Korona skaper nye forsinkelser for ferdigstillelsen av møteplassen
Først skulle den være ferdig i 2019, deretter ble det flyttet til 17. mai 2020, og så 1. juli. Nå er torg og møteplassen på John Colletts plass ytterligere forsinket. – Vi har tatt én viktig lærdom av dette prosjektet, sier Høyre-politiker Sidsel Kjeldaas Salte.
Publisert: 18.05.2020 kl 17:01
ULLEVÅL: I mars startet gravearbeidene på John Colletts plass på Ullevål, som skal oppgraderes til torg og møteplass, i regi av Bydel Nordre Aker. Veien til en ny John Colletts plass har vært lang, og humpete. Det hele startet med en arkitektkonkurranse, som Dronninga Landskap vant, tilbake i 2016.
Opprinnelig skulle plassen være ferdig i 2019, med en prislapp på ca. 10,6 millioner kroner, men i 2018 måtte planene nedskaleres da bydelen ikke fikk innvilget mer enn fire millioner kroner i en støtteordning fra Oslo kommune. På dette tidspunktet hadde forprosjektet allerede kostet over 3 millioner. Dette skapte splid i bydelsutvalget.
Fikk tilbud de ikke kunne akseptere
Da anbudsinnbydelsen ble lagt ut i slutten av september 2019 hadde bydelen et internt mål om å holde kostnadene innenfor en ramme på 3,3 millioner kroner, som da var gjenværende midler avsatt til prosjektet. Det går frem av saksdokumentene som ble presentert for bydelsutvalget (BU) torsdag 14. mai.
«Anbudene var forutsatt å være inne i løpet av oktober 2019. Frist for ferdigstillelse og åpning av ny plass ble satt til 17. mai 2020 forutsatt at alt gikk etter planen. Under budsjettbehandlingen før nyttår satte bydelen av 400.000,- ekstra av egne midler for gi prosjektet litt mer spillerom. For å ende opp med et tilbud vi kunne akseptere viste det seg at vi måtte gjennom to ekstra runder. De første tilbudene vi fikk inn (25.10.2019) lå godt over en million over det vi kunne akseptere,» skriver bydelen i sakspapirene, som viser at de første tilbudene lå på mellom 4,6 og 5,9 millioner kroner.
Dermed be prosjektet endret igjen, hovedsakelig ved at man gikk over til standard asfalt og jordblanding, ifølge bydelen. Den andre anbudskonkurranse gikk ut med forutsetning om at prosjektet kunne få gratis kantstein fra Oslo kommunes lager, men da dette i ettertid viste seg ikke å være mulig, måtte en tredje anbudskonkurranse utlyses.
«Et par av entreprenørene signaliserte at de kunne se om de hadde gjenbrukssten liggende som de kunne tilby for en rimeligere sum. Kombinert med en justering av spesifisert beplantning og noen andre detaljer endte da totalprisen på et nivå som bydelen kunne håndtere uten at det gikk vesentlig utover utformingen av plassen. Etter en intern evaluering av innkomne tilbud kunne da bydelen meddele at Braathen Landskap ville bli tildelt kontrakten i tråd med justert anbudsgrunnlag og tilbud levert 12.12.2019 på 3.082.612,-» skriver Bydel Nordre Aker.
Da arbeidene startet i begynnelsen av mars, var frist for ferdigstillelse 1. juli 2020. Men som mye annet er også dette prosjektet forsinket av koronaepidemien. Prosjektet er nå i gang igjen, og det arbeides mot en ferdigstillelse i september 2020. Bydelen ønsker å ha en offisiell åpning av plassen, men dato og rammer rundt denne er fortsatt høyst usikker.
Møtte mange hindringer
«Selv en relativt liten sak som opprustning av en plass kan bli ganske kompleks. I denne sammenheng har saken vært forelagt Byantikvar, Bymiljøetat, Vann og avløp, Sporveien og Plan- og bygningsetat som alle har hatt sine interesser som skulle ivaretas. Disse interessene har gitt til dels sterke føringer på de skissene som først ble laget og hvilke endringer som har blitt gjort underveis,» skriver bydelen i saksfremlegget til bydelsutvalget.
I BU-møtet 14. mai kommenterte Sidsel Kjeldaas Salte (H), som også sitter i bydelens Miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS), at Bydel Nordre Aker har tatt én viktig lærdom av dette prosjektet:
– Bydelen bør ikke stå ansvarlig til siste slutt i et prosjekt som dette. Mye har skjedd; husk hvordan dette har endret seg siden starten. Dette er ikke noe administrasjonen i bydelen bør stå for.
Det vises til at Byantikvaren har lagt føringer på forholdet mellom plassen og Vestgrensa 2 (kinobygget). («Dette har gitt føringer på materialbruk, bl.a. bruk av stedstypisk sten (ikke Kina-sten) og at vegetasjonen som etableres må holdes lav slik at den ikke skygger for mye for fasaden»). Sporveien ville ikke at arbeidene skulle berøre trikkesløyfa, og både trikk og buss måtte kunne gå uforstyrret både under og etter arbeidene. De har også hatt innsigelser på hellingsforhold, men har ikke villet oppgradere dekket rundt trikkeskinnene i denne omgang. Vann- og avløpsetaten har hatt krav til lokal håndtering av overvann og etablering av regnbed, mens Plan- og bygningsetaten blant annet har stilt krav til undersøkelse og håndtering av forurenset grunn.
I tillegg er forholdet til kinobygget fremdeles uavklart. Eierne ønsker en endring av bruken av bygget, og bydelen har tidligere påpekt at John Colletts plass ideelt sett burde sees i sammenheng med innholdet i bygget. Tidligere i mai var et innbyggerforslag, støttet av BU, om å etablere kulturhus i kinobygget, oppe i bystyret, men ble avvist. Les mer om det her.
Farten i Sognsveien
Under diskusjonen i bydelsutvalget 14 mai, løftet Berit Kåvik (SV) opp at når bydelen «ruster opp den lille plassen for et stort beløp», bør man få utredet om fartsgrensen i Sognsveien, som er 40 km/t, burde settes ned. Det ble vist til at plassen er et kollektivknutepunkt for trikk og buss, og at mange ferdes der i rushtiden.
– I byrådsplattformen sier byrådspartiene at det kan vurderes 20 km/t enkelte steder, kommenterte hun.
Linnea Dahr (MDG) påpekte at de under dørbanking i området før valget i fjor høst hadde fått veldig mange innspill om at det er vanskelig å være fotgjenger i området.
BU-leder Bente M. Larsen svarte at dette kan settes opp som en egen sak til behandling i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i bydelen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!