Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kona til Jens ga Erna privat visning

En ihuga Brann-supporter og en staut sunnmøring inntar statsministerboligen.

BYGGER BRO: Som statsminister er Erna Solberg folkets leder, om de er blå, røde eller grønne. Her sammen med mannen Sindre Finnes. Foto: Foto: Vidar Bakken

Det er snart slutt på tiden da Erna Solberg kan rusle langs Smestaddammen med sin mann uten livvakter eller annen beskyttelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2013 kl 10:16

SMESTAD: Hun ser uforskammet fresh ut, Erna Solberg, etter knallhard valgkamp, lange regjeringsforhandlinger og pågående statsrådkabal.

- Jeg er litt sliten, men samtidig veldig giret, smiler Solberg i fantastisk høstvær.

En annen hverdag

Hun har allerede rukket å selge bilen sin på bilauksjon og så handlet for helgen før hun og Sindre møter dittOslo tidlig lørdag formiddag.

- Jeg trenger ikke bilen som statsminister. Da er det politiet som står for transporten. Slik er det bare, sier Solberg.

En helt annen hverdag venter familien når de flytter fra Smestad til boligen bak slottet.

- Vi har bodd på Smestad i 16 år. Våre barn er født og oppvokst her (Ingrid 16 år og Erik 14 år - journ.anm.). Her har vi hatt en fin tid i et trygt område med nærhet til sentrum, sier Solberg.

Sindre Finnes kan fortelle om mange turer i nærområdet

- Det er blitt mange trilleturer med barnevogn rundt Smestaddammen. Vi er jo blitt godt kjent etter alle disse årene. Det er et flott sted å vokse opp.

Staut sunnmøring

Den vanligvis lite PR-kåte Finnes fikk mye oppmerksomhet i valgkampen med et twitterutspill, hvor han i sterke ordelag gikk ut mot NRK og en navngitt NRK-ansatt for behandlingen av Høyre og hans kone i en debatt.

Han fikk mye kritikk for dette, men samtidig fikk han støtte fra karer som blant andre ordfører Fabian Stang og politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. De kalte ham et ekte mannfolk med en ekte mannfolkreaksjon.

Stanghelle mente dette var en ren kjærlighetserklæring til kona og det mest minneverdige i hele valgkampen. Rogalands avis kalte ham en staut sunnmøring som ikke tar regi med tittelen «Takk for at Sindre finnes».

Finnes humrer lett da vi tar opp dette.

- Jeg har fått en del tilbakemeldinger.

Vi spør om Solberg i ettertid har reflektert over mannens reaksjon og forsvar.

- Jeg er litt stolt, men der og da syntes jeg det var litt unødvendig.

Smilet hun sender mannen kan tyde på at stoltheten veier mest.

Morn'a Jens?

Familien har allerede vært på flyttefot og har hus og adresse i Bergen nå, selv om Inkognitogata blir bosted de nærmeste årene.

- Det er 16 års rot det skal ryddes i. Mye er gjort med flytting til Bergen, men vi skal jo også ha med en del private ting til statsministerboligen, sier Solberg.

- Det blir en del mas rundt flytting, men vi får hjelp av gode venner, kommenterer Finnes.

- Har dere banket på hos Stoltenberg på forhånd for å se boligen, bare for å «gni det inn»?

- Tvert imot. Vi ble invitert av Stoltenbergs kone, Ingrid Schulerud, for å komme og se på statsministerboligen. Det har vi gjort og det er en flott bolig, sier Solberg.

- Den er jo mye større enn boligen på Smestad. Der er det også en fin hage. Mye av boligen er bygget for representasjon med møterom og kontor, sier Finnes.

- Dere er ikke fristet til å stå på trappen og rope «morn'a Jens»?

- Nei, nei. Det er viktig å være hyggelig mot hverandre, selv om det kan se annerledes ut i den mest intense delen av valgkampen, smiler Solberg.

Regjere i evighet

- I motsetning til mange andre lar du deg aldri hisse opp til utbrudd, men ser fattet ut selv om det stormer rundt deg. Din mann har også beskrevet deg som rolig og ustresset når det stormer som verst.

- Det har jo mye med erfaring å gjøre og jeg er nok også rolig av natur. Det som kan stresse meg litt er hvis noen har flyttet på nøkler eller mobiltelefon når jeg har det travelt om morgenen.

- Når du nå blir statsminister, har du favnet tanken fullt ut at du fra «bare» å være Høyres leder nå skal være hele Norges leder?

- Jeg må holde på tanken at jeg nå er statsminister for hele folket, uansett politisk farge. Jeg kan ikke bare forholde meg til store forventninger fra mine egne, men også de forventninger som samfunnet har til en som skal lede landet.

- Har du sett for deg at du kan bli sittende som statsminister ikke bare fire år, men kanskje åtte eller 12 år? Da kan det bli lenge til dere kan flytte permanent inn i huset i Bergen.

- Som kommunal- og regionalminister i Bondevikregjeringen skulle jeg tenke som vi skulle regjere i evighet, men samtidig være mentalt forberedt på at det kunne bli begrenset tid. Det tar jeg med meg videre. Mye kan skje på veien, sier Solberg.

Føler på samvittigheten

- For en tid tilbake sa du på Skavlan at barna til tider har sett deg lite og at din mann har tatt mye av belastningen. Det blir ikke bedre med deg som statsminister?

- Jeg føler litt på samvittigheten når det gjelder familien. Det er sånn sett et egoistisk liv. Familien må tilpasse seg situasjonen, samtidig som de har sitt eget liv. Det blir jo ikke slik at de sitter og venter på meg og slipper alt de har i hendene når jeg kommer hjem. Mange ganger når jeg kommer hjem er også alle ute av huset og jeg lurer på, hvor er alle sammen? Det er ikke alltid jeg er oppdatert på familiens aktiviteter. På den annen side passer vi på å ha gode ferier og fridager sammen. Men, i hverdagen er det Sindre som tar ansvar.

Finnes understreker at Erna har tatt sine «vaffelvakter» på Gressbanen og solgt billetter i hallen til Bygdø/Monolitten i forbindelse med barnas aktiviteter.

- Barna kommer til å fortsette med sine aktiviteter i Ready og Bygdø Monolitten som før og gå på den samme skolen. Begge to har stor tilhørighet til Smestad, men også til Bergen, sier Finnes, som kan fortelle at mange fridager blir brukt i Ernas hjemby.

- Sindre Finnes, du er og blir «mannen til Erna». Synes du det er rart å bli definert i forhold til din kone?

- Det er jeg blitt vant til. Sånn har det vært i mange år. Det medfører naturligvis en del praktiske ting å være mannen til Erna. Når hun blir statsminister blir det nye justeringer og kjøreregler både med hensyn til jobb og familie. Det hører med.

Brann i hjertet

Mange ville tro at den kommende statsminister ville bli landets mest kjente bergenser, men nå har to andre bergensere gjort stor furore internasjonalt.

- Ylvis-brødrene er helt utrolige. De er så allsidige og morsomme. Jeg så showet deres og det var så gøy, sier Solberg og igjen sprekker ansiktet opp i et stort smil.

Selv om paret har bodd i «Høyreland» i 16 år, i Bydel Ullern hvor garantert annethvert voksent menneske stemmer Høyre, så er det Bergen som teller.

- Dere har ikke blitt Lyn-tilhengere i mellomtiden?

- Det har alltid vært Brann i hjertet for meg. Jeg vokste opp ikke langt fra Brann stadion og alle guttene spilte på Branns guttelag. Det vil alltid være Brann, forsikrer Solberg.

Sindre Finnes er ikke hundre prosent enig. Han er fra Ålesund og det er klubben i hans hjerte.

- Men nå er engasjementet størst for Ready 99. Der spiller nemlig sønnen vår.

Solen steker over Smestaddammen mens det knitrer i høstfarger. Svanene tar seg en sving over dammen mens endene snadrer ved bredden. Statsministerparet går rolig langs vannet uten å måtte se seg skyndsomt over skulderen eller ha en livvakt ved sin side. Det er idyll og la den vare.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...