parkeringsplasser pr boenhet – min. 18 m2 pr plass og dette arealet skal medregnes i BYA. Totalt areal som skal medregnes i BYA blir da 288m2. Vi finner det underlig at saksbehandler og enhetsleder i PBE i denne saken mener at det skal settes av plass til kun 0,4 p-plasser pr boenhet. Dette strider med småhusplanen og avviker fra PBE sin saksbehandling i samme område.»
Skriver vellet i en protest til saken.
– Det er bra at trærne på tomten bevares. Men det er feil av Plan- og bygningsetaten å godta så få parkeringsplasser når det er så mange boenheter. Etaten skriver:
Naboers merknader om at parkeringskrav ikke er oppfylt er ikke korrekt. For omsorgsboliger er parkeringskrav oppfylt. Vi viser til parkeringsnorm for Oslo kommune, åpen by om omsorgsboliger.
– Her tar Plan- og bygningsetaten feil, parkeringsnormen for boliger i Oslo er kun retningsgivende, den er ikke juridisk bindende. Det er reguleringsplaner som er vedtatt i Oslo Bystyre som er bindende, i dette tilfelle S-4220, også omtalt som småhusplanen, ifølge styreleder i vellet, Henning Iversen, til Nordre Aker Budstikke, mangdag.
– Småhusplanen har juridisk bindende regler for beregning av utnyttelsesgrad og stiller krav til antall parkeringsplasser på egen tomt. PBE har ikke anledning til å overstyre småhusplanen og må derfor kreve at forslagsstiller forholder seg til reguleringsplanens juridisk bindende regler, sier Iversen som nå følger opp saken opp videre i Plan- og bygningsetaten.
Ny søknad
Plan- og bygningsetaten viser til tidligere uttalelse om parkeringsnorm. Når det er skrevet viser også kommunikasjonsdirektør Trude Luice Nedregård Isaksen til at hele byggesøknaden nå er avslått, på grunn av at søker ikke fikk dispensasjon til å felle trærne, som var nødvendig for å få gjennomført byggeprosjektet.
– Eventuelt må det sendes inn en ny, og omprosjektert søknad for eiendommen, og da skal pakeringsspørsmålet behandles på nytt.
OPPDATERT: Sitat fra Plan- og bygningsetaten som ikke kom med i første runde, om parkering:
– Det er slik at Småhusplanen - paragraf 13 - sier at: «Parkeringsplasser skal opparbeides i henhold til de enhver til gjeldende parkeringsnormer for Oslo kommune, åpen by.» Dette betyr at det er riktig å følge parkeringsnormen på antall parkeringsplasser i småhusområdene.
Her kan du følge saken i saksinnsyn.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!