ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Møtt på denne dama i Marka?

Kristin har funnet drømmejobben

Hun bare måtte kjøre tømmerbil hun, Kristin Leithe (32). Og sånn ble det. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Men selvfølgelig har man lov til å føle seg litt «lost», når man står langt inne i skogen, med en svært tømmerbil full av tømmer, på glatta vinterstid, og uten telefondekning!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2017 kl 19:41

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARKA: Du har kanskje møtt på Kristin Leithe (32) i Marka - fått et glimt av den unge damen inne i førerhuset på den kjempestore tømmerbilen. Som hun elegant trakterer på veiene, langt inne i skogen i Oslo og Nordmarka.

– Jeg har bestandig hatt så veldig lyst til å kjøre tømmerbil. Men først, etter å tatt lappen på vanlig bil, tok jeg lastebillappen, så jeg skulle venne meg til å kjøre stor bil. I tillegg så måtte jeg jo ta kranlappen, for krana er jo med bak på bilen, forteller Kristin.

For ikke bare frakter hun tømmer hit og dit, men hun laster også tømmeret på bilen selv.

Noen litt tunge utfordringer

Nå er det jo ikke sånn at ikke jenter kan klare det gutta klarer, men det er i hvert fall sjelden å se jenter bak rattet på svære tømmerbiler. Og så er det jo innemellom litt tunge utfordringer.

– Jeg vet vel om tre - fire andre kvinnelige tømmerbilsjåfører i landet. Man lærer seg jo forskjellige teknikker for å klare det som man kanskje ikke er sterk nok til. Som for eksempel når det må settes kjettinger på bilen, når det er glatt. Der gutta tar kjettingen under armen, så må jeg dra den etter meg bort til hjulet, humrer Kristin.

ANNONSE

For glatt kan det bli.

Ikke noe småtteribil med henger, Kristin kjører rundt i. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

«Lost» i skogen, uten dekning

– Vinterstid kan det bli det ja. Ikke bare må man kanskje sette på det man har av kjettinger, men i tillegg så kan det være så glatt at jeg må ut med krana, lempe av tømmer nok til å få bilen løs og avgårde igjen. Så må jeg kjøre inn i skogen igjen og hente ut det som ble for tungt på glatt føre i forrige runde. Så det kan være tøffe tak innemellom!

– Man kan jo føle seg litt «lost», når du står langt inne i skogen, med en svært tømmerbil full av tømmer, på glatta, og uten telefondekning! Men det ordner seg.

Noen ganger nære på

Men det er andre utfordringer, med det å kjøre svær tømmerbil på skogsbilveiene. Tohjulete utfordringer.

ANNONSE

– Noen av syklistene kommer så utrolig fort rundt svingen og ned bakkene, at det innemellom er litt nære på. Men så langt har alt gått veldig bra, sier Kristin.

Kristin har funnet drømmejobben. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Drømmejobben

Og som sier at hun har funnet drømmejobben, Kristin har vært tømmerbilkjører i ett og et halvt år nå. Og det skal hun fortsette med så lenge hun kan.

– Det er så herlig å kjøre tømmerbil, jeg kjører både for Oslo kommune og i Nordmarka ellers. En deilig følelse å kjøre alene og helt i fred gjennom skogen, med full last bak. Ulv har jeg ikke sett, men masse elg, rådyr og andre pelsdyr, forteller Kristin, som nå bor i Holmestrand, men som opprinnelig kommer fra Meløy.

Slår gjerne av en prat

Har det blitt noen reaksjoner underveis, som en av landets veldig få kvinnelige tømmerbilkjørere?

ANNONSE

– Maks et par ganger har det vært noen menn som har yppa seg. Men ikke lenge. De aller, aller fleste som jeg møter på, både i og utenfor skogen, er så veldig hyggelige og positive. Mange som jeg møter på i skogen vil gjerne slå av en prat, forteller den blide tømmerbilkjøreren på vei ut av Marka denne onsdagen.

Kristin på vei ut av Marka ved Solemskogen, full av tømmer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE