Se oversikten:
Kommunen snudde - nå er det likevel satt ut markatoaletter

Bymiljøetaten i Oslo kommune har utplassert flere toaletter i marka - blant annet her ved Nedre Blanksjø. Foto: Christian Fredrik Borg
– Det er ikke aktuelt å sette opp flere toaletter i marka, det krever mye ressurser til både tømming og renhold, sa Bymiljøetaten i mars. Nå har det blitt satt opp toaletter flere steder i marka.
Publisert: 15.08.2020 kl 08:45
Sist oppdatert: 15.08.2020 kl 08:51
NORDMARKA/LILLOMARKA: Ekstra midler fra byråden grunnet mer overnatting enn vanlig i april og mai i Oslo kommuneskoger gjorde det mulig for Bymiljøetaten å sette ut toaletter i marka.
– Årsaken til dette er koronasituasjonen. Utover sommeren har imidlertid situasjonen normalisert seg med tanke på hvor mange som overnatter ute. Stedene for plassering ble valgt med tanke på hvor det kan bli mest folk, sier Frank Thomassen, driftsleder for skog og friluft i Bymiljøetaten.

Et av Bymiljøetatens utplasserte toalett ved Nedre Blanksjø i Nordmarka. Foto: Christian Fredrik Borg
Toalettene ble satt ut i uke 29, samme uke som skolene sluttet.
Ikke aktuelt i april
I slutten av mars og april skrev Nordre Aker Budstikke om flere som opplevde at det var mye menneskeavføring, blant annet i området ved Langsetløkka og i Grefsenåsen.
– Det er ikke aktuelt å sette opp flere toaletter i marka, det krever mye ressurser til både tømming og renhold. Vi oppfordrer derimot folk til å ta hensyn og bruke marka skånsomt både overfor naturen og medmennesker, sa pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten den gang.
Les også:
– Tidligere har dere avvist at det er aktuelt å sette ut toaletter i marka. Hvorfor er det nå satt ut?
– Vi har ikke avvist mulig utsetting av toaletter, men vi har vurdert dette løpende fordi behovet har meldt seg på flere ulike steder, både i marka, ved strendene og i byens parker, svarer driftsleder Thomassen.
Etaten opplyser at toalettene blir rengjort daglig.
– Midlertidige toaletter ser ikke så fine ut, men dekker et behov. Permanente toaletter må omsøkes etter Markaloven og er en mer omstendelig prosess, forklarer Thomassen.

Nedre Blanksjø ligger rundt to kilometer nord for Sognsvann T-banestasjon og er et populært turmål og overnattingssted. Foto: Christian Fredrik Borg
– Uerfarne på tur
– Om det blir et problem at mange folk overnatter ute på populære overnattingssteder - som Nedre Blanksjø, Store Åklungen og Øyungen - kommer veldig an på hvordan hver enkelt oppfører seg. Problemer blir det først hvis alle som overnatter på et sted, skal forlate etterlatenskapene på bakken, og toalettpapiret flager i vinden rundt i skogholtet, sier Thomassen.
Han sier at det skjedde noen steder i vår.
– Antagelig på grunn av at det var mange uerfarne folk på overnattingstur. Turgåere oppfordres til å putte avfall i en hundepose eller lignende og ta dem med deg hjem igjen, kast i en søppeldunk eller brennes, men husk bålforbudet. Det går også an å lage et dohull i bakken ved å fjerne torva, grave hull, tette igjen og legge torva tilbake på samme plass, avslutter han.
Flere toaletter
I Nordmarka og Lillomarka er det utplassert toalett ved følgende steder:
- Sognsvann nord, Nordre Skjeggerud, som midlertidig erstatning for ødelagt toalett
- Nedre Blanksjø
- Styggedalen, Sørkedalen
- Store Åklungen, syd
- Lille Åklungen, dammen
- Øvresetertjern vest
- Grefsenkollen p-plass
- Øyungen, sør-vest
- Steinbruvann, Krutthuset
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!