Eiendommen skal tvangsselges:
Vil kreve millioner av kommunen fordi reguleringen ikke tillater utbygging

Ullevålsveien 116 er seks mål og består av sveitservillaen og den ombygde stallen (bolig). Bygningene er gullistet, og i svært dårlig stand, ifølge prospektet fra 2016. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Sameiet som eier Ullevålsveien 116 er tvangsoppløst, ifølge Dagens Næringsliv. Tre av sameierne krever 33 millioner av Oslo kommune i verditap fordi de mener tomten er feilaktig regulert til park og ikke kan bygges ut. Senere i år vil eiendommen bli lagt ut til tvangssalg.
Publisert: 19.08.2020 kl 07:30
Sist oppdatert: 19.08.2020 kl 09:13
ULLEVÅL: I 2016 ble den spesielle eiendommen Ullevålsveien 116 lagt ut for salg med en prisantydning på 40 millioner kroner. Eiendommen på 6 mål ligger mellom Sognsveien, Kirkeveien og Vestre Aker kirkegård, og er bebygd med et hovedhus i sveitserstil fra slutten av 1800-tallet, og en ombygget stall. Bygningsmassen ble oppgitt å ha et stort vedlikeholdsetterslep og å være i svært dårlig forfatning. Eiendommen er oppført på Byantikvarens gule liste.
Ullevålsveien 116 har vært eid av et familiesameie. Ifølge Dagens Næringsliv vil de selge tomten, men er uenige om når og hvordan. Uenigheten ble avgjort i tingretten i januar, og eierfellesskapet ble oppløst, ifølge avisen. Retten har oppnevnt en advokat til å gjennomføre tvangssalget, etter planen etter sommeren, Dagens Næringsliv.
Uenighet om regulering
Det har siden eiendommen ble lagt ut for salg for fire år siden vært uenighet mellom eierne og Oslo kommune om reguleringen av tomten, som stammer helt tilbake fra 1949, i kjølvannet av kommunesammenslåingen av Aker og Oslo. Eierne mener det ble gjort en feil og at eiendommen ble omregulert fra bolig til park, noe som skal ha vært ukjent for eierne fram til 2016, og at denne derfor er ugyldig.
Da eiendommen ble lagt ut for salg i 2016, mente eierne det burde være mulig å omregulere tomta, og at den dermed hadde en langt høyere verdi enn den ble forsøkt solgt for.
– Hvis eiendommen ikke hadde vært regulert til friområde, men bolig, kunne vi lett ha satt et ettall foran firetallet, sa eiendomsmegler Cecilie Beckmann på Nordre Aker Budstikkes spørsmål om prisantydningen på 40 millioner kroner.
Plan- og bygningsetaten slo senere samme år fast at reguleringen til friområde var korrekt, og at utvikling av eiendommen, utover dagens bruk, ikke var mulig.
Høyeste bud på eiendommen endte i 2016 på 29 millioner, og salget ble satt på pause. I Plan- og bygningsetatens saksinnsyn, kan man se at eiernes advokat i årene siden har protestert på reguleringsbestemmelsen.
Mener verditapet er minst 100 millioner
Det er Dagens Næringsliv og Estate Nyheter som nå skriver om tvisten, og der tre av eierne vil reise søksmål mot Oslo kommune, fordi de mener at eiendommens verdi er redusert med minst 100 millioner kroner, hvis den ikke kan omreguleres til bolig. De tre eiernes andel av verditapet er 33 millioner kroner.
Ifølge DN anslår de at man lett kan bygge 5000 kvadratmeter grunnareal i skråningen som omkranser den, og likevel bevare både villaen og hagen.
På vegne av de tre eierne sendte advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i juni et brev til Oslo kommune ved byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen.
– Hensyntatt de betydelige verdier som her er involvert og det betydelige erstatningskrav som kan utløses, formodes det at Oslo kommune nå ser seg tjent med å foreta en ny reell rettslig kvalitetssikret gjennomgang av sitt eget standpunkt, het det i brevet.
Oslo kommune avviser at den har gjort noe galt, og kommuneadvokaten mener alle generasjoner eiere siden 1940-tallet har vært klar over at eiendommen har vært regulert til parkformål. De viser til at de har invitert eierne til å be om en ny regulering. Dette avslår eierne, ifølge Dagens Næringsliv, fordi de mener det vil innebære å akseptere reguleringen de mener er feil.
– Selv om eiernes representanter ikke er enige i PBEs vurderinger om tidligere reguleringshistorikk eller dagens reguleringsformål, kan det ikke etableres et rettslig grunnlag på en uenighet om gjeldende reguleringsformål som medfører at kommunen kommer i erstatningsansvar, skriver Oslo kommune i et svar til advokaten.
«Villa Fjeldet»
Bolighuset i Ullevålsveien 116, nedenfor Vestre Aker kirke og mot Kirkeveien, er bygget i sveitserstil og har navnet «Fjeldet», eller «Fjellet». Sogn kultur- og historielag oppgir at det er bygget i 1885, av fabrikkeier Hans Christian Gregersen. Senere har blant andre sogneprest Thore Godal bodd i huset.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!