Nordre Aker Budstikke

Kongens operasjon på Rikshospitalet var vellykket

Kong Harald forlater Rikshospitalet mandag, etter at han hadde vært innlagt med tung pust. Fredag formiddag var han gjennom en hjerteklaffoperasjon på sykehuset i Nordre Aker. Foto: Jil Yngland / NTB

Kong Harald ble fredag hjerteklaffoperert ved Rikshospitalet. Operasjonen var vellykket, og kongens tilstand er god, opplyser Slottet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GAUSTAD: Kongen var våken under operasjonen, og inngrepet ble utført via lysken med lokalbedøvelse.

I en pressemelding opplyser kongens livlege, Bjørn Bendz, at operasjonen ble utført i et hybridrom, som er en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue.

– Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen. Den gamle klaffen ble således presset ut til siden av den nye velfungerende klaffen, sier han.

Sykmeldt ut oktober

Etter inngrepet ble kong Harald overført til intensivavdelingen ved Rikshospitalet for videre observasjon.

Det var et medisinsk team ledet av kong Haralds livlege, overlege Bjørn Bendz, som sammen med overlegene Lars Aaberge og Kristian Eek ved Kardiologisk avdeling ved Rikshospitalet som gjennomførte operasjonen.


Kong Harald vil være sykmeldt ut oktober.

Klokken 14 vil kongens livlege ha et kort møte med invitert presse på Rikshospitalet for å svare på spørsmål knyttet til inngrepet.

Ikke uvanlig inngrep

Kong Harald gjennomgikk også en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Det ble da satt inn en kunstig hjerteklaff.

Slike hjerteklaffer har en levealder på 10 til 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid. Inngrepet gjøres det flere hundre av ved Rikshospitalet årlig.


Det er ikke kjent når kongen vil bli skrevet ut fra Rikshospitalet igjen.

Dropper Trondheim-tur

Hjerteoperasjonen fredag skjer etter en høst hvor kong Harald tidligere har vært lagt inn på sykehus. I slutten av september ble han innlagt i tre dager på grunn av tung pust. Kronprins Haakon overtok da kongens faste programposter.

Tirsdag denne uken ble det klart at kongen fremdeles ikke var tilbake fra sykmeldingen, og torsdag overlot han gjennomføringen av audiens på slottet til kronprins Haakon.

Kronprinsregenten gjennomfører de konstitusjonelle oppgavene i kongens fravær og steppet inn for kongen under Stortingets høytidelige åpning 2. oktober.


Kronprins Haakon gjennomfører som planlagt et besøk til Trondheim i helgen. Kronprinsregenten skal søndag være til stede når Den norske kirke markerer ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med en festgudstjeneste i Nidarosdomen.

Dronning Sonja avlyser imidlertid den planlagte reisen til Trondheim.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...