En annerledes 1. mai:
Kontrasten kunne ikke vært større

Yngve Hågensen holdt 1. mai tale på Folkets Hus på Kjelsås under 100-årsfeiringen i 2019 I år blir det helt stille i det gamle huset. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I fjor feiret de 100 år på Kjelsås Folkets Hus 1. mai. I år skulle Moddi spille til frokosten, og Gro Harlem Brundtland var invitert. Men slik blir det ikke.
Publisert: 30.04.2020 kl 09:55
Sist oppdatert: 30.04.2020 kl 10:19
KJELSÅS: 1. mai blir vanligvis markert med flaggheising, korpsmusikk og frokostarrangementer med appeller flere steder i bydelen.
Men i år er Arbeidernes internasjonale kampdag, som alle andre arrangementer i samfunnet, rammet av koronaepidemien. På Kjelsås Folkets Hus betyr dette at flagget heises om morgenen, men på grunn av smittevernreglene får ikke flere enn fem personer være tilstede.
– Det er vemodig. For 1. mai er en viktig festdag og kampdag for oss, sier Kjell-Olav Hovde, leder i Kjelsås Arbeiderpartilag.
Til årets 1. mai var artisten Moddi invitert til å synge under frokosten. Og opprinnelig skulle selveste landsmoder Gro være dagens taler. Men da den tidligere statsministeren og WHO-sjefen 10. mars meldte avbud, begynte lokallagsleder Hovde på Kjelsås å ane hvor det bar. To dager senere ble som vi vet landet stengt ned, og de mest inngripende tiltakene i fredstid iverksatt for å hindre smittespredningen.
Alternativ markering
Arrangementet på Youngstorget, og 1. mai-toget i sentrum er naturlig nok også avlyst. Årets markering blir heldigital.
– Nå har vi «lånt bort» Moddi videre til Oslo Arbeiderpartis arrangement på Facebook, sier Hovde.
Det starter klokka 09.30 på Facebook, og der deltar blant andre byrådsleder Raymond Johansen, varaordfører Kamzy Gunaratnam, Oslo Ap-leder Frode Jacobsen og Ap-nestleder Hadia Tajik.

Pål Moddi Knutsen, kjent under artistnavnet Moddi, på scenen på Rockefeller i Oslo 16. november 2019. Foto: Stian Schløsser Møller, Wikimedia Commons/ CC BY-SA
Som «erstatning» for 1. mai-toget blir det digitale sendinger på Facebook fra klokka 11.00 med LO, Arbeiderpartiet, AUF og Norsk Folkehjelp som avsendere. Der vil blant andre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes tale direkte. Det virtuelle toget går fra klokka 14.
I tillegg vil tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland delta, samt de tidligere statsrådene Thorbjørn Berntsen (Ap) og Kristin Halvorsen (SV). Det blir også musikalske innslag, blant annet med Ole Paus og Maja Ratkje, og Gro Røde fra Arbeidermuseet snakker om 1. mai-dagens betydning i historien. Det blir internasjonale hilsener og en overføring av markeringen på Utøya. Hele programmet ser du her.
100 år
1. mai i fjor feiret Kjelsås Folkets Hus 100 år. Det ble markert med brask og bram og over 100 deltakere.
– Kontrasten blir stor. Det er litt pussig å tenke på at da Folkets Hus ble innviet på Kjelsås i 1919 var det i forbindelse med en annen pandemi. Det var på tampen av den tredje bølgen med Spanskesyke. Spanskesyken tok livet av omkring 15.000 nordmenn mellom 1918 og 1920. Den gang fylte de huset på 1. mai. Kanskje var de heldige og ingen ble smittet. Kanskje ikke. I dag tar vi ikke den sjansen, sier Hovde.
Til tross for at man ikke kan møtes fysisk, oppfordrer Hovde likevel til å bruk 1. mai til å ta kontakt på andre måter.
– Ta en telefon og gratuler dem med dagen. 1. mai er en viktig dag, og mange sitter alene.
Les også:
Høy arbeidsledighet
– Hvilke fanesaker har Kjelsås Arbeiderparti på en 1. mai som i år?
– I år tenker vi på alle de som er permitterte eller har mistet jobben sin. Nå gjelder det å få samfunnet i gang igjen. Vi skal ta hensyn til smittevern slik at det blir trygt for alle, sier Hovde.
Fra å ha hatt lav arbeidsledighet i Oslo, har tallene skutt i været den siste måneden. I Nordre Aker var om lag 10 prosent av arbeidsstyrken uten jobb like etter nedstengingen, og det var blant de laveste i Oslo.

Kjell-Olav Hovde, leder av Kjelsås Arbeiderpartilag på talerstolen i Folkets Hus på Kjelsås 1. mai 2019. Foto: Privat
– Og slike tall har vi ikke sett siden 1920- og 30-tallet. I Oslo er det mange som jobber i serveringsbransjen og utelivet, og som er permitterte nå. Vi håper de snart får komme tilbake på jobb, sier Hovde.
Han tror koronasituasjonen tross alt kan bringe med seg noe positivt, når vi etter hvert kommer tilbake til en mer normalisert situasjon.
– Jeg tror samfunnet får mer respekt for mange yrker, som kanskje ikke har vært så synlige tidligere, men som vi nå ser at vi ikke klarer oss uten – slik som for eksempel sykepleiere, transportarbeider og butikkansatte.
Dessuten har befolkningens samlede digitale kompetanse økt betydelig, mener han.
2021
Så selv om 2020-utgaven av 1. mai utgår, slik man har kjent den, lover Hovde å komme sterkere tilbake i 2021.
– Vi har allerede bestilt Oslo Janitsjar til neste års 1. mai. Planleggingen er i gang og vi gleder oss veldig. Og så vil jeg gjerne få gratulere alle med dagen!

Olas Janitsjar er allerede bestilt til 1. mai på Kjelsås 2021. Her fra fjorårets markering. Foto: Kjell-Olav Hovd
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!