Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kringsjå, Sogn og Nydalen: boligperler for studenter?

Nordre Aker har flere studentboliger å tilby ferske søkere - men å være tidlig ute kan være avgjørende. Foto: KATARINA POENSGEN

Med årets skyhøye søkertall til høyere utdanning er boligmarkedet i hovedstaden et mareritt for mange.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2015 kl 21:31

KRINGSJÅ/SOGN/NYDALEN: Ikke nok med at studenter må forberede seg på å starte en krevende utdanning, for flere i en fremmed by, kjøpe lærebøker og prøve å bli kjent med medstudenter – husleien kan også være like stressende å takle.

Det har kommet fram forslag om å bygge flere studentboliger i hovedstaden for å møte en økende befolkningsvekst og stigende søkertall til høyere utdanning.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Tre studenter som har vært igjennom fjorårets boligmarked gir her erfaringer og tips for ferske studenter:

Beate Håland (22) mener det er flere utfordringer enn å betale husleie når man bor i studenthybel.

– Jeg er nå student på Hamar men bodde på studenthybel på Kringsjå skoleåret 2013/2014. Jeg søkte hybel tidlig på våren med innflytting i juni. Siden det er mange som flytter ut i juni og få som vil betale leie gjennom sommeren var det lett og raskt å få hybel. I slutten var leia cirka 3000 inkludert strøm og internett.

LES OGSÅ: Noen velger heller å kjøpe enn eå leie. Men kvadratmeterprisen ble skyhøy da Oslos minste leilighet ble solgt i Nydalen

Kringsjå studentbolig består av flere høyblokker for dem som vil bo i kollektiv. Foto: KATARINA POENSGEN

Ville byttet bolig uansett

– Jeg flyttet fordi jeg byttet studieby. Jeg hadde antageligvis byttet hybel uansett, fordi jeg ikke trivdes med han jeg bodde med i de siste tre månedene. Utfordringen med å dele bad/kjøkken med en annen person, er at man ikke vet hvem eller hva slags person man må bo med.

– Det plagsomme med å bo i studenthybel med fellesareal er at det er stor utskifting av beboere. Brannalarmen var også noe av det mest irriterende. Hos meg gikk den i perioder hver uke.

Og det er ikke så rart. Nordre Aker er nemlig på tørrkok-toppen i Oslo. Her er brannvesenets råd for å unngå brann.

Likevel påpeker hun at det fine med å bo der var beliggenheten rett ved marka, kort vei til matbutikk og godt kollektivtilbud. Et godt tips hun gir er å søke tidlig på bolig.

LES OGSÅ: Går inn for å doble Kringsjå studentby

Det er mye fin natur på Kringsjå, med Songsvann rett rundt hjørnet. Foto: KATARINA POENSGEN

Begynn tidlig!

– Jeg har ikke så mange tanker om boligkrisen. For de som vet at de kommer inn på et studie i Oslo tenker jeg det er lurt å begynne tidlig. For dem som ikke finner hybel før studiestart bør de sette en av de minst populære studenthyblene på førstevalg, fordi det er lettere å få de fine hyblene ved intern søking.

– Det blir ofte ledige studenthybler utover høsten. Jeg søkte jo tidlig, og fikk svar på søknaden dagen etterpå mener jeg å huske. Da fikk jeg vite hvilken studentby jeg fikk hybel i og cirka pris, sier Beate.

Bedre med slitt enn ny og dyr

– De to første studieårene mine har det vært viktig med billig leie, men nå har jeg funnet ut at jeg vil bruke litt mer penger på hybel. Likevel er det viktigere for meg å ha en rimelig slitt hybel, enn en ny og dyr. Det er veldig godt å ha inkludert strøm og internett, fordi det gir bedre forutsigbarhet i økonomien.

Gode ordninger med studenthybel

– Noe av det fine med studenthybel er at det er gode ordninger for å melde i fra om feil og mangler. Samtidig er det lett å få kontakt med utleier på epost og kontoret, sier hun.

– Det negative er uforutsigbarheten ved meldte feil. Da jeg meldte i fra om ødelagt flis, steinsprut på vinduet og lignende tok det opp mot tre måneder før de kom og fikset det. Andre ganger, ved lekkasje på toalettet eller ødelagt dusjslange, reparerte de i løpet av dagen eller neste dag.

LES OGSÅ: Slik har det sett ut hos naboen i ett år. Nå er naboene lei

Noen studenter, som Åse Marie (20) har vært heldige og skaffet seg bolig hun er fornøyd med. Hun har nå hatt studentbolig på Sogn i ett år.

– Jeg bor alene i en liten ett-roms hybel. Jeg fikk tilbud om hybelen i begynnelsen av august, så jeg var sikkert litt lenger bak på listen før noen takket nei. Studenthybel og hybel generelt er ganske vanskelig å få i Oslo.

Åse Marie forteller at hun betaler cirka 5000 i husleie, pluss strøm og varme.

– Egentlig er det ganske billig i forhold til andre hybler i Oslo.

Sogn studentbolig ligger fint til med natur og offentlig transport i nærområdet. Foto: KATARINA POENSGEN

Fine omgivelser

– Omgivelsene til Sogn studentby er kjempefine – det er kort vei til T-bane, buss, og det er nærme sentrum og skolen min BI.

Både Kringsjå og Sogn tilbyr flotte omgivelser, som skog med turstier rett i nærheten i tillegg til kort avstand til offentlig transport. Men det kan likevel være vanskelig for studentene å finansiere bolig og studier.

– Det er ganske dyrt i forhold til stipendet vi får fra Lånekassen, sier Åse Marie.

– Det burde bygges flere studenthybler og stipendet burde øke sammen med bolig og levekostnader.

Noen som tenker å bo på samme sted også etter studiene kan gjøre som Kristine (22). Hun kjøpte bolig i Nydalen i stedet for å leie, men må ha flere småjobber ved siden av studiene.

– Boligprisene går jo opp for hvert år. Jeg tenkte det ville være mer fordelaktig å kjøpe en liten ett-roms bolig.

LES OGSÅ: Sammenlikner Nydalen med London

Å bo i Nydalen blir stadig mer populært blant studenter. Foto: KATARINA POENSGEN

Ikke nok fra Lånekassen

– Leien er på omtrent 5000 kroner i måneden. Jeg tar litt småjobber her og der for å betale dette, pengene fra Lånekassen er ikke nok.

Boligen til Kristine er på 43 kvadratmeter, med bare ett soverom, som hun har betalt 2,5 millioner for.

– Det er en ganske grei pris, egentlig. Jeg var heldig, det er kjempevanskelig å skaffe bolig i Oslo på denne tiden.

LES OGSÅ: Så få boliginnbrudd har det vært i Nordre Aker i sommer

Nydalen passer for studenter

Med Storo storsenter like ved, kort avstand til T-bane, trikk og buss, Bunnpris og andre dagligvarebutikker rett i nærheten mener Kristine at hun har fått til en god avtale.

– Boligområdet mitt passer flott for studenter. Her er det passe store boliger til en grei pris.

LES OGSÅ: Hybel i Nydalen til 90.000 kroner per kvadratmeter

– Jeg er glad jeg slipper å søke hybel i år – det ville vært utrolig slitsomt!

Er du heldig så kan du finne en studenthybel du trives i - selv om du bor trangt og må leve på frokostblanding i månedsvis for å få råd til husleien.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...