Nordre Aker Budstikke

Kommunen vil bygge åtte boliger her, naboer kjemper for at de gamle trærne ikke felles

Naboene har engasjert seg for å redde noen av de gamle trærne på Tåsen-eiendommen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vi har mistet flere store trær i nabolaget de siste årene og vi vil bemerke at det er underlig og skuffende at det er en kommunal utbygger som søker om denne dispensasjonen. Nettopp kommunen bør gå foran som et godt eksempel, står det blant annet i naboprotesten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2018 kl 10:14

TÅSEN: Langs gjerdet har naboer vist hva de mener om trehugstplanene for eiendommen i Hauges vei 9. Det gjelder dispensasjonssøknad fra byggereglene i Småhusplanen, som gjelder forbud mot felling av store og gamle trær.

– Vi vil anmode sterkt om at Plan- og bygningsetaten ikke gir dispensasjon for dette. Det angis at det søkes om å felle fem store trær på eiendommen, to grantrær, et furutre og to eldre frukttrær. Det ene frukttreet - pæretreet - som søkes felt er unikt og spesielt verdifullt for naturmangfoldet i området og for nabolaget. Den står vest på tomten i et fuktdrag. Det har stammeomkrets på mer enn to meter, en meter over bakken, og godt over 3 meter der stammen deler seg, rundt to meter over bakken, står det blant annet i en protest fra naboer.

– Vil bli et stort tap

Som videre mener at treet må være godt over ti meter høyt.

– Hver vår er det fullstendig dekket av blomster i rundt tre - fire uker og er svært viktig for pollinatorer og insekter i området. Frukten er også viktig som næring for insekter, fugler og flaggermus og andre pattedyr om høsten. Det finnes ingen frukttrær av samme størrelse og prakt i området og det vil bli et stort tap for hele nabolaget om dette unike treet blir felt, skriver naboene.

Dette pæretreet er blant trærne ønsker Boligbygg å fjerne. Foto: PRIVAT

Overvann

I tillegg pekes det på at treet er et viktig bidrag til å håndtere overvann på tomten.

– En viktig virkning store trær har på vannhusholdningen er at de frakter vann ned i grunnen gjennom det store rotsystemet de har for så å forbruke dette sakte gjennom vekstsesongen og bidrar slik også til bedre lokalklima. Dette kan ikke gjenskapes av andre type tiltak. Det er ikke mulig å erstatte dette treet med tilsvarende ny slik ansvarlig søker skriver. Vi ser ingen grunn til at ikke bebyggelsen kan justeres på tomten for å spare dette helt spesielle treet.

– Det andre frukttreet som søkes felt er også et praktfullt eldre frukttre - eple. Det er rundt fem meter høyt og har hver vår også en meget rik blomstring, og har en tilvarende viktig funksjon for naturmangfoldet i området.

– Begge frukttrærne er friske og sterke og har båret rikelig med blomster og frukt i de 20 årene vi har bodd i området.

Mener det burde vært lagt med bilder

Det søkes også om å felle et furutre ved innkjørsel til tomten. Dette er også et svært stort og ifølge naboene et praktfullt tre, og ett av få furutrær i området.

– Det ser ut som om det ønskes å felle denne for å få plass til avfallsbeholdere. Planen må kunne justeres og avfallsbeholderne plasseres et annet sted for å ivareta dette verdifulle treet. Det er reir i treet. Ingen av disse trærne kan erstattes av tilsvarende trær slik ansvarlig søker skriver. Vi mener at beskrivelsen av trærne i søknaden er uriktig og mangelfull (angis som eldre frukttrær som kan erstattes av tilvarende). Det er ikke lagt ved bilder av trærne med søknaden slik det skal i henhold til småhusplanen.

Det blir etterhvert store endringer i Hauges vei 9, hvis Boligbygg får realisert planene for eiendommen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Skuffende og underlig

– Vi har mistet flere store trær i nabolaget de siste årene og vi vil bemerke at det er underlig og skuffende at det er en kommunal utbygger som søker om denne dispensasjonen. Nettopp kommunen bør gå foran som et godt eksempel og ta være på store og unike trær ved utbygging. Det er fullt mulig i dette tilfellet. Det vil ikke forringe planlagt bebyggelse men tvert imot berike omgivelsene for de nye beboere som vi for øvrig ønsker velkommen til nabolaget, står det også i naboprotesten.

Åtte boliger for vanskeligstilte

Boligbygg har fått kopi av den ferske naboprotesten. De forteller at planen er å bygge åtte boliger i Hauges vei 9, beregnet for vanskeligstilte i Bydel Nordre Aker.

– Vi er opptatt av å ivareta vegetasjon og biologisk mangfold i våre byggeprosjekter, og i tråd med småhusplanen og andre føringer fra Oslo kommune forsøker vi så langt vi kan å unngå fjerning av større trær. I dette tilfellet lar det seg dessverre ikke gjøre å la alle trærne på tomten stå, på grunn av plasseringen av trærne og trærnes røtter. Boligbygg vil derfor søke om dispensasjon til å felle fem trær på tomten: to grantrær, en furu, ett epletre og ett pæretre, kommenterer Anine Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i Boligbygg Oslo KF, om saken til Nordre Aker Budstikke.

Hun fortsetter:

– Samtidig beholder vi fire epletrær som står i rekke, og vil plante fem nye trær som erstatning for trærne som felles. Søknaden om dispensasjon vil bli sendt til Plan- og bygningsetaten, og det er nå opp til etaten å ta stilling til denne.

Når må du søke om å felle trær?

Plan- og bygningsetatens nettsider står det at noen eiendommer er omfattet av reguleringsplaner som ikke tillater felling av større trær. Hvis dette gjelder for eiendommen du ønsker å felle et tre på, må du søke om dispensasjon fra bestemmelsen om bevaring i reguleringsplanen. Definisjonen av større trær er trær med stammeomkrets på mer enn 90 cm målt én meter over bakken.

Eksempler på planer der du må ha tillatelse for å felle større trær:

  • Småhusplanen (S-4220)
  • Nordstrandsskråningen (S-4644 og S-4645)
  • Reguleringsplan for Huk aveny (S-4726)

Hvordan dispensasjon blir vurdert og hva som må sendes inn av dokumentasjon, er beskrevet i småhusplanens veileder side 24, «Dispensasjonssøknad om trefelling utenfor byggesak».

Det finnes også andre planer der det står at trærne skal bevares. For eksempel er trær ofte vernet hvis eiendommen er regulert til spesialområde bevaring eller hensynssone bevaring.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...