Nordre Aker Budstikke

Kommunen steilet av stampen: Derfor måtte denne fjernes

Badestampen ved Stilla. Foto: Kenneth Dammyr / Leserfoto

– Bruk av klor til å rense vannet i stampen er helt uakseptabelt når vannet tømmes direkte ut i elv, sier Bymiljøetaten, som krevde badestampen fjernet i helgen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2019 kl 12:10

AKERSELVA: «Mysteriet» med badestampen i Akerselva ved Stilla, startet forrige helg. Etter en «etterlysning» greide vi å spore opphavet – arbeidsfellesskapet Kroloftet i Frysjaveien 40.

150 kreative mennesker er knytte til Kroloftet, som ble etablert i april 2014 av scenograf Frans Friis og møbeldesigner Oscar Honeyman-Novotny. Å lage badestamp er en årlig tradisjon for kollegaene i Frysjaveien.

– Vi får som regel ikke lov av Stor Oslo Eiendom til å beholde det på industritomta og bestemte oss derfor for å donere den til et sted der flere folk kan nyte den, sa Honeyman-Novotny til Nordre Aker Budstikke i forrige uke.

Han sa at badestampen var et tilskudd til nærmiljøet, og at alle som ønsket det var velkomne til å bruke stampen i elva. De hadde laget retningslinjer og bruksanvisning som hang på stampen.

Bymiljøetaten reagerte sterkt

Honeyman-Novotny sa at arbeidsfellesskapet ikke hadde søkt Oslo kommune ved Bymiljøetaten om tillatelse til å sette ut stampen, men håpet på tilgivelse.

Det fikk de ikke. Etaten ble langt fra begeistret over det nye tilskuddet i Akerselva. Særlig én side ved badestampen reagerte Bymiljøetaten sterkt på: Oppfordringen om å vaske den med klor.


– I alle vassdrag er det viktig å ta hensyn til det naturlige akvatiske miljøet – det være seg fisk, bunndyr, alger, vannplanter etc. I denne delen av Akerselva er det også bestander av de rødlistede artene elvemusling og edelkreps som skjerper kravet til hensyn ytterligere. Bruk av klor til å rense vannet i stampen er for eksempel helt uakseptabelt når vannet tømmes direkte ut i elva. Vi er også bekymret for slitasje på elvebredden (ved et sted der det ikke er tilrettelagt) ved mye bruk av stampen. Risiko for forsøpling i elva vil det også være. Sikkerhet er et annet viktig moment her – det oppfordres til fest og drikking ute i stampen. I den sammenheng må man huske på at Akerselva er regulert og vannføringen kan endre seg dramatisk på kort varsel. Da risikerer man at stampen, kanskje med folk oppi, driver nedover elva, sa Terje Laskemoen, avdelingsdirektør Natur og forurensning i Bymiljøetaten, da Nordre Aker Budstikke var i kontakt med ham fredag i forrige uke.

– Klor er svært giftig for akvatiske organismer – det er også derfor det brukes til å desinfisere vannet. Utslipp direkte til vassdrag er derfor helt uakseptabelt og forbudt, blant annet etter forurensningsloven, legger han til.

I 2011 ble det sluppet ut 5000 liter klor i Akerselva, etter et uhell i vannbehandlingsanlegget på Oset. Det førte til at det meste av livet i elva forsvant.

Fredag sa Bymiljøetaten av de ville gi en tydelig henstilling til de ansvarlige om å avslutte bruken av badestampen umiddelbart, og at de fikk helgen på seg til å fjerne den fra elva.

Dersom den ikke var fjernet innen mandag morgen ville Bymiljøetaten fjerne den for de ansvarliges regning.

Ser etter andre løsninger

Det ble imidlertid ikke nødvendig. Søndag ble stampen fjernet av folkene på Kroloftet, bekrefter Oscar Honeyman-Novotny.

– Vi ventet nok noe sånt. Bymiljøetaten har jobbet ganske hardt for å få fisken tilbake til Akerselva etter at det ble sluppet ut litt for mye klor for noen år tilbake. Da hjalp det nok ikke vår sak at vi ikke søkte i forkant og i alle fall ikke at vi foreslo å rense stampen med klor, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Stampen på vei ut i vannet ved Stilla. Foto: Tøri Gjendal

Kroloftet vil nå se om de kan komme opp med en mer holdbar løsning, og få tillatelse, slik at stampen kan bli noe positivt for lokalmiljøet.

– Vi syntes det hadde vært utrolig artig om dette kunne være noe som folk kunne bruke. Det er noen utfordringer med tanke på helse å miljø som må løses før det kan skje. Kanskje en medlemsbasert stamp med lås på ovnen slik at man kan ha litt kontroll på de som bruker det. Ikke minst en miljøvennelig måte å holde den ren på, legger han til.

Slik søker du om tillatelse

Vi spør Bymiljøetaten om hvordan man skal gå frem dersom man ønsker tillatelse til permanente eller midlertidige installasjoner i eller i tilknytning til Akerselva.

– Ta kontakt med Bymiljøetaten – postmottak@bym.oslo.kommune.no. Bymiljøetaten vurderer om også Plan- og bygningsetaten må involveres. For faste/permanente installasjoner må PBE involveres, svarer Terje Laskemoen.

– Gis det mange tillatelser eller dispensasjoner til bruk av elva på denne måten i løpet av et år?

– Nei, mange er det ikke. Jeg er kjent med at vi har gitt tillatelser til noen midlertidige kunstinstallasjoner blant annet, svarer Laskemoen.

– Hvilke konsekvenser får det for dem som gjør dette uten tillatelse?


– Oftest, som i dette tilfellet, får de muligheten til å rydde opp selv i løpet av kort tid, ellers vil vi få det fjernet og da ofte for de ansvarliges regning.

– Oslo har etterhvert blitt en helårs badeby, med badstubåter, saunaer og badestamper langs havna. Det er også grupper som isbader i Akerselva gjennom vinteren. På hvilken måte kan et privat initiativ som vil gi flere tilgang til "helårsbading" - som dette med badestampen - gjøres på en lovlig måte?

– Ta kontakt med kommunen (BYM og PBE) først dersom man planlegger tiltak som brygger, flåter, badestamper, badearrangementer eller liknende, oppfordrer Laskemoen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...