Nordre Aker Budstikke

Millionsmell for den «grønne adkomsten»

Opparbeidelsen av en «grønn adkomst» ved Sognsvann styrer mot å bli nesten to millioner kroner dyrere enn opprinnelig budsjettert. Foto: Christian Fredrik Borg

Bymiljøetaten har slått alarm om økonomien til den nye «grønne adkomsten» ved Sognsvann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2021 kl 20:22

SOGNSVANN: Prosjektets budsjett var på 6,2 millioner, men så langt har det allerede påløpt 7,3 millioner i utgifter.

Det viser omfattende regnskapsdokumentasjon som Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til.

Prosjektet innebærer å fjerne 120 parkeringsplasser ved Sognsvann for å opparbeide en «grønn adkomst». Hensikten er å gjøre inngangen til marka tryggere og grønnere.

Sluttsummen er ventet å bli 7,9 millioner, ifølge en nylig beregning fra Bymiljøetaten. Dermed ligger prosjektet an til å bli rundt 1,7 millioner dyrere enn først budsjettert.

Arbeidet begynte på denne tiden i fjor høst. Foto: Christian Fredrik Borg (Arkivfoto)

– Oppdaget i år

I mars i år, nesten et halvt år etter byggestart, ble det imidlertid vedtatt et revidert budsjett. Dette skal ha vært på 7,7 millioner. Dermed kan overskridelsen fra den gjeldende budsjettrammen bli på mer beskjedne 210.000 kroner.

– Grunnene til at prosjektet er blitt større enn først planlagt, er blant annet at asfalttykkelsen på store deler av plassen var vesentlig tykkere enn det som er vanlig. Dette ble en merkostnad for ekstra fresing, bortkjøring og deponiutgifter og tilføring av rene masser, sier Marianne Øverlie, seksjonssjef for park- og friluftsprosjekter i Bymiljøetaten.

Benker er blant det som har blitt tilført ved Sognsvann i forbindelse med prosjektet. Foto: Christian Fredrik Borg

Det ble også oppdaget forurensede masser på området etter at arbeidene var i gang. Dermed påløp ulike kostnader, som prøvetakinger, analyser og bortkjøring av massene.

Sådde fremmede arter

I en statusrapport for prosjektet kommer det frem at flere feil fra entreprenøren har medført overskridelse av også det nye budsjettet.

«Overforbruk av byggherrekostnader grunnet blant annet oppfølging av entreprenørens feil og mangler av elektro/grunnarbeider som ble rettet på i juni -21 og oppfølging feil og mangler ved tilsåing/beplanting + uforutsett arbeid med skiltplan.»

Den minste parkeringsplassen med om lag 120 plasser ble omgjort til grønn adkomst. Foto: Christian Fredrik Borg


Prosjektleder Christer Karlsson i Bymiljøetaten sier at de innså overskridelsen for første gang i år.

– Hvordan har kostnadene til den «grønne adkomsten» blitt kontrollert underveis?

– Månedlig rapportering til ledelsen, svarer han i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

Gallup

Hva synes du om den «grønne adkomsten»?

Vis resultat

Må omdisponere

Merforbruket skal dekkes ved omdisponering av midler internt i Bymiljøetaten og driftsbudsjettet til Skog- og landskapsavdelingen i etaten, ifølge Karlsson.


Entreprenøren sådde ved en feil fremmede arter i «grønne adkomsten». Nå er jorda fjernet og erstattet med ny. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hvordan kunne budsjettsmellen vært unngått?

– Evalueres etter at prosjektet er ferdigstilt, skriver prosjektleder Karlsson.

Det er anlagt en ny grusvei på arealet. Foto: Christian Fredrik Borg

Kun oppmerking og skilting av parkeringsplassen gjenstår før prosjektet ferdigstilles. Det skulle imidlertid skjedd for ett år siden, slik Nordre Aker Budstikke skrev fredag.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...